Jakiego sposobu w ostateczności użyłeś?
Fotografia
Rozpoczęty przez MZK, 08 sierpnia 2008 - 12:23
3889 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 01 lutego 2013 - 17:46
Na oko
po trzeźwemu
do Odbitek i obrazka kalibrującego pobranego z labu
Nie sugeruj się to fotką bo jest tak ciepła bo robiłem ja wieczorem a mam pomarańczowe ściany w pokoju
Napisano 02 lutego 2013 - 19:10
Morda mi się uśmiechnęła po przeczytaniu tego
http://www.eoshd.com...ter-full-review
a mowa o tym

Obecna wersja jest pod NEX-a itp. Teraz czekam na m4/3 i oby było jeszcze lepiej. Do filmów jak znalazł a i teraz będę mógł wybrzydzać w obiektywach
Ciekawe też ile zyskam "dodatkowej jasności" pod crop 2
Dla mnie hit 2013.
http://www.eoshd.com...ter-full-review
a mowa o tym

Obecna wersja jest pod NEX-a itp. Teraz czekam na m4/3 i oby było jeszcze lepiej. Do filmów jak znalazł a i teraz będę mógł wybrzydzać w obiektywach
Napisano 03 lutego 2013 - 00:04
W jaki sposób dostaję "pełną klatkę"? Tego nie rozumiem. ;p
Napisano 03 lutego 2013 - 01:04
Taki myk z tym adapterem. Podłączając obiektyw z FF np 24mm w cropie m4/3 oryginalnie wyjdzie u mnie ogniskowa 48mm z uwagi na mniejszą matrycę. Za pomocą tego adaptera koło obrazu zostanie odpowiednio skupione na mniejszą matrycę dając mi odpowiednik ok 24mm. Dodatkowo zyskujemy więcej światła i jasność obiektywu wzrasta odpowiednio do zastosowanej matrycy. W przypadku m4/3 +2EV
Ponoć, zaznaczam ponoć dzięki temu GO odpowiada FF
Napisano 03 lutego 2013 - 15:40
Pewnie słowo ponoć jest tutaj kluczowe:) bo wielość matrycy ma przełożenie na szumy i GO, choć z drugiej strony skoro szkło na FF 24mm jest przeskalowane na cropa i daje taką samą średnice to obraz powinien być zagęszczony. Co z kolei też może się przełożyć na ostrzejszy obraz ale nie GO
Druga ciekawa sprawa że zyskujesz +2EV co też jest ciekawe, skoro to jest kolejna soczewka i większy dystans na drodze do matryca to powinien być spadek światłosiły bo ten adapter nie sprawia że do szkła wpada dwa razy więcej światła.
Mi to wygląda jak pierścień pośredni z soczewką skupiającą, więc ciężko mi zrozumieć że taki układ jest wolny od wad optycznych a nawet podbija jego siłę.
To jak mam szkiełko 24mm f1,4 to z tym cudem będzie traktowany jak 24 f/1?
Z tego co mi się zdaje światło na 3/4 jest inaczej liczone jak na FF tzn na 3/4 pisze że szkiełko ma światłosiłe np 1,4 a jego odpowiednik na ff to 2 więc pewnie stąd to +2 EV
Ale mogę się mylić bo nie ogarniam optyki na tyle by się spierać w takich kwestiach, ale ciekaw jestem tego wynalazku.
Kupujesz to Sky?
Druga ciekawa sprawa że zyskujesz +2EV co też jest ciekawe, skoro to jest kolejna soczewka i większy dystans na drodze do matryca to powinien być spadek światłosiły bo ten adapter nie sprawia że do szkła wpada dwa razy więcej światła.
Mi to wygląda jak pierścień pośredni z soczewką skupiającą, więc ciężko mi zrozumieć że taki układ jest wolny od wad optycznych a nawet podbija jego siłę.
To jak mam szkiełko 24mm f1,4 to z tym cudem będzie traktowany jak 24 f/1?
Z tego co mi się zdaje światło na 3/4 jest inaczej liczone jak na FF tzn na 3/4 pisze że szkiełko ma światłosiłe np 1,4 a jego odpowiednik na ff to 2 więc pewnie stąd to +2 EV
Ale mogę się mylić bo nie ogarniam optyki na tyle by się spierać w takich kwestiach, ale ciekaw jestem tego wynalazku.
Kupujesz to Sky?
Napisano 03 lutego 2013 - 22:48
Soczewka skupia światło, które "mieści się" na FF na matryce m4/3, to rzeczywiście zwiększa natężenie światła. 90s, soczewka oczywiście wpływa na jakość i transmisję światła, ale raczej niewiele, szczególnie, że ta soczewka skupia światło (w teorii da nam to większą ostrość). Jeśli chodzi o głębię to nie będę się wypowiadał, ale mam wrażenie, że ten adapter działa wręcz odwrotnie. ;p I tak największą zaletą jest po prostu możliwość podpięcia ogromnej ilości szkieł z różnych systemów. Można kupować, pożyczać, wypożyczać, itd. Tylko, że drogie...
Napisano 04 lutego 2013 - 11:22
Cytat
Kupujesz to Sky?
Napisano 08 lutego 2013 - 09:13
Masakra. Piątek rano. Wchodzę na forum by poczytać o fotografii z nadzieją, że was zrozumiem i taki .... 
Zauważałem, że im więcej czytam tym mniej wiem. Dokładnie tak samo jak z informatyką
Macie do polecenia jakaś stronkę do poczytania? Nie chce kupować na razie książek, bo gotówka czeka na motor.
Zauważałem, że im więcej czytam tym mniej wiem. Dokładnie tak samo jak z informatyką
Macie do polecenia jakaś stronkę do poczytania? Nie chce kupować na razie książek, bo gotówka czeka na motor.
Napisano 10 lutego 2013 - 21:00
czas odkurzyć forum
)
witam po przerwie wszystkich
Face - fajnie ze cie zainspirowałem do działania to mnie mega cieszy
Musisz popracować jeszcze nieco nad rozproszeniem i zamrożeniem
O mechanice płynów na razie nie wspominam 
podrzucę kilka rzeczy od siebie:
na pierwszy ogień kropelki
1.

2.

3.

kolejny ogień to jakieś tam próby w studio:

trochę DIY:
Krople:

Wyginany ekran do filmowania i sterowania aparatem

stackernica do makro: wersja duża i wersja mała oraz porównanie z obiektywem do makro

filmik:
jakieś tam nocne zdjęcie:

i na koniec sesjowy filmik
enjoy
witam po przerwie wszystkich
Face - fajnie ze cie zainspirowałem do działania to mnie mega cieszy
podrzucę kilka rzeczy od siebie:
na pierwszy ogień kropelki
1.

2.

3.

kolejny ogień to jakieś tam próby w studio:

trochę DIY:
Krople:

Wyginany ekran do filmowania i sterowania aparatem

stackernica do makro: wersja duża i wersja mała oraz porównanie z obiektywem do makro

filmik:
jakieś tam nocne zdjęcie:

i na koniec sesjowy filmik
enjoy
Napisano 10 lutego 2013 - 22:10
wszystko na potrzeby
Napisano 11 lutego 2013 - 17:57
A mi moja wypasione Opera nie wyświetla zdjęć puszka :/ W IE są.
Napisano 13 lutego 2013 - 11:03
Poszalałeś Puszku. Zdjęcia bardzo ładne. A teraz moje pytania. ;p Czy ten mikroprocesor na zdjęciu "Krople" steruje strzykawką? I na jakiej zasadzie? Jakie to silniki przy suwnicach? Jak nimi sterujesz?
I coś ode mnie. W poniedziałek byłem w górach i mam troszkę zdjęć:
https://plus.google....355261002089713
I coś ode mnie. W poniedziałek byłem w górach i mam troszkę zdjęć:
https://plus.google....355261002089713
Napisano 13 lutego 2013 - 13:26
50mm 1,8 ogólnie ma syfiaty AF a w takich warunkach to już w ogóle masakrę musiałeś mieć.
Z tych to pierwsze i ostatnie najlepsze, chociaż szkoda przedostatniego bo dziewczyna śliczniutka tylko ostrość nie tam gdzie trzeba;)
MZK bardzo lubię Twoje prace, a z tych to ze strumieniem na długich czasach najbardziej mi się podobają.
gratki
Z tych to pierwsze i ostatnie najlepsze, chociaż szkoda przedostatniego bo dziewczyna śliczniutka tylko ostrość nie tam gdzie trzeba;)
MZK bardzo lubię Twoje prace, a z tych to ze strumieniem na długich czasach najbardziej mi się podobają.
gratki
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych