Skocz do zawartości

Fotografia

• Nie możesz odpowiedzieć
3889 odpowiedzi w tym temacie

#1281 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów
  • Miejscowość:Burton On Trent

Napisano 31 lipca 2010 - 16:35

Www.mm-foto.pl
Twoje pytanie to do Ola bo ja wesela jeszcze nie robiłem
Dołączona grafika

#1282 stg.Olo

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 166 postów
  • Miejscowość:wawa

Napisano 31 lipca 2010 - 16:53

Smiter po 21 bede na Sky,jak chcesz to wyslij mi kontakt na stg.Olo :))teraz jestem w robocie do 20 wiec i nawet pisac nie mam jak.
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#1283 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów
  • Miejscowość:Kraków

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 02 sierpnia 2010 - 18:33

Galerie 90s znam. Jak widzę te ceny to aż się zastanawiam czy się za to nie zabrać... Zobaczę jakie będę miał wrażenia po tym. Olo jak ogarnę skypa to się odezwę :)

edit:
Dzięki Olo za rozmowę ale i tak Cię jeszcze muszę na chwilę dorwać, bo wczoraj byłem zwiedzić kościółek ;)

A macie takie rekreacyjne:
Maszynka Tatka ;)
Dołączona grafika

#1284 clesh

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 205 postów

Napisano 02 sierpnia 2010 - 22:49

Wyświetl postUżytkownik Smiter dnia 31 lipca 2010 - 15:34 napisał

Dobra, a teraz poważna sprawa kierowana szczególnie do 90s i Olo.
Kuzynka ma ślub no więc myślę sobie fajnie, porobię sobie jakieś fotki 4fun. Parę dni temu dowiedziałem się, że nie ma fotografa i ja muszę jej to zrobić blabla 8O Od paru dni nic nie robię tylko przeglądam galerie i czytam... Załatwiłem sobie nawet Tamrona 17-50mm f/2.8 od koleżanki - bo przecież kitem nie będę robił. Mam do tego jeszcze 50mm f/1.8, lampkę 430 ex II i oczywiście 30d.
Zdjęcia przygotowań to spoko. Mam już parę pomysłów ogólnie mniej więcej wiem co i jak.
Zdjęcia w kościele - i tu jest problem. Mega boję się oświetlenia, zasad panujących w kościele, przegapionych momentów i watahy ciotek i wujków gapiących się na fotografa... Tutaj chciałbym usłyszeć jakieś porady, tipsy.
Zdjęcia plenerowe - tutaj nie mam większych obaw. Zwyczajna sesja w plenerze.
Zdjęcia na imprezie - podobnie jak w kościele jednak alkohol u innych gości sprawi, że będę czuł się pewniej.
Na koniec obróbka... Ehhh pewnie mnie ze 2 dni zejdzie. No ale wakacje mam :P

Masz canona, a więc jak mało światła to tryb M, ustawiasz przysłonę (nie masz szerokiej stałki więc 2,8 ew. 3,2) czas taki by nie mieć poruszeń a lampa dopali brak światła. Musisz potrenować na "sucho" z ew. kompensacjami na lampie. Jakbyś słuchał starszych to byś miał lampę w mega wygodną kompensacją :P
50`tka w kościele to tylko do zdjęć z pewnego dystansu, ustawienia puszki : oczywiście RAW, punkty AF na wybieraku, naładowane baterie, pożycz jakąś drugą puszkę, choćby trabanta. Z doświadczenia wiem, że 80% sytuacji robię 30 1,4, ew
W kościele nie robisz zdjęć podczas kazania, podniesień itd.
Ważne momenty:
- wejście do kościoła młodych (sporo ujęć od strony ołtarza, a także przed samym wejściem),
- zbliżenia leżących obrączek,
- zbliżenia wiązanki PM,
- w czasie kazania marsz na chór i robisz zdjęcia z góry (dość dyskretnie),
- przed ceremonią zakładania obrączek dwa wdechy i jesteś zwarty i czujny (obskakujesz dookoła i pstrykasz do bólu- jak nie masz doświadczenia to jedyne wyjście niczego nie pominąć - zapytaj też tych co mieli ślub jak to dokładnie wygląda, co najpierw i ułóż sobie plan), musisz być z boku pod kątem do osoby składającej przysięgę i nakładającej obrączkę - po zmianie stron mykasz na drugą stronę i ty.
- komunia młodych,
- na koniec ksiądz składa życzenia młodym - obskakujesz z obu stron,
- wyjście kościoła - musisz wyczuć moment i być przed młodymi odpowiednio wcześnie - i pstrykasz sporo.

*Najlepiej to sam się ożeń, będziesz wiedział co i jak :P

Na zewnątrz to już pikuś, a samo wesele to przyjemność (o ile masz ogarnięte podstawy błyskania - ekspozycja tak, by na M mieć prawie poprawnie naświetloną klatkę). Zazwyczaj to ISO 400-800-1600 (powyżej nie zalecam), czas odpowiedni (no chyba że chcesz zamrażać ruch błyskiem na drugą lamelkę - świetne do dynamicznych tańców).

Plener ogarniesz bez problemu.

Obróbka: ISO wysokie odszumisz dobrym programem (ps nie jest dobry), generalnie najbardziej podobają się pastelowe kolory, cz-b na wysokim kontraście.

W skrócie to tak na szybko, masz pytania to wal na gg. Trzymam kciuki.

PS. Ważne: jak nie masz uprawnień z kurii to muszisz wcześniej się upewnić czy ksiądz pozwoli Ci robić zdjęcia w kościele. To cholernie wrażliwa grupa zawodowa... :twisted:
Hitotsu, ware ware wa, chisei to tairyoku to o kojo sase, koto ni nozonde ayamatazaru koto.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#1285 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 02 sierpnia 2010 - 23:06

Dzięki Clesh za rady ale po rozmowie na skype z Olo już chyba wszystko wiem :)

Ps: A o 580ex już skończyłem temat :P

#1286 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 03 sierpnia 2010 - 18:41

clesh pokarz jakieś swoje foty. bo dużo sensownie piszesz o foceniu a żadnych prac nie pokazałeś.
dlaczego?

A ty Smiter napisz co Ci Olo powiedział bo się przydadzą takie informacje, no chyba że Olo znajdziesz chwile na newsa:)
Dołączona grafika

#1287 clesh

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 205 postów

Napisano 03 sierpnia 2010 - 23:24

Wyświetl postUżytkownik 90s dnia 03 sierpnia 2010 - 18:41 napisał

clesh pokarz jakieś swoje foty. bo dużo sensownie piszesz o foceniu a żadnych prac nie pokazałeś.
dlaczego?

Nigdy nie mam czasu, a po drugie jestem wstydliwy :D.
Robię i śluby, i studio, i rekreacyjnie, ale robali niet.

Wyświetl postUżytkownik 90s dnia 03 sierpnia 2010 - 18:41 napisał

A ty Smiter napisz co Ci Olo powiedział bo się przydadzą takie informacje, no chyba że Olo znajdziesz chwile na newsa:)
True, wiedzy nigdy dość.
Hitotsu, ware ware wa, chisei to tairyoku to o kojo sase, koto ni nozonde ayamatazaru koto.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#1288 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 04 sierpnia 2010 - 08:37

Myślę, że Olo wszystko lepiej ujmie :) Ja pewnie pominę połowę :D

Pierwsza próba makro światłem zastanym (bez lamp). Canon 30d + Tamron 90mm. Sesja wraz z www.grzehoofr.digart.pl
Dołączona grafika

Ps: Zakochałem się w Sigmie 150mm f/2.8 ;]

#1289 stg.Olo

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 166 postów
  • Miejscowość:wawa

Napisano 04 sierpnia 2010 - 11:34

Mozecie przestac kadzic:)) Nie moja wina ze prawie 25 lat siedze w zawodzie.Clesh dobrze napisal,gadka z czarnym przed slubem to najwazniejsza w sumie rzecz,bo jak sie fajfus wkurzy to zero pracy.Mlodzi powinni z ksiedzem pogadac co i jak,a Ty przed samym slubem idz na zachrystie i przedstaw sie ze jestes fotografem i ble,ble nawijka ze wiesz ze przy kazaniu i podnoszeniu nie wolno i czy ksiadz ma jakies inne przeciwskazania w 99% to dziala bo lubia jak ktos przed nimi presje trzyma.Podstawowa zasada to dyskrecja,nie walisz po oczch lampa co 5sec,staraj sie popatrzec na mlodych i cala sytuacje,wybrac sobie ujecie i strzelasz,to nie safari w Afryce :).Naprawde jest w cholere czasu aby to ogarnac i na spokojnie porobic zdjecia,wyjatkiem jest sam sakrament slubu bo trwa cale 5 min i niestety tam trzeba wytrzaskac ok 10klatek ,a wszystko zalezy od ustawienia mlodych,ksiedza,koscielnego z mikrofonem i kamerzysty.Staraj sie zawsze byc po przeciwnej stronie niz video bo to z reguly palanty zamykaja drugie oko i swiata poza wizjerem nie widza i zamiast zoomowac wpieprzaja sie w obiektyw,wiec ten moment trzeba sprytnie ogarnac.I tak jak Ci mowilem jesli bedzie widny kosciol to wal bez lampy,chyba ze z lekkim dopaleniem na 2 lamelke,ale plastyka bez lampy jest duzo lepsza(pamietaj o bieli w kosciele) i przestaw sobie swiatlo jak wyjdziesz z kosciola na zewnatrz(nic bardziej nie wk.... jak niebieskie zdjecia :)Jak cos to PM i wieczoerm wejde na Sky.pozdrawki
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#1290 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 04 sierpnia 2010 - 11:42

Złapie Cię jeszcze dzisiaj Olo na Sky, bo mam parę pytań :)

#1291 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 04 sierpnia 2010 - 13:23

clesh nie bądź taki pokarz foty:) chętnie bym zobaczył Twoje studyjne i weselne oraz całą resztę .Olo jeszcze 3tyg Mam nadzieje że znajdziesz dwa dzionki dla starej dziewiedziesiony:)) smiter ode mnie jedna rada. Nie dawaj na tacę :)
Dołączona grafika

#1292 Spectral

Cheater

• Zbanowani
  • PipPip
  • 286 postów

Napisano 04 sierpnia 2010 - 13:30

clesh przelamiesz sie raz a dalej to juz z gorki poleci :) Wiecej wiary. Btw, tez bym z checia Twoje zdjecia ogladnal
Dołączona grafika

#1293 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 04 sierpnia 2010 - 14:54

Stary Dziewięćdziesiono, a znajdziesz chociaż godzinkę dla Smicia ? :(
W ogóle jak gadałem z Olo to coś wspominał, że może wpaść do Krakowa i zrobimy takie małe foto spotkanko :P Też byś miał bliżej ;] No ale to od was zależy :)

#1294 clesh

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 205 postów

Napisano 04 sierpnia 2010 - 15:13

Wyświetl postUżytkownik Spectral dnia 04 sierpnia 2010 - 13:30 napisał

clesh przelamiesz sie raz a dalej to juz z gorki poleci :) Wiecej wiary. Btw, tez bym z checia Twoje zdjecia ogladnal

Ok, to, jako że się wątek nieco ślubny zrobił pokażę zdjęcia z pierwszego mojego ślubu (wziąłem za niego 400zł :D )
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

EDIT: Przy kompresji uciekł kontrast i klarowność, a nie chce mi się szukać rawów.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#1295 pu5z3k

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 96 postów

Napisano 04 sierpnia 2010 - 16:29

clesh - szkoda ze exif wycięty..
w sumie foty nie są złe, dość zacne kadry, jedno ale tylko widzę... na 4 fotce WB leży i kwiczy, robiłeś w rawach ?

z ciekawości zapytam, jakim sprzętem dysponujesz ?

#1296 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 04 sierpnia 2010 - 17:12

No bardzo fajne foteczki clesh i to z pierwszego wesela.
Ciekawe jak z ostatniego wyglądają:)

zapodaj coś jeszcze:)

Smiterek bez obaw w Kraku też będę, daj numera to się zgadamy :)
Dołączona grafika

#1297 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 04 sierpnia 2010 - 20:22

Fajnie Clesh, że wstawiłeś foty z pierwszego ślubu ;) Będę miał porównanie :) A ja po nowych zakupach - Canon EF 50mm f/1.8 :P
90s, wyśle w pm.

Ps: Clesh, a coś aktualniejszego ? :D

#1298 MZK

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 968 postów
  • Miejscowość:Wrocław

• BF2 GUID - MZK^pl

Napisano 04 sierpnia 2010 - 21:14

Mała pobudka z mojej strony. ;)

Z dziś: http://www.digart.pl...142/Martus.html

http://img217.images...66/img9963d.jpg
http://img440.images...555/img9858.jpg
http://a.imageshack....15/img99052.jpg

EDIT:
Nie pamiętam czy dawałem to, ale dodałem do pierwszego posta:
http://www.fotopolis...dex.php?n=11166 - Tony Worobiec Fotografia nocna i przy słabym świetle, część 1 - fragmenty książki.
http://www.fotopolis...dex.php?n=11197 - Tony Worobiec Fotografia nocna i przy słabym świetle, część 2 - fragmenty książki.

#1299 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 04 sierpnia 2010 - 21:36

No no MZK zawiało nutą erotyzmu:)fajne te fotki.
Dołączona grafika

#1300 clesh

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 205 postów

Napisano 04 sierpnia 2010 - 22:08

Wyświetl postUżytkownik pu5z3k dnia 04 sierpnia 2010 - 16:29 napisał

clesh - szkoda ze exif wycięty..
w sumie foty nie są złe, dość zacne kadry, jedno ale tylko widzę... na 4 fotce WB leży i kwiczy, robiłeś w rawach ?
z ciekawości zapytam, jakim sprzętem dysponujesz ?

Czy wb leży i kwiczy? Nie zgodzę się, zmierz temp. barwową na sukni PM. Tam były 4 rodzaje światła, żarowe, wielobarwne od kolorofonów i lampa. W oryginale było złożone na warstwach z myślą o skórze PM. Czy raw? Oczywiście. Ktoś robi jpg?

Co do sprzętu to wszystko stałki f/1,4. Puszek ( ;) ) to stary dziadek 40D.

For 90`s: z tego samego wesela. Nie było łatwo, bo sala balowa cała w ciemnym drewnie. Kościów zresztą tylko z jednym źródłem światła, taką dziurą w dachu nad ołtarzem. Miałem pietra solidnego.
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych