Skocz do zawarto艣ci

Fotografia

3889 odpowiedzi w tym temacie

#2761 DNIKRAT

Placek

• U偶ytkownicy
  • PipPip
  • 391 post贸w
  • P艂e膰:M臋偶czyzna
  • Miejscowo艣膰:艢l膮skie

• BF2 GUID

Napisano 30 wrze艣nia 2011 - 18:54

Siemka,

Chcia艂em z 偶on膮 kupi膰 sobie nowy aparat, generalnie zdecydowali艣my si臋 na lustrzank臋. Tak膮 prost膮, zwyk艂膮 dla amator贸w.
Zastanawiamy si臋 nad najta艅sz膮 produkcj膮 Nikona, a mianowicie D3100.
Patrzy艂em za kitami i ciekawi膮 mnie dwa:
D3100 + obiektyw 18-105 VR za 2300z艂 - Proline
http://www.euro.com....200-vr-dk.bhtml

Czy warto dok艂ada膰 do tego drugiego zestawu? Nie znam si臋 na fotografii i 偶eby co艣 wysz艂o b臋d臋 si臋 musia艂 nauczy膰 co i jak. Czy w og贸le D3100 to jest wyb贸r w艂a艣ciwy jak na totalnie amatorskie u偶ycie?

Oczywi艣cie wola艂bym wyda膰 jak najmniej, je艣li sam obiektyw 18-55 wystarczy to mo偶e D3100+ 18-55 VR za 1990z艂 - Proline

Mam nadziej臋, 偶e wszystko jasno opisa艂em. Z g贸ry dzi臋ki za odpowied藕.
Do艂膮czona grafika

#2762 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarz膮d
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2聽366 post贸w
  • Miejscowo艣膰:Burton On Trent

Napisano 30 wrze艣nia 2011 - 19:02

A co spowodowa艂o 偶e lustro chcecie?
Do艂膮czona grafika

#2763 DNIKRAT

Placek

• U偶ytkownicy
  • PipPip
  • 391 post贸w

• BF2 GUID

Napisano 30 wrze艣nia 2011 - 19:08

Wy艣wietl postU偶ytkownik 90s dnia 30 wrze艣nia 2011 - 19:02 napisa艂

A co spowodowa艂o 偶e lustro chcecie?
Generalnie chyba wi臋cej mo偶na dzi臋ki takiemu aparatowi. Mo偶liwo艣ci rozbudowy, hybryda tego nie daje. Nie wiem jak to b臋dzie z robieniem zdj臋膰, czy sobie poradzimy? Chocia偶 my艣l臋, 偶e jak si臋 przysi膮dziemy to si臋 nauczymy.

edit: nie stawiam na lustrzank臋 ostatecznie, je艣li zaproponujesz jak膮艣 hybryd臋 te偶 si臋 pochyl臋. Mo偶liwe, 偶e jestem w b艂臋dzie :)
Do艂膮czona grafika

#2764 pu5z3k

Nowicjusz

• U偶ytkownicy
  • Pip
  • 96 post贸w

Napisano 30 wrze艣nia 2011 - 20:04

Do艂膮czona grafika

#2765 Tussek

Placek

• U偶ytkownicy
  • PipPip
  • 368 post贸w
  • Miejscowo艣膰:Pyskowice

• BF2 GUID - Tussek

Napisano 30 wrze艣nia 2011 - 20:16

za***isty paj膮czek :D jest okeyka!
o be, *****! or not to be!
Co za ponury absurd... 呕eby o 偶yciu decydowa膰 za m艂odu, kiedy jest si臋 kretynem?

#2766 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarz膮d
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2聽366 post贸w

Napisano 30 wrze艣nia 2011 - 21:56

Jak kupisz lustro i tylko kitowy obiektyw to r贸wnie dobrze a nawet taniej wyjdzie kompakt wybra膰 .Bo efekty bed膮 niemal takie same. Jak lustro jednak chcesz to trzeba dokupi膰 lepszy obiektyw by zobaczy膰 magi臋 lustrzanki. Najbardziej uniwersalny to chyba 50 mm f/1,4 albo 1,8 i my艣le 偶e jednak lepiej canona, wiecej szkie艂 i ta艅sze.a puszk臋 te偶 dorwiesz dobr膮 za nie wielkie pieni膮dze.
Ale na Twoim miejscu bra艂bym kompakta bo masz wi臋ksze mo偶liwo艣ci np zoom waga itp itd. Do lustra by mie膰 zestaw uniweralny to z dwa trzy obiektyw minimum. A tak jedna pucha i nic ci臋 nie interesuje.
Do艂膮czona grafika

#2767 Freyu

Nowicjusz

• U偶ytkownicy
  • Pip
  • 85 post贸w

Napisano 30 wrze艣nia 2011 - 22:26

Zgodz臋 si臋 z 90s. Mia艂em taki dylemat przed urlopem - czy kompakt czy lustro. Niestety znam siebie i jakbym kupi艂 lustro to zaraz bym chcia艂 mie膰 jakie艣 obiektywy dodatkowe itp. A jak si臋 ma zapa艂 s艂omiany do robienia zdj臋膰 to lepiej kompakt, bo szkoda tysi臋cy z艂 trzyma膰 w szafce. Poza tym niew膮tpliw膮 zalet膮 kompakt贸w jest waga i rozmiary. Ja na wycieczce objazdowej b臋d膮c nie czu艂em w og贸le ci臋偶aru aparatu i cyka艂em fotki 偶e tak powiem "w biegu". Poza tym te kompakty nieco dro偶sze maja naprawd臋 multum ustawie艅 manualnych i mo偶na z nich sporo wyci膮gn膮膰. No i tu ju偶 si臋 pojawia kwestia umiej臋tno艣ci. Ja uwa偶am 偶e dobry fotograf zrobi dobr膮 fotk臋 nawet s艂abym aparatem. Mo偶esz mie膰 cholera wie jakie lustro, ale jak nie umiesz robi膰 zdj臋膰 to szkoda kasy. Takich typ贸w te偶 widzia艂em na wyje藕dzie, trzaskali bez opami臋tania zdj臋cia swoimi lustrzankami, co to nie oni, ale 艣miem w膮tpi膰 czy co艣 im z tego wysz艂o, szczeg贸lnie 偶e wszystko na auto.
Konkluzja moim zdaniem jest taka, 偶e jak czujesz, 偶e fotografia to co艣 co ci臋 wci膮gnie to lustro, ale jak masz robi膰 fotki okazyjnie i u cioci na imieninach to oszcz臋dzi艂bym kas臋 i poszed艂 w kompakt jaki艣 zaawansowany.
A tak btw to czemu nie D5100? Albo nieco starszy model D5000? Na allegro mo偶na za ca艂kiem fajn膮 kas臋 go dosta膰.

#2768 DNIKRAT

Placek

• U偶ytkownicy
  • PipPip
  • 391 post贸w

• BF2 GUID

Napisano 01 pa藕dziernika 2011 - 09:57

Dzi臋ki za porady. Macie racj臋, wi臋c poszukam czego艣 z kompakt贸w, wst臋pnie wyczyta艂em, 偶e Panasonic Lumix LX-5 jest ok.
Jeszcze raz dzi臋ki.
Do艂膮czona grafika

#2769 Freyu

Nowicjusz

• U偶ytkownicy
  • Pip
  • 85 post贸w

Napisano 01 pa藕dziernika 2011 - 10:06

No po testach wida膰 偶e aparat naprawd臋 spoko. Szkoda tylko 偶e nie ma matrycy CMOS tylko CCD, bo jednak CMOS szybsza, ale z drugiej strony who cares. Ja mam Sony HX-9 i te偶 jestem zadowolony. To co jest naprawd臋 艣wietne w tym aparacie to robienie zdj臋膰 panoramicznych do 226 stopni w pe艂nej rozdzielczo艣ci z r臋ki. Aparat sam 艂膮czy klatki w jedno du偶e zdj臋cie. I one naprawd臋 wychodz膮 艣wietnie. No i wydawa膰 by si臋 mog艂o zb臋dny bajer w postaci kr臋cenia film贸w HD (o dziwo 1080p). Jestem pod du偶ym wra偶eniem filmik贸w z tego ma艂ego ustrojstwa. Warunek - szybka i pojemna karta.
Tak czy inaczej na pewno b臋dziesz zadowolony z wyboru i wtedy zobaczysz czy fotografia ci臋 wci膮gnie na tyle 偶eby zainwestowa膰 w lustro.
A przypomnia艂o mi si臋 jeszcze, 偶e jak ju偶 wybierzesz ewentualnie Panasa to musisz mie膰 na uwadze, 偶e kompakty tego偶 producenta nie najlepiej sobie radz膮 z szumami powy偶ej 800 a niekt贸re nawet przy 400 robi膮 kaszank臋. Nie wiem czemu oni tego nie mog膮 dopracowa膰 po tylu latach, ale jak kupowa艂em TZ1, kt贸ry mi s艂u偶y艂 6 lat to by艂o to samo co teraz. Pora偶ka jaka艣.

#2770 stg.Olo

Placek

• U偶ytkownicy
  • PipPip
  • 166 post贸w
  • Miejscowo艣膰:wawa

Napisano 01 pa藕dziernika 2011 - 11:06

Nic doda膰 nic uj膮膰 Dnikrat 90s i Freyu wytlumaczyli wszystko czysto i przejrzy艣cie obecne zaawansowanie kompaktow jest tak spore 偶e niczym opr贸cz wymiennego szk艂a nie ustepuj膮 lustrzankom,przykladowo to Sony co ma Freyu wywala naprawde 艣liczne panoramy a ja z tego robi艂em powiekszenia 30x90 i sa w porzadku wiec je偶eli nie chcesz sie bawi膰 w fotografie na zasadzie p贸l amatorsko p贸艂 zawodowo to dobrej jako艣ci kompakt i hulaj dusza.
Do艂膮czona grafika
Do艂膮czona grafika
Do艂膮czona grafika

#2771 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarz膮d
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2聽366 post贸w

Napisano 01 pa藕dziernika 2011 - 11:14

Mia艂em te偶 lumixa, tylko 偶e DMC jaki艣.
Najlepiej to si臋 nie spiesz z wyborem, na spokojnie poczytaj sobie oferty i opinie u偶ytkownik贸w.

Ja te偶 mam pytanie bo chce kupi膰 filtr star efekt i ceny s膮 bardzo zr贸偶nicowane do tego ich wygl膮dy.

http://www.amazon.co...17458587&sr=8-2

ten jest ciekawy ale nie mog臋 dorwa膰 rozmiaru na m贸j obiektyw czyli 77mm
http://www.ebay.co.u...=item588e9fe77c

s膮 te偶 szklane, ale kt贸ry lepszy efekt daje?. bo ceny s膮 od 5 funt贸w do 200.
z tego co ju偶 wyczyta艂em to trzeba na mocno przymkni臋tej przys艂onie pracowa膰 by efekt po偶膮dany uzyska膰.
do tego 4, 6 i 8 ramienne gwiazdy mo偶na uzyskiwa膰.
Do艂膮czona grafika

#2772 Freyu

Nowicjusz

• U偶ytkownicy
  • Pip
  • 85 post贸w

Napisano 01 pa藕dziernika 2011 - 11:21

Stanowczo 90s ma racj臋, nie spiesz si臋 bo wyb贸r jest du偶y i ka偶dy z producent贸w co艣 ciekawego w ofercie ma. Najlepiej jakby艣 mia艂 okazj臋 si臋 gdzie艣 przez chwile cho膰 pobawi膰 danym modelem aparatu. Ja tak d艂ugo m臋czy艂em sprzedawc贸w Fotojokerze :) Oczywi艣cie p贸藕niej i tak kupi艂em w necie, bo taniej. No i zawsze bierz poprawk臋 na to co ludzie pisz膮, szczeg贸lnie na forach. Z kupieniem z necie jest o tyle fajnie 偶e masz te 10 dni na zwrot bez podania przyczyny. Ja tak raz skorzysta艂em. Pierwszy zakup mi nie przypad艂 do gustu i zwr贸ci艂em jak si臋 pobawi艂em 2 dni.

#2773 DNIKRAT

Placek

• U偶ytkownicy
  • PipPip
  • 391 post贸w

• BF2 GUID

Napisano 01 pa藕dziernika 2011 - 12:56

Dzi臋ki za sugestie, zrobi臋 dok艂adnie tak jak piszecie. Postaram si臋 sprawdzi膰 na 偶ywo modele w miar臋 mo偶liwo艣ci.
Do艂膮czona grafika

#2774 skypan

Nowicjusz

• Battlefield 4
  • PipPipPipPip
  • 1聽147 post贸w
  • P艂e膰:Boj臋 si臋 przyzna膰

Napisano 01 pa藕dziernika 2011 - 14:00

Jako aparat do zdj臋膰 to tak ale znowu jako kamera to pora偶ka niestety. Na stronie Panasonic wyczyta艂em, 偶e nagrywa w HD ale w rozdzielczo艣ci 1280x720 czyli 720p. Generalnie normalnemu cz艂owiekowi to starczy jednak jest jedno ale. Obraz powstaje na matrycy kt贸ra natywnie chodzi w 25p ( czyt 25 k/s) i obraz mo偶e by膰 opakowany w 50i lub jak ko艣 woli 25 psF. Co to daje ? Ano to, 偶e jest to tylko 25 klatek i taki obraz nie ka偶demu mo偶e si臋 podoba膰 z uwagi na specyfik臋 takiego obrazu. Przy szybkich panoramach lub szybko poruszaj膮cych si臋 obiektach wyst臋puje tzw. "strobo". Niekt贸rzy lubi膮 taki obraz z uwagi na "wygl膮d" filmu kinowego (24p). Bitrate kodeka te偶 nie powala w tym modelu. Jak mia艂 bym bra膰 jaki艣 aparat, kt贸ry 艂膮czy obie funkcje to bra艂 bym dzisiaj Panasonic GH2. Cena zdecydowanie wy偶sza bo ok 2800 z艂 ale warto. GH2 to ju偶 niez艂a hybryda foto/video i obecnie na rynku przoduje w dziedzinie Video je偶eli m贸wimy o jako艣ci nagrania. Szklarnia jak na pocz膮tek te偶 spora a ca艂y czas ro艣nie. Co prawda jeszcze mniejsza ni偶 Canona ale nic nie stoi na przeszkodzie by pod艂膮czy膰 do niego Canonowskie obiektywy z bagnetem FD, kt贸re s膮 tanie jak barszcz. Na czasie ma wyj艣膰 pier艣cie艅 do GH2 z przeniesieniem elektroniki od Canon贸w.

#2775 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarz膮d
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2聽366 post贸w

Napisano 01 pa藕dziernika 2011 - 14:56

OK ostatnie z Monik膮
Do艂膮czona grafika
Monika Ciiiii by Sanches90s, on Flickr
Do艂膮czona grafika

#2776 Freyu

Nowicjusz

• U偶ytkownicy
  • Pip
  • 85 post贸w

Napisano 01 pa藕dziernika 2011 - 18:29

Akurat Sony robi w sowich nowych aparatach 50p. W Hx9 tak jest i naprawd臋 filmy robi膮 wra偶enie, cho膰 nigdy zwolennikiem filmowania aparatem nie by艂em. Teraz jak jest okazja i secna dobra to wol臋 filmik waln膮膰 ni偶 fotki. Np jak w Radomiu na airshow by艂em. I co ciekawe ostrzy艂 ca艂y czas dobrze mimo du偶ych odleg艂o艣ci.

#2777 pu5z3k

Nowicjusz

• U偶ytkownicy
  • Pip
  • 96 post贸w

Napisano 01 pa藕dziernika 2011 - 18:36

i jeszcze co艣 :)

plus dwie foty

pe艂ny kadr
Do艂膮czona grafika
crop
Do艂膮czona grafika

#2778 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarz膮d
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2聽366 post贸w

Napisano 01 pa藕dziernika 2011 - 19:21

bardzo 艂adne fotki Puszek super kolorystyka. A i jak tam nasza sprawa kolego?
Do艂膮czona grafika

#2779 skypan

Nowicjusz

• Battlefield 4
  • PipPipPipPip
  • 1聽147 post贸w
  • P艂e膰:Boj臋 si臋 przyzna膰

Napisano 01 pa藕dziernika 2011 - 19:56

Wy艣wietl postU偶ytkownik Freyu dnia 01 pa藕dziernika 2011 - 18:29 napisa艂

Akurat Sony robi w sowich nowych aparatach 50p.

Nie przesadzajmy z tymi filmami w kompaktach. Matryca ciut wi臋ksza od typowej kamery i sza艂u na tym si臋 nie zrobi. Dopiero nadchodz膮ce lustro SONY zapowiada si臋 ciekawie. Tryb 50p w FHD jest obecnie dobry tylko do edycji. Takie nagranie i tak trzeba przerobi膰 na 50i lub 25psF bo BD tego nie 艂yka. No ale generalnie jestem za 50p w 1080p bo to dobra rzecz - chocia偶by do robienia spowolnie艅 :)

#2780 Freyu

Nowicjusz

• U偶ytkownicy
  • Pip
  • 85 post贸w

Napisano 01 pa藕dziernika 2011 - 23:41

No oczywi艣cie, 偶e sza艂u nie ma. Zgadzam si臋 w 100% 偶e to tylko kompakt i opcja filmowania to dodatek, ale jak pami臋tam to zawsze to kula艂o w aparatach i ja osobi艣cie uwa偶a艂em to za co艣 zb臋dnego, bo ani jako艣ci dobrej ani wygody filmowania, ale teraz chyl臋 czo艂a przed Sony za to co upcha艂a do tego ma艂ego pude艂eczka. Dla takiego laika jak ja to i tak 艣wietna sprawa, szczeg贸lnie jak si臋 wrzuci na du偶y TV. O dziwo nawet ma艂y odtwarzacz Asusa o!play mini, jeden z ta艅szych, d藕wiga bez problemu i przycinek format avchd, wi臋c efekt jest dla mnie w pe艂ni zadowalaj膮cy. Nie mniej jednak oczywi艣cie nie ust臋puje to w 偶adnym stopniu prawdziwej kamerze full hd.

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 6

0 u偶ytkownik贸w, 6 go艣ci, 0 anonimowych