Skocz do zawartości

Fotografia

• Nie możesz odpowiedzieć
3889 odpowiedzi w tym temacie

#681 pu5z3k

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 96 postów

Napisano 19 stycznia 2010 - 14:29

beatels - tak zeby wyjasnic, tym co przedstawilem na zdjeciu mógłbym focić roztocza i inne mikro blablabla, do tych much potrzebna mi była 1/5 tego co na zdjeciu, muchy akurat duże są ;)

#682 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów
  • Miejscowość:Burton On Trent

Napisano 19 stycznia 2010 - 18:50

zrób roztocze!!!! :)
Dołączona grafika

#683 pu5z3k

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 96 postów

Napisano 19 stycznia 2010 - 19:07

dzisiaj rozdziewiczylem się w studiu ;)

Pierwsza próba, mówcie co poprawiać.
Dołączona grafika

#684 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 19 stycznia 2010 - 19:54

IDEALNIE jak dla mnie nic nie zmieniać więcej focić:)
softbox z góry blenda od dołu?

http://www.flickr.co...519416/sizes/o/
Dołączona grafika

#685 pu5z3k

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 96 postów

Napisano 19 stycznia 2010 - 21:30

tak jest ;)

a reportaż to klasa klimat i wgl,

#686 m4teuszek

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 57 postów

Napisano 19 stycznia 2010 - 23:04

Tak przegladam sobie te zdjecia to niektore sa naprawde rewelacyjne! Az szczena opada. No i troche mnie zacheciliscie;p
Jak uda mi sie skolowac troche kasy, jaki sprzecik polecilibyscie na poczatek? Moze dam rade szybko ogarnac bo mam pod reka nauczyciela, tatulek od kilku lat sie zajmuje fotografia przyrodnicza i ciagle w plenerku foty trzeska :D No ale nad wyborem sprzetu sie pytam was bo bardziej chce robic foty tego typu niz natury typu jakies krajobrazy, gory choc do tych celow rowniez by sie przydal ;D

#687 pu5z3k

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 96 postów

Napisano 19 stycznia 2010 - 23:35

jaka kwota ;]

#688 m4teuszek

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 57 postów

Napisano 19 stycznia 2010 - 23:48

hmm 1500 zl max... pewnie malo na dobra lustrzanke ale chiiij

#689 pu5z3k

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 96 postów

Napisano 19 stycznia 2010 - 23:50

kup uzywane 400D do tego kit'a 18-55, i dozbieraj na 50 1.8
sprzet malina ;)

#690 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 20 stycznia 2010 - 00:14

m4teuszek a dokładniej jakie foty chcesz robić? i czym Twój ojciec robi?
Dołączona grafika

#691 m4teuszek

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 57 postów

Napisano 20 stycznia 2010 - 00:19

Nie potrafie tego dokladniej sprecyzowac, ale foty tego typu jak wy robicie :P Jakies fajne portrety itp, ale to nie mozna jednego do dwoch celow ? np krajobrazy i tego typu portrety?

A ojciec to ma dwa aparty, wlasnie jeden zwykly to akurat wiem ze Canon D5 czy 5D? chyba, a drugi aparat to nie znam nazwy ale ma podlaczona taka dlugo lufe wiec raczej do jakiegos marko jest ;P

dla praktyki moze w ogole udaloby mi sie porzczyc zobaczyc jak to jest :D

#692 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 20 stycznia 2010 - 00:40

stary jak tatko ma 5D to nie mam pytań.:) świetna puszka:) poza tym raczej rozchodzi się o obiektywy ale myślę że wszystko co potrzebne to ma Twój ojciec.
Więc z nim pogadaj.I w razie czego wypytaj dokładnie o wszystkie parametry,jakie puszki i jakie szklą ma.
Dołączona grafika

#693 m4teuszek

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 57 postów

Napisano 20 stycznia 2010 - 00:50

Akurat o tym 5D to sie dzisiaj dowiedzialem ;P ogladalem gadzet na tvn turbo z ojcem i byl odcinek o aparatach i sie spytalem jaki ma ;D

No wiesz sprzecik niby jest... ale czy mi go da do rak to nie wiem ;P pewnie troche kosztowal ;P Dopytam sie dokladniej o wszystko jak bede mogl to bede tamtymi sprzetami probowal :D jak nie to zakupie ten 400d jak mi doradzil nawet mysle ze ojciec moze troche przysponsorowac bo on uwielbia te zdjecia robic ;D

#694 stg.Olo

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 166 postów
  • Miejscowość:wawa

Napisano 20 stycznia 2010 - 17:36

Witam,m4teuszek kup sobie jak mozesz wlasne body,obiektywami sie mozecie zawsze wymieniac:))mniej problemowo bedzie jak gdzies stukniesz.Body Ci bedzie sluzyc do kazdego typu fotografii,portret nie jest wylacznie domena studia foto,o wiele lepsze wyniki otrzymuje sie w zastanym oswietleniu.Reportaz hmm:)) z tym trzeba sie tak naprawde urodzic:))I tak dochodzimy tylko i wylacznie do obiektywow z ktorych bedziesz korzystal,aby bylo smieszniej Nikon kiedys wyprodukowal taki 35-350 o ile pamietam i zalatwial cala prace :))Po pewnym czasie sprecyzujesz co Ci jest do fotografi potrzebne i powoli bedziesz kompletowal tak jak Tata.

Tak sobie mysle i wyobrazam Wasze ustawienia w studio i mam zonk!!! po uj Wam blendowanie skoro macie oswietlenie regulowane,Puszkowi wylazly przez to 2 bliki w oczach chociaz duzo lepszy bylby jeden od softboxa??
Wiem ze cyfra i mozna zobaczyc od razu ze sie spieprzylo swiatlo ale blenda jest fizycznie nieprzewidywalna.
Dwa swiatla postawione po obu stronach z regulacja powinny Wam starczyc za caly warsztat pracy,dodatkowo trzecia lampa sluzaca za kontre i heja.A jeszcze jedno,pomyslcie troszke nad glebia ostrosci bo jakosc tak all wyrzniete jak wycinanka.Wiem ze kadze ale stary juz jestem :).
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#695 pu5z3k

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 96 postów

Napisano 20 stycznia 2010 - 17:53

Olo moje studio wygląda tak, że mam tylko 430ex a musiałem jakoś drugą strone wypełnić :)
dlatego to tak wygląda.

Ok to dodam coś z innej beczki.
Dzisiejsze zimowanie.
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#696 stg.Olo

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 166 postów

Napisano 20 stycznia 2010 - 17:58

Dopalenia lampa sa do dupy :)) sam sie wielokrotnie na tym przejechalem i to ostro podczas zarobkowej chaltury :))
A tak przy okazji z jakiego miasta Puszek jestes ?
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#697 Soldiero

• Użytkownicy
  • 0 postów

Napisano 20 stycznia 2010 - 19:24

Jakoś dziwnie wokół oczu : P

#698 pu5z3k

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 96 postów

Napisano 20 stycznia 2010 - 20:55

Jam z Kostrzyna nad Odrą.
Ja lubię dopalać w plenerze ;)

#699 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 20 stycznia 2010 - 22:00

A Olo co o moich?
http://www.flickr.co...341442/sizes/o/

Ktoś mi kiedyś powiedział że jak ktoś wystawia jedno zdjęcie które jest np. przepalone to jest to błąd.
Ale jak ma całą galerie z takimi pracami to staje się to jego stylem.

Mogłem coś przekręcić:)

Portrety to chyba najbardziej wymagająca fotografia pod względem technicznym.
SZOK:) jedna niby fotka a tyle czynników na które trzeba uważać.
Co do wycinania postaci z tła to muszę się przyznać że to mi się cholernie podoba:) Lka tak mi ciacha fantastycznie;)))
ale też słyszałem że to wada, bo takie coś nie występuje w naturze.
Dołączona grafika

#700 stg.Olo

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 166 postów

Napisano 21 stycznia 2010 - 08:32

Kuba,kazda fotografia rzadzi sie swoimi prawami :) jezeli chodzi o style fotograficzne to niewiele juz mamy do powiedzenia gdyz bedziemy tylko i wylacznie powielac schematy mistrzow uznanych w swiecie bo akurat Oni jako pierwsi zastosowali dana technike albo po prostu cosik im nie wyszlo i powiedzieli ze tak ma byc i basta.To jest dokladnie tak samo jak w malarstwie:)).
Przykladowo fotografowanie modelek,zasada niezmienna jest aby mordki byly jasne,gesto czesto przepalone aby nie bylo widac skaz na ryju,podobna sytuacja jest w fotografowaniu ludzi slawnych i bogatych gdzie retuszuje sie zdjecia do bolu aby ktos wygladal o 20 lat mlodziej niz w rzeczywistosci,po prostu takie sa wymogi rynku i gazet.Ludziki maja byc piekni,wez 1 z brzegu pisemko i przejrzyj,zero naturalnosci wszystko gladzone heblem photoshopa.
Co innego zywy portret gdzie wlasnie te niedoskonalosci twarzy maja kluczowe znaczenie w wyrazie zdjecia,ale tutaj stosuje sie technike naprawde zroznicowanych swiatel i dodatkowo czesto zdjecia sa czarno biale dla podkreslenia efektu.Kolor jest stosukowo najprostsza fotografia bo co tam mozna pokombinowac?? nic kolor to kolor.Fotografia czarno-biala daje naprawde potezne pole do popisu bo tam graja swiatla i cienie,kontrasty nadajace charakter zdjeciu po prostu na cz-b fotografii szkolisz swoj warsztat oswietlenia.
Co do twojego reportazu Kubus to niewiel moge powiedziec,bo jak napisalem w innym poscie z tym trezba sie urodzic a ponadto trzeba miec nieprawdopodobny fart bycia akurat w odpowiednim miejscu.Przykladowo moj kolega pracowal dorywczo jako fotograf i akurat na Ukrainie zaczelo sie cosik dziac,za wlasna kase pojechal do Kijowa i jako jeden z pierwszych wysylal w swiat zdjecia z pomaranczowej rewolucji co zaowocowalo tym ze teraz przywozi mi zdjecia z Iraku i Afganistanu(koszmar).Czasami to jest chwila ze akurat cos ciekawego Ci sie trafi i bedzie to strzal w dziesiatke do opublikowania gdzies w swiecie.Wszyscy pamietacie slynne zdjecia ze stanu wojennego Kino Moskwa i SKOT stojacy przed nim.Nidenthal to akurat tez moj klient i opowiadal ze akurat wynajmowal mieszkanie na przeciwko i jak sie obudzil 13 XII rano to zobaczyl taki widok :) pech chcial ze mial koncowke fimlu i zrobil tylko 4 ujecia ale jak wyraziste w danej chwili prawda?Dobra biore sie zar robote bo wlasnie rozpoczalem dzien w pracy :))Pozdrawiam
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych