W portrecie ponoć co najmniej jedno oko musi być ostre, u mnie są dwa:) ale też nie przepadam za tak małą GO, bo kobiety twarz to coś więcej jak oczy.
Co do Twoich zdjęć i jak Smiterka to nie moje klimaty, ja lubię cienie ,pierwsze choć ciekawe to jednak zostawiłbym lewą stronę twarzy zaciemnioną a z tyłu pod katem puścił plaster miodu z motylkiem by podświetlić zarys głowy i wypuszczany dym oświetlić tylko. ale tego właśnie staram się sam nauczyć z pomocą Ola.
Olo "reklamową" fotografie mam za sobą

faktycznie dopiero teraz widzę problem w odległości lamp co odbija się na cieniach u mnie.
np:
Marcin by
Sanches90s, on Flickr
są za mocne cienie w okolicy nosa
Radek by
Sanches90s, on Flickr
tutaj mi się udało uzyskać to co chciałbym mieć za każdym razem na twarzy.
( u mnie odległość od modela lampy to max 1 metr chyba że ustawiłbym to po dużej przekątnej. stracę masę przestrzeni tłą ale powinno się udać eksperyment.
Drugi pomysł to co myślisz by lampę ustawić tyłem do modela i walić nią w styropian osłonięty po bokach czarna blendą by się światło za bardzo nie rozpraszało
Powinien być duży spadek mocy takiego błysku tylko czy to się nie mija z celem.
Me by
Sanches90s, on Flickr
prawie jest trójkąt:) ale cienie znowu za mocne od nosa lecą.
Agata & Klemens by
Sanches90s, on Flickr
Ta para wydrukowała sobie to zdjęcie na wesele wielkości 1,5 metra muszę zobaczyć jak to wyszło:) bardzo fajnie tylko znowu brakuje lekkiego rozjaśnienia tych cieni, z drugiej strony podświetlając było by idealnie. mam fotki też z drugą lampą ale już równo światło leci.
I coś dla MZK:)
New Delhi - Old Delhi street by
Sanches90s, on Flickr
Środek starego Delhi,niemal centrum starego miasta, dzieciak w samych slipach chodzi zatłoczonymi ulicami, nie ma nic poza tym co na sobie.
Chicken run Old Delhi by
Sanches90s, on Flickr
Nie wiem co tutaj się działo, przechodziliśmy i pstryknąłem szybko fotkę. chyba jeden kurak poszedł w kanał a reszta chce do swojego bohatera:)