Skocz do zawartości

Fotografia

• Nie możesz odpowiedzieć
3889 odpowiedzi w tym temacie

#3021 Beatels

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 205 postów
  • Miejscowość:Wieleń

• BF2142 GUID - Beatels

Napisano 29 lutego 2012 - 11:11

Nie wiesz co to Islandia czy co to Noteckie? :D

Noteckie to takie nasze piwko - http://pl.wikipedia.org/wiki/Noteckie

Wybierzesz sobie które będziesz chciał :D A najlepiej wpadnij do Polski to pomogę Ci tą kratę opróżnić :D
Dołączona grafika

#3022 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów
  • Miejscowość:Burton On Trent

Napisano 29 lutego 2012 - 12:58

Heheh takiego jeszcze nie piłem. wystarczy jedno:)
Na razie dałem sobie jeszcze miesiąc jak nie znajdę pracy to wracam do UK bo dzwonili do mnie z poprzedniej roboty że chcą bym wrócił.
W tym roku jest olimpiada więc będę miał co robić. ale nie odpuszczę Norwegii więc jak coś to się będę ogarniał z UK i za 6-7 miesięcy ponownie zaatakuje.
Robota tutaj jest ale muszę ciągle czekać na orzeczenie jakie Norweskie kwalifikacje mi przysługują,
Choć największy problem to język, tutaj każdy bardzo dobrze po angielsku mówi ale chcą norweskiego.
Trudno im się dziwić zresztą
tak więc mam co robić.
Najgorsze że ponad dwa tygodnie temu wysłałem wszystkie swoje certyfikaty i kursy do tego orzeczenia i nadal cisza.
A to mnie najbardziej w tej chwili blokuje.
Dołączona grafika

#3023 Beatels

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 205 postów

• BF2142 GUID - Beatels

Napisano 29 lutego 2012 - 13:03

Ouuu, to nieciekawa sprawa. Wracaj do Polski, może i bieda, ale ludzie swoi :)
Dołączona grafika

#3024 Freyu

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 85 postów

Napisano 29 lutego 2012 - 13:32

Znów nieco offtopowo, ale co tam :)
A ja polecam piweczka z np browaru Kormoran, mi osobiście pasują http://www.browarkormoran.pl/. Oczywiście Ciechan też zacny. A z moich okolic to piwo z browaru z Gościszewa. http://pl.wikipedia....Go%C5%9Bciszewo Browar malusi, z tego co wiem to 4 osoby na krzyż pracują. Ciekawe jest to, że robią złoty trunek zupełnie naturalnie i z tego co mi znajomy, który sklep piwny prowadzi mówił, to kolesie jak im nie wyjdzie partia piwa, to po prostu wylewają i na nowo robią. I fakt że piwo jest ciekawe, bo zależnie od terminu jaki upływa od rozlania do czasu końca przydatności, ono smakuje inaczej. Po prostu pracuje ciągle.
Co do podróży za chlebem czy też ogólnie, to oczywiście że najlepiej we własnym kraju, ale jak jest u nas to też wiadomo. Albo masz dobrą i dobrze płatną robotę i możesz siedzieć albo nie masz roboty w ogóle bądź marnie płatną i co począć? Ja co prawda nie jestem w sytuacji jak 90s, ale wydaje mi się, że powrót do naszego kraju to strzał w stopę. Niestety jak ktoś pożyje na tzw "zachodzie" i zażyje normalności to chyba ciężko się przystosować do warunków tutaj. A nasz rząd do tego robi wszystko żeby to niełatwe życie utrudnić na każdym kroku.
Norwegia, czy też generalnie skanynawia są spoko, ale niestety żeby dobrą robotę mieć to trzeba ichni język znać. A zaiste jest on wariacki. Próbowałem nieco duńskiego liznąć, ale nie da się. To jakiaś masakra! Choć mam kolegę z pracy, w sumie starszy gość po 50, który z powodów finansowych wyjechał do DK i tam dorwał naprawdę świetnie płatną robotę, bez specjalnych wymagań, ale ciężka fizyczna tyra. Dźwignął temat, wyszedł z długów i jak wrócił do PL żeby coś tu podziałać, to długo nie zeszło jak z powrotem wracał tam, bo tam jest po prostu normalnie.

#3025 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 29 lutego 2012 - 14:03

W Polsce spędziłem dwadzieścia parę lat i na pewno mnie niczym dobrym nie zaskoczy, pracowałem w Grecji, Niemczech, Anglii i teraz w Norwegii siedzę.
Norwegia najbardziej mi do gusty przypadła, więc jak nie za pierwszym razem to za którymś coś trafie na pewno.
Mam dobre papierki i referencje porobione w UK, do tego w paru międzynarodowych firmach popracowałem, więc mam czym zabłysnąć.
Do Polski na pewno nie wrócę bo nie dożyję tego okresu emerytalnego a jak dożyje i zobaczę swoją emeryturę to sam się zastrzelę:)

Wiadomo że u siebie najlepiej ale świat jest zbyt ciekawy by całe życie w jednym miejscu siedzieć
Dołączona grafika

#3026 Beatels

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 205 postów

• BF2142 GUID - Beatels

Napisano 29 lutego 2012 - 15:35

Wyświetl postUżytkownik 90s dnia 29 lutego 2012 - 14:03 napisał

Wiadomo że u siebie najlepiej ale świat jest zbyt ciekawy by całe życie w jednym miejscu siedzieć

O ZDECYDOWANIE TAK! Dobrze powiedziane :) Cóż, ja mimo młodego wieku nie narzekam. Podłapałem fajną fuchę nie na etat, a łatwą przyjemną i dobrze płatną i się tam rozwijam :) Ale fakt, życie jst za krótkie by siedzieć tylko w Polsce, sam mam plan po studiach wybrać się na jakieś fajne podróże, chętnie bym Cię Jakubie odwiedził jak będziesz mial czas :)
Dołączona grafika

#3027 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 29 lutego 2012 - 17:02

Czas to ja mam ale na razie warunków nie:)
Ale pożyjemy zobaczymy.
Zresztą teraz tak tanio idzie kupić bilety lotnicze że wystarczy trochę zaoszczędzić i cały świat stoi otworem.
Zamiast piwkować kasę odkładaj na bilet:)

jeszcze jedna fota okolic Oslo.
Problem jest z tymi drzewami, nie ma miejsca gdzie by ich nie było więc bardzo ciężko o ładną panoramę miasta.
Dołączona grafika
Norway by Sanches90s, on Flickr

Ale coś wymyślimy
Dołączona grafika

#3028 Ingvarr100th

Placek

• Zbanowani
  • PipPip
  • 216 postów
  • Miejscowość:Legionowo

Napisano 29 lutego 2012 - 17:20

Prześliczne! Kurde w tym roku muszę wybrać się do Szwecji albo Norwegii :D

#3029 Beatels

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 205 postów

• BF2142 GUID - Beatels

Napisano 01 marca 2012 - 23:04

Kasy nie piwkuję nie bój się, ciulam grosz do grosza aż osiągam to co chcę. Nastepnie wydaję i znowu ciulam :) Teraz ciulam na lustro, jak mi się te przeklęte siodło sprzeda, bo gość, który kupił na allegro sie nie odzywa.... ;/ Co za ludzie.
Dołączona grafika

#3030 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 02 marca 2012 - 09:37

Panie i Panowie jest już Marek 3 zwany także piątym D.:)
ciekawe jak tak zakresik tonalny bo jak nie będzie szału robić to reszta mi lotto w nim
sampelki
http://web.canon.jp/...mples/eos5dmk3/
Dołączona grafika

#3031 skypan

Nowicjusz

• Battlefield 4
  • PipPipPipPip
  • 1 147 postów

Napisano 02 marca 2012 - 14:24

Wyświetl postUżytkownik 90s dnia 02 marca 2012 - 09:37 napisał

Panie i Panowie jest już Marek 3 zwany także piątym D. :)
Nie ma 50/60p w 1920x1080 - lipa :( O 50/60i to nawet nie wspominam. A gdzie 4K w Video - e tam. Dla mnie nic ciekawego. W swojej puszcze mogę już nagrywać w rozdzielczości ponad 2K a to przecież zabawka.

#3032 Beatels

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 205 postów

• BF2142 GUID - Beatels

Napisano 02 marca 2012 - 14:37

Co masz skypanie za sprzęt, pytam z czystej ciekawości, bo ostatnio przeglądając recenzje i czytając o puszkach zainteresowała mnie opcja kręcenia filmów dobrej jakości :)
Dołączona grafika

#3033 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 02 marca 2012 - 14:41

A możesz takie małe GO uzyskać? i gdzie ty chcesz wyświetlić 4k?
ja tam się zastanawiam jaki zakres tonalny się będzie prezentował.
jak będzie znacznie lepiej jak w II to za rok dwa sobie zmienię jak Matka Boska Pieniężna pozwoli.
Jak nie to nie widzę sensu
Dołączona grafika

#3034 skypan

Nowicjusz

• Battlefield 4
  • PipPipPipPip
  • 1 147 postów

Napisano 02 marca 2012 - 16:59

Wyświetl postUżytkownik Beatels dnia 02 marca 2012 - 14:37 napisał

Co masz skypanie za sprzęt, pytam z czystej ciekawości, bo ostatnio przeglądając recenzje i czytając o puszkach zainteresowała mnie opcja kręcenia filmów dobrej jakości :)
Mam Panasonica GH1 i GH2 :)

Wyświetl postUżytkownik 90s dnia 02 marca 2012 - 14:41 napisał

A możesz takie małe GO uzyskać? i gdzie ty chcesz wyświetlić 4k?
Z uzyskaniem małego GO nie ma problemu
Klik
tylko weź nad tym zapanuj podczas nagrywania :) Co do 4k to obecnie są dwa problemy. Pierwszy już zauważyłeś a drugi to maszyna potrzebna do obrobienia takiego materiału ale 4K ma jedną wielką zaletę. Materiał i tak bym skalował do 1920x1080 z 4096 x 3072. Dzięki nadwyżce rozdzielczości nie ma problemu przy robieniu cyfrowych zbliżeń, cyfrowego stabilizowaniu obrazu, poprawienia kadru itp. Jest to przydatne jeżeli nagrywasz na stałkach gdzie np. nie zawsze idzie podejść do jakiegoś przedmiotu. Inną zaletą są szumy w 4K :) Można używać wyższych, bardziej zaszumionych. Przy gradacji rozdzielczości szumy są mniejsze ale to oczywista oczywistość.

#3035 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 02 marca 2012 - 17:21

Racja ale z tego co kiedyś wyczytałem to do 5d mkII ktoś wypuścił zmodyfikowany Firmware który pozwalał nagrywać kilka sekund filmu w 4k. Problem był z zapisem karty i bufor szybko się zapychał. Nie wiem ile w tym prawdy bo kręcenie mnie nie interesuje więc nie wnikałem

http://fstoppers.com...5d-mark-iii-now
Dołączona grafika

#3036 skypan

Nowicjusz

• Battlefield 4
  • PipPipPipPip
  • 1 147 postów

Napisano 02 marca 2012 - 17:21

Uważnie śledzę wszystko związane z VideoDSLR i muszę Ci powiedzieć, że to był fake :) Z zapchaniem bufora to dzisiaj przy standardowej rozdzielczości HD nie ma problemu. Wszystko zależy od bitrate jaki daje nam puszka. Wgrałem sobie hack z bitratem 200 Mb/s i puszka mi pociągła 2s :) Już myślałem, że zamieniła się w cegłę ale na szczęście podniosła się. Z resztą nie ma takich kart co by zapewniły długi czas nagrywania. Dysk o pojemności 500 MB to jakieś 15-25 min nagrania :) Obecnie szukam czegoś bardziej rozsądnego bo tamto to przegięcie choć obraz jest w pytę.
Próbka

#3037 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 02 marca 2012 - 22:10

Musze przyznać że III masakruje możliwościami ISO.
http://www.dpreview....ght-iso-samples

Co do fejka to możesz mieć racje, mnie video w aparacie nie interesuje, nawet nigdy w moim go nie uruchomiłem

hot focia z wczoraj. pogoda w Norge jak w maju. pociskam w bluzie słonko świecie piękne zachody słońca się pojawiają
Dołączona grafika
Oslo at sunset by Sanches90s, on Flickr
Dołączona grafika

#3038 Virus316i

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 11 postów

• BFBC2 GUID - Blue316i - Blue318is

Napisano 03 marca 2012 - 01:36

Troche mi nie wyszła. Stanąć nie można chwile wozem bo zaraz się czepiają. Dlaczego akurat tutaj się zatrzymałem i po co.
Musze kiedyś z buta podejść i pobawić się troche z ustawieniami (ucze sie dopiero)
Dołączona grafika

ps.Jaki filtr jest przydatny??

#3039 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 03 marca 2012 - 08:27

No fajna fota virus bardzo ciekawa architektura
Dołączona grafika

#3040 MTV

Placek

• Niezdecydowani
  • PipPip
  • 219 postów

• BF2 GUID - Jayson

Napisano 03 marca 2012 - 10:42

90 kolejna fota brutalnie gwałcąca moje poczucie piękna, dawaj więcej Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych