Skocz do zawartości

Fotografia

3889 odpowiedzi w tym temacie

#481 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów
  • Miejscowość:Burton On Trent

Napisano 10 grudnia 2009 - 19:56

Dzięki Olo za rady, taka krytyke rozumiem i jest dla mnie bardzo cenna więc wal prosto i po całości.
to była moja pierwsza sesja z kombinowanym światłem.
Wyłapałem kilka błędów sam po fakcie.
1. za ciasne kadry (lepiej robić duże i kadrować rawa
2. modelka miała za ciemny make up do reszty ciała. stąd te białe ręce. nogi etc
3. sesja nieprzemyślana pod względem ujęć. ona sama nie wiedziała do końca co chce. milion pomysłów zero konkretów.
nie miałem planu ujęć które warto wykonać.
4. photoshop pojechany na maxa bo kobieta ma w d.. czy jest ziarno czy coś w tle wystaje itp. dla niej liczy się tylko to czy wyszła ładnie.
Stąd mocna obróbka by sprostać jej wymaganiom.
a z tego co się dowiadywałem to jej się nie podoba makijaż na tych zdjęciach więc jest średnio zadowolona ;(((

MZK bardzo się ciesze że coraz bardziej moje prace ci się podobają:)

Co do oświetlenia to jeszcze o lampie błyskowej Olo może parę słów?
bo z tego co czytałem to można jej użyć by delikatnie rozjaśnić cienie.

Poza tym czytałem też to jest obowiązkowa przy portretach. co nie do końca rozumiem bo płaszczy strasznie fotki

ps. 21 będę na skypke;)
Dołączona grafika

#482 Beatels

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 205 postów
  • Miejscowość:Wieleń

• BF2142 GUID - Beatels

Napisano 11 grudnia 2009 - 09:14

Zdjęcia super :D Ogólnie widać ze zdjęcia na zdjęcie poprawę, mi chyba każde przypadło do gustu :D Wciąż wyczekuję zdjęcia z punkowcami ! :) A, że kobiecie ciężko dogodzić wiemy nie od dziś..... 
Dołączona grafika

#483 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 13 grudnia 2009 - 00:08

Dziękuje Beatels
Pogadałem ostatnio z Olem dość długo nawet i wieki szacun dla gościa. to jest ta z osób której dasz cokolwiek do rąk i zrobi kapitalne zdjęcie.
Do tego kapitalne rady i uwagi.
tego mi trzeba było i chce więcej:)
Posłuchałem się rad i teraz więcej skupiam się na samym przygotowaniu zdjęcia.
Olo zerknij czy tutaj nie ma wypaleń i oceń tą prace
http://www.flickr.co...206585/sizes/o/

wiem photoshop rules ale starannie wywołałem poza tym wiesz jak to babki lubią;))
Dołączona grafika

#484 Spectral

Cheater

• Zbanowani
  • PipPip
  • 286 postów

Napisano 13 grudnia 2009 - 00:16

chcesz konstruktywna uwage

Za duze czolo Ci wyszlo (na pol zdjecia w zasadzie). Nie wiem czy miala wlosy do tylu odgarniete ale jakby na czesc czola je odragnac (zeby je po czesci zaslonily) to byloby idealnie

Poza tym zdjecie mi sie bardzo podoba

PS: Jestem low w fotografii, ale sadze ze uwagi nawet od takiej osoby jak ja Ci sie przydadza xP
Dołączona grafika

#485 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 13 grudnia 2009 - 00:52

Nie no dobre uwagi.
włos już poprawiony kadr zmieniony.zaraz będzie aktualizacja
ja często tak mam że jakieś pierdoły wyłapie a byki zostawię
czoło naturalne takie miała uczesanie.

ps.fotka poprawiona
Dołączona grafika

#486 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów
  • Miejscowość:Kraków

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 13 grudnia 2009 - 14:24

Oby do wiosny :D

Dołączona grafika

#487 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 13 grudnia 2009 - 18:38

extra fota, pewnie to ta sama mucha co od 3 miechów ją strzelasz:)) jeszcze się nierozpadła:)??
Dołączona grafika

#488 Spectral

Cheater

• Zbanowani
  • PipPip
  • 286 postów

Napisano 13 grudnia 2009 - 18:45

Ja to widze Smitera w roli Czesia ktory spryskuje woda swoje muchy ze sloika a pozniej meczy je aparatem xDD

PS: Fota fajna nie powiem
Dołączona grafika

#489 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 13 grudnia 2009 - 18:53

90s masz rację - to ta sama mucha. Z tym, że zdjęcie też z przed 2 miechów :D

#490 stg.Olo

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 166 postów
  • Miejscowość:wawa

Napisano 14 grudnia 2009 - 17:15

:) praktycznie brak zastrzezen jezeli chodzi o technike swiecenia,ale to bliski kadr duzo czarnego wokolo wiec inaczej raczej sie nie da,chyba zeby zaszalec z jedna lampa z lekkiego kata aby uzyskac jakas fakture twarzy ale tu akurat graja same oczy.Spectral napisal juz co kuleje,troszke za duzo tego czola,zreszta przy takim ustawieniu to unikaj takich plackow golych(pustych przestrzeni)kadr jest dosc ciasny i trzeba go zamknac z kazdej strony aby to co odgrywalo glowna role w zdjeciu(oczy)bylo wyeksponowane i rzucalo sie w oczy przy pierwszym spojrzeniu.
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#491 MZK

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 968 postów
  • Miejscowość:Wrocław

• BF2 GUID - MZK^pl

Napisano 14 grudnia 2009 - 17:49

Olo, nie gadaj z 90s prywatnie, tylko pisz porady dla wszystkich. xD

#492 stg.Olo

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 166 postów

Napisano 14 grudnia 2009 - 18:08

MZK ciezko mi pisac na temat kazdego zdjecia :) tym bardziej ze kazdy z Was prezentuje calkowicie odmienny warsztat.Nie jestem az takim powiesciopisazem aby mocno rozwijac temat a zdecydowanie lepiej jest omawiac zdjecie gdy ma sie je przed soba a wspolrozmowce na jakims komunikatorze glosowym lub w realu.
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#493 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 14 grudnia 2009 - 19:19

Dzięki za opinie ;]
Wrzucam jeszcze jedno. Pamiętam, że wtedy kombinowałem z kontrastowym tłem :P Mi się nawet podoba.

Dołączona grafika

#494 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 01:45

MZK daj jakąś fote a później gadaj:P

Foto poprawiłem chociaż czoła nie ratowałem włosami bo tak modelka miała naturalnie spięte.

Ale dzięki za uwagę by kadr zamykać.
Chociaż nie do końca łapie jak to robić? w portrecie włosy mają go zamykać od góry a od dołu?
ogólnie na razie jestem na etapie by nie było pustych przestrzeni na fotce.

W niedziele za to kolejna sesja, tym razem Litvinka Marta. piękne ogromne niebieskie a twarz okrągła.
Olo jakie światło zastosować do takiej twarzy?

Focic mam zamiar na białym tle.jedna lampa na pewno wędruje za model i to chyba dam tą 600w.
by mieć 2 300 do ustawienia.

Myślałem o standardowym pod katem 45 stopni, choć wolałbym jakoś twarz wyszczuplić.
do tego będzie eksperyment ze styropianem na podłodze. zobaczymy czy podświetlenie wyeliminuje podwójny podbródek i cień pod oczami.
Dołączona grafika

#495 Spectral

Cheater

• Zbanowani
  • PipPip
  • 286 postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 13:07

mowisz jak dol zamknac? tak jak to teraz zrobiles - jakim pseudo futerkiem etc

Jak robisz portret to zeby np na dole nie zostala sama dluuuuuuga szyja tylko np wlosy tam albo jakis ciuszek odpowiedni :P Musisz kombinowac. Oblukaj u puszka zdjecia, mi sie osobiscie podobaja i nie sadze zeby byly w jakis sposob nie wypelnione (duzo portretow wali ostatnio) :P
Dołączona grafika

#496 stg.Olo

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 166 postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 14:54

Spectral to co wylazi na portrecie jest skladowa wielu rzeczy zwlaszcza fotografujac w studio.
Plaskie oswietlenie takie jak sie stosuje fotografujac wiekszosc modelek nie wymaga zbyt duzo pracy bo oficjalnie przyjeto ze laska ma miec jasna karnacje bez zadnych zmarszczek i delikatnie mowiac ma walone swiatlo prosto w r.... w twarz.Takie zdjecia mozesz zaobserwowac w kazdym magazynie mody gdzie zawodowa modelka wie jak sie ustawic i rola fotografa ogranicza sie tylko i wylacznie do naciskania pryszcza,z 200 ujec sie wybierze.
Gorzej jak masz do czynienia z naturszczykiem gdzie niby wie jak najlepiej wychodzi a po zrobieniu zdjecia okazuje sie dupa.Kombinowanie swiatlem przy takich portretach to 90% sukcesu a i tak czasami okazuje sie ze efekt niezamierzony dal najlepszy rezultat.
O tyle dobrze ze w cyfrze mozesz to podejrzec od razu i juz Ci sie w mozgownicy kroi pomysl na wykonczenie zdjecia w obrobce cyfrowej na ph.Aby to dobrze zrobic i wykazac sie znajomoscia tematu jest to co powiedzialem Kubie na Skypie:) zero photoshopa,ustawiasz modelke i swiatla tak aby 99% uzyskac przy nacisnieciu migawki.
Kiedys nie bylo cyfry a portrety byly o niebo lepsze niz teraz.Metoda kadrowania przy cyfrze ma to do siebie ze z reguly robimy duzo szersze kadry aby ewentualnie pokombinowac potem bo sie okaze ze uciecie czegos spowoduje duzo lepszy efekt.
Teraz Kuba do Ciebie...polozenie styropianu na podlodze niewiele Ci da oprocz niepotrezbnych odbic h...wie gdzie.
Jezeli bedziesz swiecil jedna lampa to stosuj blende styropianowa jako swiatlo odbite z drugiej strony,bedzie oczywiscie slabsze w zaleznosci jak daleko ja ustawisz ale da ladne wypelnienie twarzy.Przy bialym tle nie musisz podswietlac tylu modela bo i tak czesc swiatla Ci osiwetli ja z tylu(odbite od tla)sprobuj druga lampa dac bliki na wlosach waskim strumieniem(z tektury zrob tubus na lampe jak nie masz typowego lejka).
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#497 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 15:12

OK a gdzie ustawić tą lampę na włosy?
Patio mam bardo wąskie, mógłbym frontalnie pod katem 25stopni na wysokości 200cm ustawić tą pierwszą do oświetlenia włosów, druga po przeciwnej stronie z odbicjem jak proponujesz od styriopaniu.
mam też dwie blendy, srebro, biel, złoto, czerń.

Jak proponujesz ustawić model i lampy by mi nie wyszła pyza z niej?
Dołączona grafika

#498 stg.Olo

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 166 postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 16:16

wieczorem Ci wysle takie schematy oswietlen jak wroce do domu bo w pracy nie mam czasu na rysowanie :))
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#499 Spectral

Cheater

• Zbanowani
  • PipPip
  • 286 postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 16:23

ja tu takie noobskie uwagi pisze :P Ty tu jestes od fachowych porad ^^ ale dzieki ze mnie uswiadomiles
Dołączona grafika

#500 MZK

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 968 postów
  • Miejscowość:Wrocław

• BF2 GUID - MZK^pl

Napisano 18 grudnia 2009 - 23:49

Zawsze chciałem pobawić się lampami. Pożyczyłem więc lampę Nikon SB-800, podpiąłem do Zenita (styki oddzieliłem kartką), tego do statywu i już mam lampę na statywie. xD Do tego zrobiłem softboxa z pudełka po butach:
http://img24.imagesh...9/img6415ei.jpg

Pierwszy raz moglem pobawić się sam światłem sztucznym, oto efekty (Canon EOS 450D + Helios 58/2)
http://img15.imagesh...06/img6472v.jpg
http://img9.imagesha...00/img6572w.jpg
http://img683.images...847/img6591.jpg
http://img691.images...195/img6536.jpg

Za tło robiła pościel. ;p

P.S. Nie zdążyłem jeszcze przejrzeć wszystkich zdjęć, to tylko kilka wybranych.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych