Skocz do zawartości

Fotografia

• Nie możesz odpowiedzieć
3889 odpowiedzi w tym temacie

#2981 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów
  • Miejscowość:Burton On Trent

Napisano 22 lutego 2012 - 14:01

różnie to zależy od warunków i tego co chce zrobić.to ostatnie było chyba na 1/40 te do kompozycji to już ponad 1000 albo 800
Zresztą na niższych czasach też zamrozisz bo czym dalej obiektywu tym obiekt wolniej się porusza.
Drugi sposób to podążanie za obiektem jak na ostatniej fotce. tło jest ruszone a obiekt nie, niestety w powietrzu wydziwiali więc jedynie z najazdu mogłem takie foto zrobić

I jeszcze jedna focia
Dołączona grafika
World Snowboarding Championships OSLO by Sanches90s, on Flickr

I kolejna :)
Dołączona grafika

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#2982 Beatels

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 205 postów
  • Miejscowość:Wieleń

• BF2142 GUID - Beatels

Napisano 22 lutego 2012 - 14:16

Jak dla mnie bomba :) Z tym, że na pierwszym zdjęciu skóra snowboardzisty jest już niemalże fioletowa.

Głupio zwracać uwagę, czy wytykać błędy, bo sam póki co nic nie focę... także, nie bierz tego do siebie, to tylko spostrzeżenia.
Dołączona grafika

#2983 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 22 lutego 2012 - 14:37

Dobra uwaga :) nawet mu ją trochę rozjaśniłem bo też mi się zbyt czerwona wydawała, ale taką gębule miał w rzeczywistości, choć mogłem jeszcze bardziej ją uatrakcyjnić
Dołączona grafika

#2984 Beatels

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 205 postów

• BF2142 GUID - Beatels

Napisano 22 lutego 2012 - 18:45

Dzisiaj przyszedł Canon 30D mojej mamy. Nie mogłem się powstrzymać, więc podkradłem go i i pstryknąłem takie coś:

Dołączona grafika

Obiektyw kitowy - fotograf kijowy :) Krytyka mile widziana :)
Dołączona grafika

#2985 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 22 lutego 2012 - 19:48

A co tu krytykować:)?
Dołączona grafika

#2986 Beatels

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 205 postów

• BF2142 GUID - Beatels

Napisano 22 lutego 2012 - 20:49

A ja nie wiem :D Że krzywo? Czemu cz-b. :P

Chyba, że zdjęcie aż tak zwyczajne, że szkda krytyki :D
Dołączona grafika

#2987 Ingvarr100th

Placek

• Zbanowani
  • PipPip
  • 216 postów
  • Miejscowość:Legionowo

Napisano 22 lutego 2012 - 21:30

Nie fotografuję jakoś często (a nawet bardzo rzadko), choć kiedyś się w to bawiłem (pierwsze kroki stawiałem za pomocą Zenita 12 ca). Jak tak czytam Beatles to wydaje mi się że trochę przesadzasz. Ja traktowałem fotografię jako zabawę połączoną z eksperymentowaniem oraz wyzwaniem. Otóż robiłem zdjęcie i nie przejmowałem się książkową poprawnością, zdjęcia starałem się robić tak jak pojawił mi się obrazek w głowie a że nie było na tym Zenicie podglądu jak teraz na cyfrówkach, to towarzyszyła przy tym spora drobiazgowość przy ustawieniach aparatu (oraz wspomniane wyzwanie). Nie interesowały mnie wtedy jakiekolwiek zasady kompozycji, miało się tylko podobać.
Dlatego nie rozumiem takiego twojego przejmowania się nad poprawnością zdjęcia. Zrobiłeś fotkę? Podoba się tobie? Jak te dwa pytania się spełniają to jest to dobre zdjęcie. Robiąc zdjęcie wyrażasz siebie, a nie robisz to pod kogoś (chyba że masz zamiar na tym zarobić ;) ). Każdy ma trochę inne postrzeganie więc inaczej patrzy na dzieło.

Użytkownik Zigory100 edytował ten post 23 lutego 2012 - 14:13

#2988 Beatels

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 205 postów

• BF2142 GUID - Beatels

Napisano 23 lutego 2012 - 13:44

Trafna uwaga Zigory. Wezmę sobie do serca. Ale pamiętaj, ze mnie żaden masochista, to, że oczekuję krytyki wynika tylko i wyłącznie z chęci nauki i poprawiania tego, co może być źle. Wychodzę z założenia, że konstruktywna krytyka to nic złego, i trzeba umieć ją przyjmować, tak jak przyjmuję do wiadomości Twoj post :)

Muszę przyznać, że delikatnie zmienił moje nastawienie do robienia fotek, mimo, że dopiero zaczynam :)
Dołączona grafika

#2989 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 23 lutego 2012 - 16:08

Sam sobie swoją prace oceniłeś i błędy wyłapałeś, nie patrz na innych bo wielu szuka tylko do czego się przy... nie myśląc przy tym czy coś się da czy nie da zrobić. lub czy oby na pewno lepiej to by wyglądało jakby się po ich zrobiło myśli.
Poza tym są gusta i guściki i wielu też tym się kieruje. więc taka krytyka nic nie wnosi.
ja tez wole w swoje patrzeć i błędów szukać w swoich pracach niż krytykować wszystko dookoła.

Ja mam krótki staż ale mogę ci polecić książki, osobiście wole książkę niż czytać w necie, papier to papier, jest wiele super publikacji ja mam już chyba około 12 książek kupionych o foto. i wszystkie przeczytane nawet kilka razy.
Jak robię sesje to często sięgam po jakąś i czytam ponownie jak ustawić światło modela itp itd. I nie że takie są trendy po prostu ludzie dużo lepiej wyglądają, wiem to po sobie jak według książki wszystko ustawiłem i zrobiła mi dziewczyna portret to sam nie moglem się nacieszyć :)
Na prawdę warto, bo to jest wiedza gromadzona od dziesiątek lat i na prawdę działa cuda. tak samo do krajobrazu sportu itp itd. znajdziesz odpowiednie podręczniki które pokarzą ci wiele ciekawych rzeczy przez co twoje fotki będą dużo lepsze. Oczywiscie trzeba też coś od siebie dać, eksperymentować i kombinować ale podstawy dużo dają

Więc zamiast pstrykać byle co byle jak i czekać na krytykę która coś wniesie lub nie do twoich prac, naucz się podstaw, poczytaj o tym co chcesz fotografować i w ten sposób przeskoczysz dużo dalej i szybciej niż jakbyś miał do wszystkiego dochodzić metodą prób i błędów

Natomiast ja dziś znalazłem eden:) sklep foto gdzie są chyba wszystkie możliwe obiektywy, aparaty, sprzęt do grafiki, studia, dosłownie wszystko. dwa piętra z masą akcesoriów, mało tego każdy obiektyw można sobie podpiąć do puszki i popstrykać foty.
Więc moglem sprawdzić parę topowych elek. i muszę przyznać że smaków sobie narobiłem tylko:))
piękna sprawa, sprawdziłem 85mm f1/2LII, 50mm f1/2L 70-200mm f2,8IIL , 14mm f2,8L i wiele wiele innych szkieł.
Ba nawet mają Sigme 200-500 2/8 bodajże locha wielka jak cholera:)

Najbardziej jednak mnie zafascynował 70-200 II i 50 1.2 kapitalne szkiełka, 85 1/2 strasznie wolny AF chodzi z 5D do tego trochę za wąski ale i tak piękny kawał szkła.
ale zobaczcie co 50 robi:)
Dołączona grafika
Lens test Canon EF 50mm f/1.2 L USM by Sanches90s, on Flickr
Dołączona grafika

#2990 pu5z3k

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 96 postów

Napisano 23 lutego 2012 - 17:01

myślałem nad 50 1.2 ale za szeroki do portretów,
no ale DOF wyszedł ci faktycznie malutki tutaj ;) fajna fotka

#2991 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 23 lutego 2012 - 17:13

No właśnie do takich tematycznych "szerokich" portretów kapitalny mi się wydaje
http://farm4.static...._52d5e09465.jpg
w dodatku ostrzy dużo bliżej jak 85 choć oba szkła super obraz dają.
Jak mnie kiedyś stać będzie to sobie kupie tą 50 choć różne opinie na jej temat widziałem.
to jednak piękny obraz moim zdaniem generuje.
tak samo 70-200 ma kapitalną rozdzielczość obrazu i chodzi jak marzenie

mam jeszcze fotę canonem 100 2/8 macro ten to DOFa ma dopiero:)
Dołączona grafika

#2992 Beatels

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 205 postów

• BF2142 GUID - Beatels

Napisano 24 lutego 2012 - 17:12

Dzięki Jakubie za radę, jeśli możesz podeślij tytuły, które czytałeś, z pewnością zakupię i przeczytam bo również wolę wydania namacalne. Mój mail to jakubpaszczynski@gmail.com

Patrzcie, co znalazłem na strychu dwa wczoraj!

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#2993 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 25 lutego 2012 - 11:27

Ja mam sporo do portretów i oświetlenia studyjnego.
Poza tym nie ma mnie w UK teraz wiec nic ci nie napisze konkretnego.
Ogólnie prześledź ten temat od początku bo chyba wszystkie książki jakie mam tutaj już wymieniłem.

Taka se panorama miasta,ciężko znaleźć dobrą miejscówkę a to foto zrobiłem z najwyższego budynku w mieście. Ładnie poprosiłem szefa ochrony hotelu i mnie wpuszczono do sali konferencyjnej znajdującej sie na ostatnim piętrze. W Anglii mi nawet z chodnika pstrykać zakazywano, tak samo na skocznie mnie wpuszczono w nocy bez problemów. Bardzo fajni ludzie tutaj mieszkają.

Dołączona grafika
Oslo at night City by Sanches90s, on Flickr
Dołączona grafika

#2994 CH-Swider

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 437 postów

Napisano 25 lutego 2012 - 11:59

Nice:)
Dołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafika

#2995 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 25 lutego 2012 - 12:50

A Ty co Swiderek czemu nic nie wrzucasz?

Londyn jest bardziej kozacki, tam to foty kosmiczne można robić a Oslo ma tylko 300.000 ludności .
Dołączona grafika

#2996 CH-Swider

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 437 postów

Napisano 25 lutego 2012 - 15:48

Nie ma czasu się gdzieś wyrwać :(
Dołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafika

#2997 MTV

Placek

• Niezdecydowani
  • PipPip
  • 219 postów

• BF2 GUID - Jayson

Napisano 25 lutego 2012 - 16:15

O k*** 90s ale super fota 8O

#2998 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 25 lutego 2012 - 16:21

Dzięki M@t:) szkoda że trochę temat podupada, ale nie dam mu paść :)
Dołączona grafika

#2999 Beatels

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 205 postów

• BF2142 GUID - Beatels

Napisano 25 lutego 2012 - 16:37

Poczekajcie aż zakupię Lustrzankę, na pewno zasypię was fotami :)))
Dołączona grafika

#3000 skypan

Nowicjusz

• Battlefield 4
  • PipPipPipPip
  • 1 147 postów

Napisano 26 lutego 2012 - 19:33

Pragnę przedstawić Państwu swój pierwszy film z prawdziwego zdarzenia. Zatrudniłem w nim co prawda jednego aktora ale w sumie było ich aż 4-ech :) Scenariusz napisało samo życie i dla mnie stanowi on dużą wartość. Co prawda można się kłócić o dobór aktora jednak stanowi on sprawę drugorzędną. Najważniejsze jest jednak przesłanie i treść/zawartość, które stanowi subiektywne odczucia. Życzę miłego oglądania. Oczywiście wszystkie ujęcia zostały nagrane aparatem :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

• Google