Fotografia
Napisano 02 sierpnia 2010 - 18:33
edit:
Dzięki Olo za rozmowę ale i tak Cię jeszcze muszę na chwilę dorwać, bo wczoraj byłem zwiedzić kościółek
A macie takie rekreacyjne:
Maszynka Tatka
Napisano 02 sierpnia 2010 - 22:49
Użytkownik Smiter dnia 31 lipca 2010 - 15:34 napisał
Kuzynka ma ślub no więc myślę sobie fajnie, porobię sobie jakieś fotki 4fun. Parę dni temu dowiedziałem się, że nie ma fotografa i ja muszę jej to zrobić blabla
Zdjęcia przygotowań to spoko. Mam już parę pomysłów ogólnie mniej więcej wiem co i jak.
Zdjęcia w kościele - i tu jest problem. Mega boję się oświetlenia, zasad panujących w kościele, przegapionych momentów i watahy ciotek i wujków gapiących się na fotografa... Tutaj chciałbym usłyszeć jakieś porady, tipsy.
Zdjęcia plenerowe - tutaj nie mam większych obaw. Zwyczajna sesja w plenerze.
Zdjęcia na imprezie - podobnie jak w kościele jednak alkohol u innych gości sprawi, że będę czuł się pewniej.
Na koniec obróbka... Ehhh pewnie mnie ze 2 dni zejdzie. No ale wakacje mam
Masz canona, a więc jak mało światła to tryb M, ustawiasz przysłonę (nie masz szerokiej stałki więc 2,8 ew. 3,2) czas taki by nie mieć poruszeń a lampa dopali brak światła. Musisz potrenować na "sucho" z ew. kompensacjami na lampie. Jakbyś słuchał starszych to byś miał lampę w mega wygodną kompensacją
50`tka w kościele to tylko do zdjęć z pewnego dystansu, ustawienia puszki : oczywiście RAW, punkty AF na wybieraku, naładowane baterie, pożycz jakąś drugą puszkę, choćby trabanta. Z doświadczenia wiem, że 80% sytuacji robię 30 1,4, ew
W kościele nie robisz zdjęć podczas kazania, podniesień itd.
Ważne momenty:
- wejście do kościoła młodych (sporo ujęć od strony ołtarza, a także przed samym wejściem),
- zbliżenia leżących obrączek,
- zbliżenia wiązanki PM,
- w czasie kazania marsz na chór i robisz zdjęcia z góry (dość dyskretnie),
- przed ceremonią zakładania obrączek dwa wdechy i jesteś zwarty i czujny (obskakujesz dookoła i pstrykasz do bólu- jak nie masz doświadczenia to jedyne wyjście niczego nie pominąć - zapytaj też tych co mieli ślub jak to dokładnie wygląda, co najpierw i ułóż sobie plan), musisz być z boku pod kątem do osoby składającej przysięgę i nakładającej obrączkę - po zmianie stron mykasz na drugą stronę i ty.
- komunia młodych,
- na koniec ksiądz składa życzenia młodym - obskakujesz z obu stron,
- wyjście kościoła - musisz wyczuć moment i być przed młodymi odpowiednio wcześnie - i pstrykasz sporo.
*Najlepiej to sam się ożeń, będziesz wiedział co i jak
Na zewnątrz to już pikuś, a samo wesele to przyjemność (o ile masz ogarnięte podstawy błyskania - ekspozycja tak, by na M mieć prawie poprawnie naświetloną klatkę). Zazwyczaj to ISO 400-800-1600 (powyżej nie zalecam), czas odpowiedni (no chyba że chcesz zamrażać ruch błyskiem na drugą lamelkę - świetne do dynamicznych tańców).
Plener ogarniesz bez problemu.
Obróbka: ISO wysokie odszumisz dobrym programem (ps nie jest dobry), generalnie najbardziej podobają się pastelowe kolory, cz-b na wysokim kontraście.
W skrócie to tak na szybko, masz pytania to wal na gg. Trzymam kciuki.
PS. Ważne: jak nie masz uprawnień z kurii to muszisz wcześniej się upewnić czy ksiądz pozwoli Ci robić zdjęcia w kościele. To cholernie wrażliwa grupa zawodowa...
Napisano 02 sierpnia 2010 - 23:06
Ps: A o 580ex już skończyłem temat
Napisano 03 sierpnia 2010 - 23:24
Użytkownik 90s dnia 03 sierpnia 2010 - 18:41 napisał
dlaczego?
Nigdy nie mam czasu, a po drugie jestem wstydliwy
Robię i śluby, i studio, i rekreacyjnie, ale robali niet.
Użytkownik 90s dnia 03 sierpnia 2010 - 18:41 napisał
Napisano 04 sierpnia 2010 - 08:37
Pierwsza próba makro światłem zastanym (bez lamp). Canon 30d + Tamron 90mm. Sesja wraz z www.grzehoofr.digart.pl

Ps: Zakochałem się w Sigmie 150mm f/2.8 ;]
Napisano 04 sierpnia 2010 - 11:34
Napisano 04 sierpnia 2010 - 11:42
Napisano 04 sierpnia 2010 - 13:30
Napisano 04 sierpnia 2010 - 14:54
W ogóle jak gadałem z Olo to coś wspominał, że może wpaść do Krakowa i zrobimy takie małe foto spotkanko
Napisano 04 sierpnia 2010 - 15:13
Użytkownik Spectral dnia 04 sierpnia 2010 - 13:30 napisał
Ok, to, jako że się wątek nieco ślubny zrobił pokażę zdjęcia z pierwszego mojego ślubu (wziąłem za niego 400zł

EDIT: Przy kompresji uciekł kontrast i klarowność, a nie chce mi się szukać rawów.
Napisano 04 sierpnia 2010 - 16:29
w sumie foty nie są złe, dość zacne kadry, jedno ale tylko widzę... na 4 fotce WB leży i kwiczy, robiłeś w rawach ?
z ciekawości zapytam, jakim sprzętem dysponujesz ?
Napisano 04 sierpnia 2010 - 20:22
90s, wyśle w pm.
Ps: Clesh, a coś aktualniejszego ?
Napisano 04 sierpnia 2010 - 21:14
Z dziś: http://www.digart.pl...142/Martus.html
http://img217.images...66/img9963d.jpg
http://img440.images...555/img9858.jpg
http://a.imageshack....15/img99052.jpg
EDIT:
Nie pamiętam czy dawałem to, ale dodałem do pierwszego posta:
http://www.fotopolis...dex.php?n=11166 - Tony Worobiec Fotografia nocna i przy słabym świetle, część 1 - fragmenty książki.
http://www.fotopolis...dex.php?n=11197 - Tony Worobiec Fotografia nocna i przy słabym świetle, część 2 - fragmenty książki.
Napisano 04 sierpnia 2010 - 22:08
Użytkownik pu5z3k dnia 04 sierpnia 2010 - 16:29 napisał
w sumie foty nie są złe, dość zacne kadry, jedno ale tylko widzę... na 4 fotce WB leży i kwiczy, robiłeś w rawach ?
z ciekawości zapytam, jakim sprzętem dysponujesz ?
Czy wb leży i kwiczy? Nie zgodzę się, zmierz temp. barwową na sukni PM. Tam były 4 rodzaje światła, żarowe, wielobarwne od kolorofonów i lampa. W oryginale było złożone na warstwach z myślą o skórze PM. Czy raw? Oczywiście. Ktoś robi jpg?
Co do sprzętu to wszystko stałki f/1,4. Puszek (
For 90`s: z tego samego wesela. Nie było łatwo, bo sala balowa cała w ciemnym drewnie. Kościów zresztą tylko z jednym źródłem światła, taką dziurą w dachu nad ołtarzem. Miałem pietra solidnego.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych