Skocz do zawartości

Fotografia

• Nie możesz odpowiedzieć
3889 odpowiedzi w tym temacie

#1941 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów
  • Miejscowość:Burton On Trent

Napisano 15 stycznia 2011 - 11:53

Macie zooma, usta ma świetne, duże i pełne, poza tym ona ma 32 lata i dwójkę dzieci.
Nie wiem co wam w nich nie pasuje
Dołączona grafika

A Ty Smiter za koxika uważaj byś nie zarobił, jak ty jeszcze w przedszkolu pisiakiem się bawiłeś to ja już pierwsze hantle rwałem.
I nie pozwolę sobie byś mnie k... obrażał od koksów.
Moje fotki możesz sobie krytykować bo dopiero zacząłem tę zabawę, ale wara od tego co robię niemal połowę życia czysto i wyrzeczeniami.
Dołączona grafika

#1942 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów
  • Miejscowość:Kraków

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 15 stycznia 2011 - 12:24

Ale mówiąc "koxik" nie miałem nawet przez chwilę na myśli coś związanego z sterydami. Ostatnimi czasy wśród młodzieżowego krakowskiego slangu słowo "koxik" oznacza osobę chodzą na siłownie, dobrze zbudowaną itd. I jakoś nikt nie traktuje tego za obraźliwe czy coś. No ale spoko, cofam jeśli Cię to obraziło, bo na pewno nie miałem tego na celu :)

#1943 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 15 stycznia 2011 - 12:35

U mnie koxik = steryd, koks itp a ja jestem bardzo wyczulony na takich ludzi i nie lubię jak się mnie z nimi porównuje. Ale już OK i co z tymi ustami nadal nie tak?
Dołączona grafika

#1944 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 15 stycznia 2011 - 12:45

No spoko ;)
A co do ust, to po prostu mi się mina nie podoba :P Do takiego spojrzenia bardziej pasuje jakaś taka mocno poważna.

#1945 stg.Olo

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 166 postów
  • Miejscowość:wawa

Napisano 15 stycznia 2011 - 13:08

Kuba fotka jest w miare dobra.Zobacz detale typu nieforemnosc twarzy(brutalne)ale niestety gryzie.Ale to jest spokojnie do wyrownania swiatlem,gdybys z prawej prawie nic nie dal,ot takie lekkie musniecie swiatlem to by sie zrobila lepsza plastyka i nie uwydatnilo to lini twarzy(kosci policzkowej).Jak juz robiz na swiatlach 1/1 z obu stron to zrob rowniez dodatkowo 1-2 ujecia bez rownych swiatel.Zauwaz takze ze blik w oczach umiejscowil sie w kaciku oczu i to tez ciut myli bo Ona patrzy na Ciebie a swiatlo pokazuje za Ciebie.Do tego ujecia najlepsze oswietlenie to lewa lampa na ekspozycje,prawa lampa 1/4 mocy lewej i z tylu z lewej strony kontra na plastrze miodu tak ustawiona aby Ci oswietlila tyl glowy i zalapala troszeczke ramienia.Spokojnie da to Ci lagodny charakter portretu tej slicznej kobiety.
Mojwa gratki za charakter i technike zdjec.
Pozdrawiam
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#1946 skypan

Nowicjusz

• Battlefield 4
  • PipPipPipPip
  • 1 147 postów

Napisano 15 stycznia 2011 - 16:02

Mojwa przepraszam :oops:

#1947 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 15 stycznia 2011 - 16:06

Nooo i to jest komentarz a nie twarz modelki mi się nie podoba.
Dziękuje Olo za rade.
Z prawej strony miałem tego softobxa http://www.google.co...=1t:429,r:0,s:0
z plastrem miodu lampa 600W na 3/4 mocy
i chciałem właśnie z lewej strony mieć pół mocy dla słabszego cienia dlatego dałem drugi softboxa 60/90 300W na minimum mocy.ale i tak światło wyszło równe.
Salon mam dość wąski i nie mogłem sobie poradzić z tym problemem
Mam też fotki z jednym oświetleniem ale za mocne cienie wyszły., totalna czerń.

Powiedz mi jeszcze o co chodzi z tym odbiciem w oczach? są jakieś zasady?
Dołączona grafika

#1948 Anza

Zła od wszystkiego

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 594 postów

Napisano 15 stycznia 2011 - 16:14

Odkopałam w babcinej szafie takie cudo
http://farm5.static...._972cbe0be2.jpg

Wie ktoś może co to za aparat, jak się nim robi zdjęcia etc? Taką małą instrukcję obsługi potrzebuję.

Szukałam w googlach ale odsyłają mnie do aukcji na allegro. Innojęzyczne strony odpadają. :/

Dołączona grafika

#1949 clesh

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 205 postów

Napisano 15 stycznia 2011 - 17:43

Wygląda to na dalmierz.
Hitotsu, ware ware wa, chisei to tairyoku to o kojo sase, koto ni nozonde ayamatazaru koto.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#1950 stg.Olo

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 166 postów

Napisano 15 stycznia 2011 - 17:43

Anza klasyczny przyklad aparatu na film zwojowy 120,bez swiatlomierza,prawdopodobnie bez dalmierza(czyli ustawiania ostrosci).Jak sie nudzisz to podjedz do mnie do zakladu(mieszkasz w Wawie) to Ci powiem co i jak.Niestety bez swiatlomierza sa to zdjecia raczej na chybil trafil.Ale na polce jako zabytek niezle sie prezentuje.
Kuba nie wiem jakie parametry masz przy robieniu zdjec(przyslona) ale i tak widac ze swiatlo za ostro Ci jedzie po twarzach.Skoro nie mozesz sie odsunac z lampami sprobuj je bardziej rozproszyc(moze jakas fizeline dac dodatkowo na softboxa lub druga biala nakladke).Ale z tego co widze po zdjeciu to raczej nieduzo widac swiatla lewego(bylo lekko z przodu aby wyrownac swiatlo na twarzy).Moja teoria byla aby swiatlo stalo calkowicie z lewej strony:)
A. Lampa ekspozycyjna(czyli tyle aby prawidlowo naswietlic)
B. Lampa uzupelniajaca,rozswietlenie cienia pod oczami i nosem
C. Kontra na wlosy strumien swiatla prostopadly(tylko wlosy)ile tego swiatla to niestety musisz widziec
W sumie to jest zblirzenie twarzy a zdjecie podstawowe jet jako calos wiec i tak nie ma sensu rozpatrywac to jako portretu :)) ale mimo wszystko to ustawienie spokojnie zapewni Ci jako taki komfort pracy:)
Co do bliku w oczach to wszystko zalerzy od ustawienia modela wzgledem lamp.Nie jest oczywiscie regula aby blik byl ale przy zdjeciach artystycznych(nie prosto w pysk)warto aby byl(jest to jakis element dekoracyjny oczywiscie nic na sile:))Przy twoim akurat zdjeciu ten blik powinna spowodowac lampa lewa.
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#1951 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 15 stycznia 2011 - 19:58

Wielkie dzięki Olo, nie chce ci głowy zawraca bo masz swoje życie a na temat oświetlenia nie mam z kim pogadać w ogóle.
Miotam się jeszcze z wieloma problemami. ostatnio by osłabić moc lampy dałem przed nią kartkę papieru co spowodowało że się żarówka przegrzała i spaliła.

Ten Twój sposób na mocne kości policzkowe powinien wyglądać jak na tym zdjęciu?
Dołączona grafika
Anita 1 by Sanches90s, on Flickr

Pamiętam co mówiłeś o kontrze na włosy lub piesku na tło i racja tutaj tego nie ma, moja wina.
Na początku chciałem przetestować ten nowy softbox i miał być tylko on ale za mocne cienie.
Dlatego dałem drugie światło efekt wyszedl korzystny wiec nie kombinowalem bo pani przyszla tylko o godzine za wczesnie. więc nawet nie mialem czasu znieść całego sprzetu na dół.

Mam jeszcze pytanie odnoście światła dopełniającego "B" które ma rozjaśnić cienie pod oczami i nosem. w poprzednim przypadku powinno znajdować się prostopadle do twarzy i z jej boku? czy przed nią bardziej z lewej strony pod kątem 45 stopni

czyli podświetlić od spodu?
Dołączona grafika

#1952 stg.Olo

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 166 postów

Napisano 15 stycznia 2011 - 22:01

Kuba nie ma regol na uzywanie swiatel dopelniajacych,gesto czesto robi sie na 2 lampy czyli przod i tyl.Wiele tez zalezy od tego jaka twarz ma model.Do tego zdjecia wyzej nie mam kopletnie zadnych zastrzezen,swiatlo ustawilo sie jak najbardziej w porzadku podkreslajac cala jej sylwetke,ale to jest swiecenie na calosc a nie na sama twarz i tu trzeba to koniecznie rozdzielic.Czy dasz swiatlo z boku czy od dolu to zalezy jaka twarz ma model i czy faktycznie potrzeba jest taka aby usunac cienie.Nie wiem moze wez posadz Anke na taboret,ustaw lampe z prawej i popros aby sie obracala i pstrykaj fotki.Zobaczysz jak u niej sie uklada swiatlo(cien nosa,oczy itp).Potem po tej serii wlacz druga na 1/3 i powtorz a na koniec 3 seria z zalaczana kontra na wlosy.Caly czas mysle o tych ostrych swiatlach,tu jest jakis blad tylko nie czaje jaki :)
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#1953 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 16 stycznia 2011 - 00:30

Może powodem być jej cera, daliśmy masę pudru a jednak nadal się świeciła.
Co widać po refleksach na twarzy, druga sprawa to moc lampy 600 to za mocno nawet jak na minimum mocy
Następnym razem spróbuje z 300 zrobić główne oświetlenie na 1/2 jej mocy a 600 poleci na włosy.

Dziękuje Olo jutro może sobie potrenujemy:)

szuflada indyjska

Dołączona grafika
Varanasi at night by Sanches90s, on Flickr
Dołączona grafika

#1954 MZK

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 968 postów
  • Miejscowość:Wrocław

• BF2 GUID - MZK^pl

Napisano 16 stycznia 2011 - 00:32

90s, te usta to może zamiast takiego buziaka-dziubka to może modelka powinna je rozchylić delikatnie, rozluźnić? Albo w przeciwną stronę, mina bardzo poważna, lepiej pasowałaby do jej podbródka? Bo tutaj się czepiają, ale taka jest po prostu uroda modelki i trzeba kombinować, żeby pokazać ją korzystnie. Co do pudru to jest go tak dużo, że to wyraźnie widać, a i tak się świeci. Może to przez jakiś krem? Temperaturę? Tuż przed sesją umyć twarz żelem, tonikiem, potem make-up, może pomoże. Ale co ja się wymądrzam, to nie moja specjalność i ona na pewno wie lepiej, może taką cere po prostu ma. ;p

To zdjęcie Anity, które dałeś ponownie (o ile się nie mylę), to świetnie wyszedł brzuch (nie wiem czemu, ale zwrócił moją uwagę). ;p

#1955 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 16 stycznia 2011 - 00:47

Kosmetyczka ją malowała to raz, dwa pewnie się zmachała lecąc do nas bo zamiast 12 przyszła o 11:)

Co do ust to ona ma takie, tutaj fota Ani, sprawdziłem pozostałe RAWY, wszędzie gdzie się nie uśmiecha ma takie same, są duże i pełne.
mógłbym je zmniejszyć w Photoshopie ale to jak pomniejszać piersi, zbrodnia!!!:)

Dołączona grafika
Anita2 by annabulka, on Flickr

Co do brzucha to instruktorka fitness pani ma 32 lata i dwoje dzieci.troszeczkę był brzuszek majstrowany ale to minimalnie .
Dołączona grafika

#1956 MZK

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 968 postów

• BF2 GUID - MZK^pl

Napisano 16 stycznia 2011 - 10:52

Tutaj twarz modelki, w moim odczuciu, wyszła znacznie lepiej, korzystniej. Jeśli pędziła na sesję to chyba nie ma się co dziwić, uświadamia to tylko (przynajmniej mnie), ile szczegółów ma wpływ na efekt końcowy.
O brzuszek to chodziło mi głównie o światło i o to, ile go (brzuszka) pokazałeś, a ile zasłoniłeś.

#1957 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 16 stycznia 2011 - 11:14

już wiem co do brzucha:) a zdjęcie dodałem by pokazać że ona nie robi dziubka tylko ma takie usta "spece, jakby robiła dziubek to usta były wąsko,i odnosnie jej pośpiechu to domysł ,choć tem błysk na początku był irytujące to jednak przy obróbce wydał się atrakcyjny na opalonej skórze ogólnie łatwo to zatuszowac w ps. Teraz myśle że może dobrze byłoby ją całą wysmarować lekko olejkiem by uzyskać ten sam efekt na całym ciele.ale ma wpaść jeszcze na akty więc będziemy eksperymentować
MZK kiedy ty coś pokarzesz?
Dołączona grafika

#1958 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 16 stycznia 2011 - 13:27

Co do tego zdjęcia z Indii to chyba kwadrat byłby optymalniejszy :P

Jeszcze takie jedno z sesji z Olą.
Dołączona grafika

A tu takie na zapowiedź sesji z Sylwią, bo więcej mi się nie chciało obrabiać jeszcze :P
Dołączona grafika

Ogólnie to staram się stosować moje plenerowe GO w studiu :)

Ps: Moja 50mm ma back focus i chyba pójdzie na gwarancji, bo mi tyle dobrych kadrów psuje, że mnie szlag trafia...

#1959 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 16 stycznia 2011 - 13:37

Zostawiłem bo to fota z ulicy, było totalna czerń i ten kolo z orzeszkami i świecą.W sumie i tak jest przy kadrowane z 40%
Dołączona grafika

#1960 MZK

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 968 postów

• BF2 GUID - MZK^pl

Napisano 16 stycznia 2011 - 13:42

90s, ja właśnie robię sesję, tylko nie zdjęciową. xD Jak już wejdę w trybiki akademickie to powinienem mieć więcej czasu na hobby.
Smiter, ostatnie 3 zdjęcia jakieś nudne. ;p
Mojwa wrzuciła fajne zdjęcia, mi osobiście najbardziej przypasowało 1. Są po prostu klimatyczne. ;)

EDIT: 90s, zbierz te zdjęcia z Indii do kupy i wsadź je między opis (jednego takiego posta już dałeś), opowiedz nimi historię. Pojedyncze są bardzo dobre, ale razem będą czymś więcej. Może w PDFie? Sporo przy tym roboty, ale efekt może być naprawdę mocny.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych