Sam sobie swoją prace oceniłeś i błędy wyłapałeś, nie patrz na innych bo wielu szuka tylko do czego się przy... nie myśląc przy tym czy coś się da czy nie da zrobić. lub czy oby na pewno lepiej to by wyglądało jakby się po ich zrobiło myśli.
Poza tym są gusta i guściki i wielu też tym się kieruje. więc taka krytyka nic nie wnosi.
ja tez wole w swoje patrzeć i błędów szukać w swoich pracach niż krytykować wszystko dookoła.
Ja mam krótki staż ale mogę ci polecić książki, osobiście wole książkę niż czytać w necie, papier to papier, jest wiele super publikacji ja mam już chyba około 12 książek kupionych o foto. i wszystkie przeczytane nawet kilka razy.
Jak robię sesje to często sięgam po jakąś i czytam ponownie jak ustawić światło modela itp itd. I nie że takie są trendy po prostu ludzie dużo lepiej wyglądają, wiem to po sobie jak według książki wszystko ustawiłem i zrobiła mi dziewczyna portret to sam nie moglem się nacieszyć

Na prawdę warto, bo to jest wiedza gromadzona od dziesiątek lat i na prawdę działa cuda. tak samo do krajobrazu sportu itp itd. znajdziesz odpowiednie podręczniki które pokarzą ci wiele ciekawych rzeczy przez co twoje fotki będą dużo lepsze. Oczywiscie trzeba też coś od siebie dać, eksperymentować i kombinować ale podstawy dużo dają
Więc zamiast pstrykać byle co byle jak i czekać na krytykę która coś wniesie lub nie do twoich prac, naucz się podstaw, poczytaj o tym co chcesz fotografować i w ten sposób przeskoczysz dużo dalej i szybciej niż jakbyś miał do wszystkiego dochodzić metodą prób i błędów
Natomiast ja dziś znalazłem eden:) sklep foto gdzie są chyba wszystkie możliwe obiektywy, aparaty, sprzęt do grafiki, studia, dosłownie wszystko. dwa piętra z masą akcesoriów, mało tego każdy obiektyw można sobie podpiąć do puszki i popstrykać foty.
Więc moglem sprawdzić parę topowych elek. i muszę przyznać że smaków sobie narobiłem tylko:))
piękna sprawa, sprawdziłem 85mm f1/2LII, 50mm f1/2L 70-200mm f2,8IIL , 14mm f2,8L i wiele wiele innych szkieł.
Ba nawet mają Sigme 200-500 2/8 bodajże locha wielka jak cholera:)
Najbardziej jednak mnie zafascynował 70-200 II i 50 1.2 kapitalne szkiełka, 85 1/2 strasznie wolny AF chodzi z 5D do tego trochę za wąski ale i tak piękny kawał szkła.
ale zobaczcie co 50 robi:)
Lens test Canon EF 50mm f/1.2 L USM by
Sanches90s, on Flickr