Fotografia
Napisano 10 maja 2012 - 18:14
Ja osobiście nie interesuje się sprzętem fotograficznym dopiero jak mam coś sam kupić to szukam czytam i się dowiaduje.
Ale pamiętam że początki miałem takie same jak Ty.
Napisano 10 maja 2012 - 18:52
Ogólnie to czytałem dużo o tym pierwszym czyli: 1) Sony Cyber-Shot DSC-HX1 ( http://www.ceneo.pl/2238194s ) Dużo osób go chwali szczególnie początkujący fotografowie, Jest dużo ofert żeby nabyć go tanio prawie w ogóle nie używany bo ludzie przesiadają się z niego na lustra. Co jest + bo można zaoszczędzić trochę kasy. Do wczoraj byłem pewny że chce właśnie ten aparat aż wieczorem natknąłem się "Sztandarowy model Cyber-Shootów" 2) Sony CyberShot DSC-HX100V ( http://www.ceneo.pl/11935779 ) I tu trzeba wybrać bo cenowo są takie same prawie teraz chodzi o stronę czysto gabarytową o której nie mam pojęcia, gdyż jeszcze mało wiem o aparatach
Załączone pliki
Napisano 10 maja 2012 - 21:01
Panasonic DMC-GF3K + 4gb TOSHIBA
Panasonic Lumix DMC-G1
To co ty proponujesz moim zdaniem mija się z celem. System zamknięty, nie podłączysz innych obiektywów. W tych dwóch modelach jak widać można podpiąć inne obiektywy. G1 wydaje mi się ciekawszą propozycją bo wygląd i funkcje zbliżone są bardziej do lustrzanki no i ma wizjer. Co prawda elektroniczny ale jednak. Co do obiektywów to nie musisz brać firmowych. Z allego można dokupić przejściówki do innych systemów Canon FD, Nikon, Minolta. Taka przejściówka to koszt ok 150-170 zł. Obiektywy, które można kupić za śmieszne pieniądze - akurat z bagnetem Canon FD:
http://allegro.pl/li...string=Canon+FD
Można na nie nażekać, że trzeba wszystko ręcznie ustawiać ale uwierz mi na pewno to Ci się przyda.
Musisz pamiętać, że wspomniane aparaty są m4/3 więc crop wynosi 2.0. Przez tą wartość mnożysz ogniskową.
ps. Większa ilość pikseli nie oznacza, że dany sprzęt jest lepszy !!! Nie wierzmy w bełkot marketingowy.
Napisano 10 maja 2012 - 21:45
Napisano 10 maja 2012 - 22:09
sky - zamiast takiego bezlusterkowca kupiłabym np używane 450d już.
ale wiesz, nie dostanie ani w bezlusterkowcu, ani w lustrze dużego zakresu ogniskowych żeby sprawdzić czego potrzebuje.
dla mnie bezlusterkowiec to półśrodek.
WBIJAM NA BOMBSITE A!
Napisano 11 maja 2012 - 03:03
- RAWY - tak ale jako nośnik surowych informacji
- żadna ingerencja w kolorystykę zdjęcia mająca na celu upiększanie. Kolorystyka ma być jak najbardziej zbliżona do rzeczywistości
- żadna korekcja typu poprawianie rzeczywistości - wygładzanie zmarszczek, prostowanie nosa, wymazywanie elementów psujących kompozycję itp.
- małe GO to zło
- rybie oko zło. Lepsza panorama liniowa/obrotowa
- zdjęcia prostopadłe do obiektu to dobro
- itd.
Jak widać dość odmienne mam podejście do fotografii
Napisano 11 maja 2012 - 12:08
ale takie upychanie chyba nie wychodzi na dobre jakości, co? bezlusterkowce mają mniejsze matryce niż małe lustrzanki, dla mnie to minus.
Plus, tak jak mówię, poleciłabym hybrydę jako dość uniwersalną, żeby ocenić czego potrzeba i wtedy przesiąść się na lepszy sprzęt.
WBIJAM NA BOMBSITE A!
Napisano 11 maja 2012 - 13:53
ps. A właśnie, że robię portrety. Ostatnio dwóch miałem.
Napisano 11 maja 2012 - 16:05
Użytkownik skypan dnia 11 maja 2012 - 03:03 napisał
poza mówieniem że małe GO i rybie Oko to zło:).
Widać że face775 zaczyna zabawę z fotografią i powinien sam zdecydować czy chce iść w kierunku "realizmu" czy chce się spełniać dopełniając swoje prace dodatkami.
Czy może będzie eksperymentował i szukał własnego stylu. małe GO to nie wada tak samo rybie oko. w zdolnych rękach są formami przekazu. jak wypalenie, niedoswietlenie poruszenie itp może być błędem jak i formą przekazu.
Zgodzę się z faktem że wielu za temat portretu uważa jak najmniejsze GO nie patrząc że to osoba która się na nim znajduje jest najważniejsza.
"są aspekty gdzie bezlusterkowce biją strasznie nawet 5dmk!! czy nawet nowość mkIII"
tak samo gdzie mój telefon bije wszystkie aparaty świata, takie bez sensu gadanie.
nie ma rzeczy idealnych i najlepszych.
Jedno co mogę doradzić face to byś kupił sobie książki o wszystkich typach fotografii która cię interesuje, przeczytał nauczył się podstaw i obróbki zdjęć bo to co wychodzi z cyfry to półprodukt i nie ważne jaki aparacik byś miał. Trzeba mieć dobry warsztat by z tego zrobić "naturalne zdjęcie" jeśli coś takiego w ogóle istnieje:)
Poza tym tak jak kiedyś ambitny fotograf sam wywoływał swoje prace w ciemni tak teraz wielu pracuje w cyfrowej ciemni którą nazywamy Photoshopem to nie zło tylko narzędzie które daje ogromne możliwości. można polepszyć swoje prace jak i je spartolić.
Na pewno warto eksperymentować i nie bać się w końcu to są twoje prace i twoja sprawa co z nimi robisz.
Ale tak jak mówiłem na początek trzeba wielu podstaw się nauczyć.
Napisano 11 maja 2012 - 16:16
Napisano 11 maja 2012 - 19:11
Dla mnie to w większości tych argumentów to oklepane szablony milionów fotografów.
To odnosi się do fotoreporterów, którzy dokumentują jakieś wydarzenia i część pojęć mamy w pewnym sensie zbieżnych. Jednak także i oni z setki zdjęć wybierają takie, które niosą jakiś przekaz - ładunek emocjonalny.
Mam szczęście być w nielicznym gronie fotografów, których fotografia jest stricte obiektywna
Napisano 11 maja 2012 - 19:55
Więc operowanie GO też jest ważne i równie dobrze możesz powiedzieć że kadrowanie to zło bo usuwasz rzeczy też istotne tylko dlatego że psują ci kompozycje
Poza tym reporterka się rządzi osobnymi prawami jak portret, krajobraz, macro itp itd.więc nie można wrzucać wszystkiego do jednego wora.
Teraz drastyczna obróbka koloru i kadry 80% zdjęcia są dopuszczane do word press photo a reutera przyłapano już kilkakrotnie na wycinaniu ze zdjęć zbędnych elementów.
Więc nawet w reporterce się dużo zmienia.
"Mam szczęście być w nielicznym gronie fotografów, których fotografia jest stricte obiektywna
gratulujemy my szara głupia masa:)
.
Napisano 11 maja 2012 - 20:28
Napisano 11 maja 2012 - 20:40
Na pewno ważne są podstawy i warto je znać a z czasem i tak człowiek kieruje się w jedną lub drugą stronę.
Tutaj nie ma "naszej frakcji" bo z tego co widzę to tylko ja pakuje każde swoje foto by jakoś temat ciągnąć i by był sens w ogóle wchodzić na to forum.
Tak więc wrzucaj co masz ja zawsze chętnie oglądam foty znajomych, zwłaszcza że i pogadać o nich sobie można.
Kiedyś to zawsze Olo jakąś cenną radą rzucił a teraz to już prawie nikt tutaj nie zagląda.
Napisano 11 maja 2012 - 22:28
Napisano 12 maja 2012 - 09:39
Użytkownik Face775 dnia 11 maja 2012 - 16:16 napisał
Mnie by było szkoda tyle kasy na taki aparat, wolałabym dołożyć do czegoś takiego np Canona PowerShot SX40 HS np. Albo w ogóle do czegoś lepszego.
No ale ja:
a) jestem wrogiem Sony.
b) kurczę no, aparat bez rawów nauczy cię o wiele mniej niż ten z rawami - jeśli chodzi o obróbkę oczywiście
Serio, poszukaj czegoś z rawami, bo jak dla mnie cybershot jest za drogi za to co oferuje.
WBIJAM NA BOMBSITE A!
Napisano 12 maja 2012 - 12:27
Cytat
Serio, poszukaj czegoś z rawami, bo jak dla mnie cybershot jest za drogi za to co oferuje
Napisano 13 maja 2012 - 10:17
Napisano 13 maja 2012 - 11:54
WBIJAM NA BOMBSITE A!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych