Fotografia
Napisano 19 stycznia 2010 - 14:29
Napisano 19 stycznia 2010 - 19:07
Pierwsza próba, mówcie co poprawiać.
Napisano 19 stycznia 2010 - 19:54
softbox z góry blenda od dołu?
http://www.flickr.co...519416/sizes/o/
Napisano 19 stycznia 2010 - 21:30
a reportaż to klasa klimat i wgl,
Napisano 19 stycznia 2010 - 23:04
Jak uda mi sie skolowac troche kasy, jaki sprzecik polecilibyscie na poczatek? Moze dam rade szybko ogarnac bo mam pod reka nauczyciela, tatulek od kilku lat sie zajmuje fotografia przyrodnicza i ciagle w plenerku foty trzeska
Napisano 19 stycznia 2010 - 23:35
Napisano 19 stycznia 2010 - 23:48
Napisano 19 stycznia 2010 - 23:50
sprzet malina
Napisano 20 stycznia 2010 - 00:19
A ojciec to ma dwa aparty, wlasnie jeden zwykly to akurat wiem ze Canon D5 czy 5D? chyba, a drugi aparat to nie znam nazwy ale ma podlaczona taka dlugo lufe wiec raczej do jakiegos marko jest ;P
dla praktyki moze w ogole udaloby mi sie porzczyc zobaczyc jak to jest
Napisano 20 stycznia 2010 - 00:50
No wiesz sprzecik niby jest... ale czy mi go da do rak to nie wiem ;P pewnie troche kosztowal ;P Dopytam sie dokladniej o wszystko jak bede mogl to bede tamtymi sprzetami probowal
Napisano 20 stycznia 2010 - 17:36
Tak sobie mysle i wyobrazam Wasze ustawienia w studio i mam zonk!!! po uj Wam blendowanie skoro macie oswietlenie regulowane,Puszkowi wylazly przez to 2 bliki w oczach chociaz duzo lepszy bylby jeden od softboxa??
Wiem ze cyfra i mozna zobaczyc od razu ze sie spieprzylo swiatlo ale blenda jest fizycznie nieprzewidywalna.
Dwa swiatla postawione po obu stronach z regulacja powinny Wam starczyc za caly warsztat pracy,dodatkowo trzecia lampa sluzaca za kontre i heja.A jeszcze jedno,pomyslcie troszke nad glebia ostrosci bo jakosc tak all wyrzniete jak wycinanka.Wiem ze kadze ale stary juz jestem
Napisano 20 stycznia 2010 - 17:53
dlatego to tak wygląda.
Ok to dodam coś z innej beczki.
Dzisiejsze zimowanie.

Napisano 20 stycznia 2010 - 19:24
Napisano 20 stycznia 2010 - 20:55
Ja lubię dopalać w plenerze
Napisano 20 stycznia 2010 - 22:00
http://www.flickr.co...341442/sizes/o/
Ktoś mi kiedyś powiedział że jak ktoś wystawia jedno zdjęcie które jest np. przepalone to jest to błąd.
Ale jak ma całą galerie z takimi pracami to staje się to jego stylem.
Mogłem coś przekręcić
Portrety to chyba najbardziej wymagająca fotografia pod względem technicznym.
SZOK:) jedna niby fotka a tyle czynników na które trzeba uważać.
Co do wycinania postaci z tła to muszę się przyznać że to mi się cholernie podoba:) Lka tak mi ciacha fantastycznie;)))
ale też słyszałem że to wada, bo takie coś nie występuje w naturze.
Napisano 21 stycznia 2010 - 08:32
Przykladowo fotografowanie modelek,zasada niezmienna jest aby mordki byly jasne,gesto czesto przepalone aby nie bylo widac skaz na ryju,podobna sytuacja jest w fotografowaniu ludzi slawnych i bogatych gdzie retuszuje sie zdjecia do bolu aby ktos wygladal o 20 lat mlodziej niz w rzeczywistosci,po prostu takie sa wymogi rynku i gazet.Ludziki maja byc piekni,wez 1 z brzegu pisemko i przejrzyj,zero naturalnosci wszystko gladzone heblem photoshopa.
Co innego zywy portret gdzie wlasnie te niedoskonalosci twarzy maja kluczowe znaczenie w wyrazie zdjecia,ale tutaj stosuje sie technike naprawde zroznicowanych swiatel i dodatkowo czesto zdjecia sa czarno biale dla podkreslenia efektu.Kolor jest stosukowo najprostsza fotografia bo co tam mozna pokombinowac?? nic kolor to kolor.Fotografia czarno-biala daje naprawde potezne pole do popisu bo tam graja swiatla i cienie,kontrasty nadajace charakter zdjeciu po prostu na cz-b fotografii szkolisz swoj warsztat oswietlenia.
Co do twojego reportazu Kubus to niewiel moge powiedziec,bo jak napisalem w innym poscie z tym trezba sie urodzic a ponadto trzeba miec nieprawdopodobny fart bycia akurat w odpowiednim miejscu.Przykladowo moj kolega pracowal dorywczo jako fotograf i akurat na Ukrainie zaczelo sie cosik dziac,za wlasna kase pojechal do Kijowa i jako jeden z pierwszych wysylal w swiat zdjecia z pomaranczowej rewolucji co zaowocowalo tym ze teraz przywozi mi zdjecia z Iraku i Afganistanu(koszmar).Czasami to jest chwila ze akurat cos ciekawego Ci sie trafi i bedzie to strzal w dziesiatke do opublikowania gdzies w swiecie.Wszyscy pamietacie slynne zdjecia ze stanu wojennego Kino Moskwa i SKOT stojacy przed nim.Nidenthal to akurat tez moj klient i opowiadal ze akurat wynajmowal mieszkanie na przeciwko i jak sie obudzil 13 XII rano to zobaczyl taki widok
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych