Fotografia
Napisano 30 grudnia 2012 - 15:19
Link
Napisano 31 grudnia 2012 - 15:24
Generalnie z ciekawszych rzeczy to znalazłem coś takiego http://www.fotografu...a_fotograficzne .
Nie muszą to być koniecznie poradniki internetowe. Równie dobrze mogą to być dostępne szeroko książki
Chce się na uczyć cykać lepsze fotki, bo w wakacje jadę na motorze w podróż do okola Polski i na pewno jakaś okazja się natrafi by uwiecznić ją
Szczęśliwego Nowego Roku
Napisano 01 stycznia 2013 - 19:01
A tu 2 kanały z yt bardzo przydatne jak dla mnie
http://www.youtube.c...low=grid&view=0 <--- poradniki o obróbce zdjeć recenzje sprzętu itp..
http://www.youtube.c...r/DigitalRevCom <-- Zakręcony koleś, głownie recenzje sprzętu ale i wiele tutoriali jak zrobić dane zdjęcie
Tak to znów ja znów spamuje wybaczcie ale potrzebuje pomocy. Albowiem własnie wróciłem z 1 poważniejszego zlecenia (ślub cywilny) i mam taki problem że potrzeba mi coś do skalibrowania monitorka bo zdjecia musze wywołać skleić albumik a wiadomo jak to jest z monitorkami ja mam inne kolorki u siebieb a pan w labolatorium inne... szukałem juz wcześniej czegoś w necie ale nie znalazłem żadnych konkretów. jestem w trakcie załatwiania sobię kalibratora ale to nie jest pewne. Monitor mam samsunga (dupny strasznie) SyncMaster 2233 22,5 cala ale w tej chwili niestety nie stać mnie na nic lepszego... czekam na szybką odpowiedz
Napisano 03 stycznia 2013 - 22:19
poza tym sam kalibrator nic ci nie da odnośnie laba. ktoś od nich musiałby ci monitor skalibrować pod ich maszynę.
Rada MZK jest chyba najprostsza choć kalibrowanie na oko to też zły pomysł. zważywszy że masz zmienne oświetlenie i oko ludzie nie jest tak dokładne jak maszyna.
Najlepiej załatw ten kalibrator ustaw monitor natyle ile się da,wywołał kilka fotek w tym labie byś miał mniej więcej rozpoznanie jakie różnice występują i bierz poprawki.
Wszystkie zdjęcia i tak obrabiać pewnie będziesz w ten sam sposób więc przed skleceniem książki ponownie wywołaj kilka zdjęć by mieć pewność że wszystko jest tak jak być powinno.

Khajuraho temple 4 by Sanches90s, on Flickr
Napisano 04 stycznia 2013 - 13:34
Cytat
Kalibrowanie monitora w serwisie. Urządzenie do tego kosztuje około 700zł więc wątpie byś sam chciał się w to bawić.
Cena różna, u nas w serwisie za to brało się koło 100-150zł. Innej opcji nie ma.
poza tym sam kalibrator nic ci nie da odnośnie laba. ktoś od nich musiałby ci monitor skalibrować pod ich maszynę.
Laboratorium poda stosowne parametry.
Napisano 04 stycznia 2013 - 14:56
najtańsze kalibratory kosztują kilka stówek a profesjonalne kilka tysięcy.
Sam szukam kogoś w UK kto by moje monitory skalibrował, mam spydera 3 elite który daje nawet radę, teraz jednak potrzebna jest fachowa kalibracja bo mam lepsze monitory.
Do tego trzeba jeszcze zainwestować w odpowiednie oświetlenie bo ma ono też kluczowy wpływ na to jak odbierasz zdjęcie.
Tak więc sama kalibracja monitora to inna sprawa jak kalibracja pod lab. zresztą Olo by tutaj najwięcej i najlepiej mógł pomóc bo się tym zajmuje na co dzień i od wielu lat.
M@T Ty robisz w servisie? jakim i co jeżeli można spytać?
Napisano 04 stycznia 2013 - 17:20
90s w pm napisalem
Napisano 05 stycznia 2013 - 15:57
http://monitory.mast...r-proof-58.html
ich stała moc i temperatura barwna zapewni ci najlepszy efekt niezależnie od pory dnia.
ale nie ma co się tutaj w takie niuanse zagłębiać bo to nie ta liga jeszcze;)),dzięki za PM Mati

Bullring Birmingham 3 by Sanches90s, on Flickr
Napisano 08 stycznia 2013 - 01:30
Ja swego czasu rozmyslalem nad jakims nie za drogim Eizo a aktualnie Dell IPS - bardzo ladnie i PVA Acera tez niezly. Niedlugo kupie cos nowego i rozmyslam miedzy Eizo, Nec, Dell. Swego czasu czytalem testy kaliblatorow to jakos za 700zl byl taki w miare.
Jeszcze raz fajne zdjecia milo wiedziec ze macie dodatkowe zintersowania a nie tylko gry ale z tym u plackow chyba nigdy nie bylo problemu.
Musimy kiedys jakis zjazd zrobic.
Tu maja fajne reki monitorow http://www.prad.de/en/index.html - jak by ktos potrzebowal
Kalibracja: http://www.prad.de/e...alibration.html
Napisano 08 stycznia 2013 - 14:11
Jak szperałeś za monitorami to pewnie wpadł ci w oczy użytkownik Tom1 gościu zna się na rzeczy i chętnie pomaga tutaj masz jego gg:189335
Problem w tym że nie lubi kompromisów, więc raczej nastawiaj się na polecanie górnej półki ale argumenty mówią same za siebie.
Takich monitorów nie kalibruje się sprzętem za kilka stówek bo nie wyciągniesz z nich 100% ja najpierw muszę się przeprowadzić kupić odpowiednie oświetlenie a później trzeba będzie kogoś wynająć by się tym zajął.
Do tego jak zależy ci na wiernym odtworzeniu barw to warto jeszcze nabyć colorchecker passport
Bardzo pomocne zwłaszcza przy portretach.
to tyle odnośnie jak już chcesz tak bardzo ambitnie podejść do tematu
bo zwykłym monitorem lub trochę lepszym przy poprawnej kalibracja również da się wszystko zrobić,choć diabeł jak to mówią tkwi w detalach, zwłaszcza jak pracujesz w przestrzeni adobeRGB i chcesz mieć pewność co do przejść tonalnych.
Ja po zmianie monitora właśnie w światłach i cieniach największą różnicę zobaczyłem, jakieś plamy, przebarwienia pyłki itp badziewie którego przedtem nie było widać.
A teraz siedzę obładowany książkami i się uczę
Napisano 08 stycznia 2013 - 15:28
Napisano 09 stycznia 2013 - 18:25
tak czy owak to czekamy na Twoje foty Twardy:)

Ania 2 by Sanches90s, on Flickr
Napisano 10 stycznia 2013 - 13:59
Co do kalibracji i problemów z tym związanych:)
Monitory Eizo mają w panelu sterowania ręcznego(przyciski na obudowie) możliwość kalibracji w każdego koloru osobno (RGB) więc maja dużo lepsze możliwości niż inne ale tak naprawde jest to gonienie w lekką piętkę.Monitory niższych klas ustawia się (bez kalibratora na oko
Generalnie musimy zbic jasność i kontrast oraz lekko saturację (wysycenie kolorów).Mżna w przypadku kart graficznych nVidia wykorzystać panel sterowania nVidi co ja stosuje od lat w labie.
Teraz o co kaman w dalszym ustawianiu.
Maszyny foto(minilaby) pracują w sRGB i nie ma zmiłuj są wykalibrowane pod ta przestrzeń barwna i jeżeli ktokolwiek zrobi sobie fotki np. w Adobe to i tak software minilaba przetworzy ten plik na sRGB ale tu jest lekka pułapka bo nie robi tego dość dokładnie i fotki wychodzą 15% mniej kolorowe:) ot taki kruczek.Więc obrabiamy zdjęcia na PSie najlepiej w przestrzeni barwnej sRGB.Przestrzeń sRGB jest równiez stosowana w internecie więc ogólnie spójność istnieje.
Następnie obrabiamy sobie 2-3 zdjęcia (widoczek,portrecik i czarno-białe) istwierdziwszy że jest ok.śmigamy z tym do laboratorium.Tam iteligetnie trzeba poprosić o wykonanie odbitek BEZ KOREKCJI.Jako że w wielu labach taka forma nie istnieje (powłaczane są programy wspierające) więc uprosić trzeba laboranta o w/w usługę.Gotowe odbitki zabieramy do domciu,siadamy przed monitorem i patrzymy gdzie jest nasz monitor w stosunku do laboratorium.Fotki zawsze będą ciut mniej wysycone i kontrastowe oraz lekko odbiegac w kolorze w przypadku ciepłego widma światła(kolor czerwony,pomarańczowy czasami zieleń).
Papier na którym się pracuje oraz chemia i sama maszyna mają wpływ na wydruk zdjęcia więc nie wszędzie to będzie wyglądać tak samo.
Staramy się w 90 % ustawić monitor tak aby fotki w ręku wyglądały tak jak na monitorze i to cała robota.Jak coś to pisać to pomogę.Pozdrawiam
Napisano 10 stycznia 2013 - 15:35
Czy może da się zrobić maskę w PSie która np pobijałaby nasycenie i zwiększała kontrast by uzyskać efekt najbardziej zbliżony temu jaki mamy na monitorze?
Tzn zrobić to się da tylko czy to by się sprawdzało w praniu? taki szablon?
Napisano 10 stycznia 2013 - 16:33
Napisano 10 stycznia 2013 - 16:49
Ja wołam swoje fotki w niemieckim labie, zadowolony z jakości zdjęć jestem, pewnie tam grzebią przy nich bo mam nawet kilka dużych odbitek 500mm oraz dwie książki zmontowałem i bardzo dobrze to wyglądało, poza tym ceny też są przyzwoite.
Olo laby pracują w 16 bitach czy 8? i czy jak mam schodkowy gradient po konwersji to przy wydruku to zjawisko się pogłębi czy zatrze?
I jak najlepiej przygotować fotkę do druku np A4?
czytałem że 300dpi powinny mieć i w zależności jakiego formatu ma być, tzn często też polecano skalować pod konkretny wydruk by piksele zagęścić i mieć nad tym kontrole.
Oraz czy jak wyślę Tiffa to dla laba to mogę liczyć na lepszą jakość wydruku? jakbym posłał to samo foto w jpg?
Napisano 10 stycznia 2013 - 17:20
Laby pracują w 8 bitach.
300 dpi jest wystarczające natomiast minilaby naświetlają od 270 do 320 dpi
przygotowanie formatu A4 to wg moich ustawień dokładny wymiar to 205x305mm
Tiff czy jpg nie ma wizualnego znaczenia gdyż minilab i tak troszkę ścina z jakości.
Duże foty to chyba robiłes na wydruku(Epson) a nie na Labie bo max szerokość rolki to 305mm no chyba że Lambda ale to sporo więcej kosztuje i mało jest.
Napisano 10 stycznia 2013 - 19:15
Tak czy siak to dzięki Olo za wyjaśnienia:) i lepszego 2013 od 2012:)

Andy 99 by Sanches90s, on Flickr

Algarve 5 by Sanches90s, on Flickr
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych