Skocz do zawartości

Fotografia

3889 odpowiedzi w tym temacie

#1041 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów
  • Miejscowość:Kraków

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 16 maja 2010 - 20:17

Wyświetl postUżytkownik MZK dnia 16 maja 2010 - 19:45 napisał

O w du**. ;D Tą ostatnią fotkę zrób na reklamę butów jezusowych. ;p
Chyba butów Boga nie Jezusa :P Ten drugi z czego pamiętam po wodzie nie chodził :D

#1042 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów
  • Miejscowość:Burton On Trent

Napisano 16 maja 2010 - 21:58

Boga nigdy nikt nie widział więc też po wodzie chodzić nie mógł:)
tak więc mamy pierwsze zdjęcia pana:) jednak żyje menda jedna:))
Dołączona grafika

#1043 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 16 maja 2010 - 22:20

Chłopaki pogadajmy trochę na temat studia :) Coraz częściej przychodzi mi ten temat ma myśl ale bez konkretów trudno dalej działać. Ogólnie rzecz biorąc to miejsce na takie przedsięwzięcie wstępnie mam - pomieszczenie ~ 3m na 6m. Hmmm co dalej. Aparat mam xd Lampę jakąś tam też mam (w porywach dwie). Softboxa sobie zrobię, blendę też. Potem trzeba będzie zakupić jakieś tło, 2 statywy i wyzwalacz radiowy (wiatrak biurowy?:D). Ogólnie chciałbym się zamknąć w ~1000zł max na początek! Prawdopodobnie cena rozłoży się jeszcze na 2 lub 3 osoby wiec koszty i tak będą niewielkie. Nie chce czegoś mega, dlatego nie pisze na innych forach gdzie OBOWIĄZKOWO każdą kupić lampę za 1500zł...
Macie w tym jakieś doświadczenie? Co trzeba kupić jeszcze kupić (wymagane na 100% - najlepiej jakiś substytut :D) Jakie lampy i jak rozmieszczać.

Ps: Nie napalm się! Chcę się tylko zorientować :) Nie róbcie ze mnie jakiegoś profesjonalisty ;]

#1044 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 16 maja 2010 - 23:02

Witaj w klubie:)
Ja od miesiąca szukam lokalu do wynajęcia na razie znalazłem jeden budynek który od 15 lat stoi pusty, muszę ustalić właściciela i jak wszystko dobrze pójdzie to...:) daj boże:)

Co do rozmiarów pomieszczenia to tyle co podałeś ma tło:) ja szukam czegoś w okolicach min.15x 25 wysokość minimum 3m.

Tła samemu można zrobić, moje białe to materiał który używają malarze do zakrywania podłóg. masz też agrotkanine jak dobrze pisze:)
blendy też mam zrobione ze styropianu.

Co do rzeczy które będziesz potrzebował to na pewno lampy statywy softbox. jakiś system radiowy chociaż lampą błyskową też można lampy wyzwolić.
ja taszczę do domu różne rupieci, teraz dorwałem np stojak który był na pocztówki. Kupuje też lampki choinkowe niebieskie. wszystko razem połączę i liczę na ciekawe źródło światła.
myślę też o białej ścianie światła stałego oraz jakiejś szybie, pleksie która będzie robić za lekkie lustro.
Do tego zbieram zabawki, kapelusze, biżuterię i wszystko co mógłbym użyć do zdjęć.

W sieci pełno jest porad na temat domowego studia , na pewno czym więcej tym lepsza zabawa:)
Dołączona grafika

#1045 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 16 maja 2010 - 23:15

No to super ;) Ja mam susznie u babaci :D W sumie jakieś 1km od mojego domku :P Pomieszcznie praktycznie puste, nikt tam nic nie robi, sąsiedzi mnie lubią no i najważniejsze, że 4 free... Gadżety to się zawsze znajdą :) A z tą plexi to jest fajny patent ale chyba droga inwestycja :P

#1046 MZK

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 968 postów
  • Miejscowość:Wrocław

• BF2 GUID - MZK^pl

Napisano 17 maja 2010 - 10:42

Jak dwie lampy to jedna obowiązkowo z softboxem (tego to np. z białej, starej koszulki zrobisz nawet). Drugie światło może być słabsze i bardziej ukierunkowane, takie dopełniające/kontrowe lub też softbox (a najlepiej żeby można było jej uzywać zamiennie w obu wersjach). Radiówki to np. Phottix (tanie, ale działają, uzywałem): http://www.phottix.c...-receivers.html

Wiatrak - zarąbista sprawa ^^
Lampka biurkowa może robić za światło efektowe (jakiś filtr barwny możesz spróbować założyć, oczywiście hand made ;p)
Tła tak jak Ci radzi 90s. Kumpel kupował przez neta normalne tła: czarne i białe za ok. 70zł każde.

To pomieszczenie powinno być git, nie będziesz miał mocnych lamp studyjnych, a w takim małym pomieszczeniu to możesz błyskać na ściany, sufity i będziesz miał git. Gorzej jak nie będziesz chciał mieć takiego miękkiego światła zewsząd. Wtedy jakieś zasłony/zastawki czarne będziesz musiał kombinować.

#1047 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 17 maja 2010 - 14:08

No spoko, dzięki za porady. Na radiówki to chyba się muszę wyłożyć. Nad tłem się jeszcze zastanowię - zobaczę jak będzie wychodzić z handmade. Aha i jeszcze dodam, że jest dość nisko - 2m może trochę więcej, bo to piwnice :P Tanie rekwizyty bądź rzeczy nie wyglądające na drogocenne będę pewnie tam trzymał. Droższy sprzęt do babci na górę ;D No szczerze mówiąc zaczynam coraz poważniej o tym myśleć, bo nie wiedziałem, że aż tak tanio to może wyjść :)

edit:
A jak rozstawiać lampy? Uruchomi ktoś painta? :P

#1048 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 17 maja 2010 - 18:41

Wolna Amerykanka w zależności co chcesz osiągnąć .
Dołączona grafika

#1049 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 17 maja 2010 - 19:06

Dobra to będę rozkminiał jak już będzie gotowe ;) Będę pisał jakbym coś zaczął działać :)

#1050 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 17 maja 2010 - 19:40

Powiem ci że czym więcej się tym bawię tym trudniejsze się to wydaje:)

http://www.flickr.co...125472/sizes/o/
Dołączona grafika

#1051 stg.Olo

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 166 postów
  • Miejscowość:wawa

Napisano 17 maja 2010 - 19:45

Swiatlo,swiatlo i jeszcze raz swiatlo:))
Studio jak chcesz jakiekolwiek kombinowac powinno byc ciemne bez okien(wyciemnione) abys widzial co robisz ,jak pada swiatlo.No i teraz sila lampy musi Ci wypelnic studio do prawidlowej ekspozycji.1 lampa zawsze jest ta robocza co daje Ci prawidlowe naswietlenia,reszta to dopelniacze.
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#1052 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 17 maja 2010 - 19:47

O jest Olo:) gdzieś był stary jak cię nie było:)?
Dołączona grafika

#1053 stg.Olo

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 166 postów

Napisano 17 maja 2010 - 19:50

Troszke ciezko pracuje,a tak naprawde to szykowalem festiwal piosenki harcersko-turystycznej :)) wrocilo sie na stare smiecie to i jest zabawa :))Kulminacje mialem w ten weekend :)).
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#1054 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 17 maja 2010 - 19:54

Zdjęcia są?:)
tak w ogóle to po oceniałbyś fachowym okiem nasze wypociny.
Ostatnio próbowałem Cię na Skype dorwać ale kamfora:)

smiterek dla Ciebie
http://www.modelmayh...d=96872&page=25
Dołączona grafika

#1055 stg.Olo

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 166 postów

Napisano 17 maja 2010 - 19:59

Bez sensu blenda na wprost,nie osiagniesz zadawalajacej plastyki twarzy,generalnie chodzi o to aby portret w 2D wygladal jak 3D :))
Kuba co ja moge oceniac :)) ekspert ze mnie zaden ,a przy okazji spaczony poglad,po tylu milionach zdjec co przeszly mi przez rece to ciezko mnie zadowolic,zawsze sie cholera czegos czepne :))
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#1056 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 17 maja 2010 - 20:05

Cześć Olo :)
To jakie ustawienia lamp/blend sugerujesz ? ;)

edit:

Pomarzyć można :D
Dołączona grafika

#1057 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 17 maja 2010 - 20:11

Gdzie blenda?? u mnie ? ja bez blendy robiłem bo to była 6 rano:)
jak nie wcześniej:)
Dołączona grafika

#1058 stg.Olo

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 166 postów

Napisano 17 maja 2010 - 20:12

Najlepiej jak pogadamy na Sky,bo opisywac tu moze zajac sporo czasu,zreszta wszystko zalezy od efektu jaki chcesz osiagnac,no i oczywiscie jakie partie ciala fotografujesz,bo to tez sie wiaze z iloscia uzytego swiatla czy tez akcesoriow.Generalnie jak pisalem powyzej jest 1 glowna lampa ktora daje Ci swiatlo ekspozycyjne,reszte wykorzystujesz do uzyskania efektow(bliki,kontry itp).Ci co fotografuja mode korzystaja z 2 lamp ustawionych na rowno bo potrzeba oswietlic modelke na plasko(ale to dotyczy raczej katalogowego fotografowania bo chodzi o ciuchy a nie o laske).Popatrz sobie na zdjecia pani Nasierowskiej,sa to portrety robione przy oswietleniu zarowym ktore w swej prostocie sa piekne.

Co do tego studia co pokazales to przerost tresci na forma.To zdjecie bedzie rowniutkie i plasciutkie w zasadzie wszedzie dopalil swiatla,ale tego wymagalo pewnie wydawnictwo(cala postac zprawa kontra parasolkowa)

Kuba mowie o rysunku co wyslales linka :)
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#1059 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 17 maja 2010 - 20:29

Aaa tam jest wiele różnych ustawień lamp i całego sprzętu ze zdjęciami jakie wyszły.
Ty Olo wpadnij kiedy do mnie na browar do UK:) bo gadanie gadaniem ale jak się nie zobaczy to się nieogranie:)
Dołączona grafika

#1060 stg.Olo

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 166 postów

Napisano 17 maja 2010 - 20:32

Znajde tydzien wolnego to wpadne a co mi tam:))Tylko znalesc jest ciezko.
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych