Użytkownik MZK dnia 15 października 2010 - 12:03 napisał
Puszek ma racje, ponadto UVka zawsze jest źródłem dodatkowych odblasków. Płaska szybka zawsze ma jakąś grubość, a szkło ma inną gęstość jak powietrze, stąd dla promieni padajacych pod kątem mamy przesunięcie promienia, a dla tych padających prosto już nie. To najprostszy przykład jak można pogorszyć jakość obrazu, ale nie jedyny. Poza tym szkło samo w sobie blokuje w jakimś stopniu promieniowanie UV (choć kwarcowe nie), a ponadto mamy właśnie filtry na matrycy. Dlatego zgadzam się z Puszkiem, że jest to przereklamowane. UVki są przydatne do ochrony obiektywu jak robicie zdjecia w ekstremalnych warunkach.
Przeczytaj dokładnie co napisałem.
Filtr UV zwiększa podatność na odblaski, może pogorszyć transmisję światła, może zmienić kolory. Ale nie wpłynie na ostrość, no chyba że na UVce jest warstwa wody z morza bałtyckiego, albo porysowana albo se sam zrobisz z pleksi

... Koniec, kropka.
Zgadzam się, że te filtry są przereklamowane. Ale na niektórych szkłach i w pewnych sytuacjach mam założone, bo wolę wyszorować filtr niż szorować soczewkę szkła. Mam sporo tych szybek, w sobotę porobię duuużo zdjęć z filtrami i bez, także przygotujcie się na oglądanie
Edit/ Na szybko, bo nie mam czasu, stąd zrobione nie starannie. Crop 100%, jednakowe wyostrzenie,
Po dwa zdjęcia: z efs 17,55 2,8 is usm i z ef 50 1,4 usm, kto zgadnie które sa z filtrem i bez filtra? Wynik jak dla mnie jest zaskakujący.
efs 17-55 2,8 is usm
efs 17-55 2,8 is usm
ef 50 1,4 usm
ef 50 1,4 usm