Skocz do zawartości

Fotografia

3889 odpowiedzi w tym temacie

#2761 DNIKRAT

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 391 postów
  • Miejscowość:Śląskie

• BF2 GUID

Napisano 30 września 2011 - 18:54

Siemka,

Chciałem z żoną kupić sobie nowy aparat, generalnie zdecydowaliśmy się na lustrzankę. Taką prostą, zwykłą dla amatorów.
Zastanawiamy się nad najtańszą produkcją Nikona, a mianowicie D3100.
Patrzyłem za kitami i ciekawią mnie dwa:
D3100 + obiektyw 18-105 VR za 2300zł - Proline
http://www.euro.com....200-vr-dk.bhtml

Czy warto dokładać do tego drugiego zestawu? Nie znam się na fotografii i żeby coś wyszło będę się musiał nauczyć co i jak. Czy w ogóle D3100 to jest wybór właściwy jak na totalnie amatorskie użycie?

Oczywiście wolałbym wydać jak najmniej, jeśli sam obiektyw 18-55 wystarczy to może D3100+ 18-55 VR za 1990zł - Proline

Mam nadzieję, że wszystko jasno opisałem. Z góry dzięki za odpowiedź.
Dołączona grafika

#2762 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów
  • Miejscowość:Burton On Trent

Napisano 30 września 2011 - 19:02

A co spowodowało że lustro chcecie?
Dołączona grafika

#2763 DNIKRAT

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 391 postów

• BF2 GUID

Napisano 30 września 2011 - 19:08

Wyświetl postUżytkownik 90s dnia 30 września 2011 - 19:02 napisał

A co spowodowało że lustro chcecie?
Generalnie chyba więcej można dzięki takiemu aparatowi. Możliwości rozbudowy, hybryda tego nie daje. Nie wiem jak to będzie z robieniem zdjęć, czy sobie poradzimy? Chociaż myślę, że jak się przysiądziemy to się nauczymy.

edit: nie stawiam na lustrzankę ostatecznie, jeśli zaproponujesz jakąś hybrydę też się pochylę. Możliwe, że jestem w błędzie :)
Dołączona grafika

#2764 pu5z3k

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 96 postów

Napisano 30 września 2011 - 20:04

Dołączona grafika

#2765 Tussek

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 368 postów
  • Miejscowość:Pyskowice

• BF2 GUID - Tussek

Napisano 30 września 2011 - 20:16

za***isty pajączek :D jest okeyka!
o be, *****! or not to be!
Co za ponury absurd... Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?

#2766 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 30 września 2011 - 21:56

Jak kupisz lustro i tylko kitowy obiektyw to równie dobrze a nawet taniej wyjdzie kompakt wybrać .Bo efekty bedą niemal takie same. Jak lustro jednak chcesz to trzeba dokupić lepszy obiektyw by zobaczyć magię lustrzanki. Najbardziej uniwersalny to chyba 50 mm f/1,4 albo 1,8 i myśle że jednak lepiej canona, wiecej szkieł i tańsze.a puszkę też dorwiesz dobrą za nie wielkie pieniądze.
Ale na Twoim miejscu brałbym kompakta bo masz większe możliwości np zoom waga itp itd. Do lustra by mieć zestaw uniweralny to z dwa trzy obiektyw minimum. A tak jedna pucha i nic cię nie interesuje.
Dołączona grafika

#2767 Freyu

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 85 postów

Napisano 30 września 2011 - 22:26

Zgodzę się z 90s. Miałem taki dylemat przed urlopem - czy kompakt czy lustro. Niestety znam siebie i jakbym kupił lustro to zaraz bym chciał mieć jakieś obiektywy dodatkowe itp. A jak się ma zapał słomiany do robienia zdjęć to lepiej kompakt, bo szkoda tysięcy zł trzymać w szafce. Poza tym niewątpliwą zaletą kompaktów jest waga i rozmiary. Ja na wycieczce objazdowej będąc nie czułem w ogóle ciężaru aparatu i cykałem fotki że tak powiem "w biegu". Poza tym te kompakty nieco droższe maja naprawdę multum ustawień manualnych i można z nich sporo wyciągnąć. No i tu już się pojawia kwestia umiejętności. Ja uważam że dobry fotograf zrobi dobrą fotkę nawet słabym aparatem. Możesz mieć cholera wie jakie lustro, ale jak nie umiesz robić zdjęć to szkoda kasy. Takich typów też widziałem na wyjeździe, trzaskali bez opamiętania zdjęcia swoimi lustrzankami, co to nie oni, ale śmiem wątpić czy coś im z tego wyszło, szczególnie że wszystko na auto.
Konkluzja moim zdaniem jest taka, że jak czujesz, że fotografia to coś co cię wciągnie to lustro, ale jak masz robić fotki okazyjnie i u cioci na imieninach to oszczędziłbym kasę i poszedł w kompakt jakiś zaawansowany.
A tak btw to czemu nie D5100? Albo nieco starszy model D5000? Na allegro można za całkiem fajną kasę go dostać.

#2768 DNIKRAT

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 391 postów

• BF2 GUID

Napisano 01 października 2011 - 09:57

Dzięki za porady. Macie rację, więc poszukam czegoś z kompaktów, wstępnie wyczytałem, że Panasonic Lumix LX-5 jest ok.
Jeszcze raz dzięki.
Dołączona grafika

#2769 Freyu

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 85 postów

Napisano 01 października 2011 - 10:06

No po testach widać że aparat naprawdę spoko. Szkoda tylko że nie ma matrycy CMOS tylko CCD, bo jednak CMOS szybsza, ale z drugiej strony who cares. Ja mam Sony HX-9 i też jestem zadowolony. To co jest naprawdę świetne w tym aparacie to robienie zdjęć panoramicznych do 226 stopni w pełnej rozdzielczości z ręki. Aparat sam łączy klatki w jedno duże zdjęcie. I one naprawdę wychodzą świetnie. No i wydawać by się mogło zbędny bajer w postaci kręcenia filmów HD (o dziwo 1080p). Jestem pod dużym wrażeniem filmików z tego małego ustrojstwa. Warunek - szybka i pojemna karta.
Tak czy inaczej na pewno będziesz zadowolony z wyboru i wtedy zobaczysz czy fotografia cię wciągnie na tyle żeby zainwestować w lustro.
A przypomniało mi się jeszcze, że jak już wybierzesz ewentualnie Panasa to musisz mieć na uwadze, że kompakty tegoż producenta nie najlepiej sobie radzą z szumami powyżej 800 a niektóre nawet przy 400 robią kaszankę. Nie wiem czemu oni tego nie mogą dopracować po tylu latach, ale jak kupowałem TZ1, który mi służył 6 lat to było to samo co teraz. Porażka jakaś.

#2770 stg.Olo

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 166 postów
  • Miejscowość:wawa

Napisano 01 października 2011 - 11:06

Nic dodać nic ująć Dnikrat 90s i Freyu wytlumaczyli wszystko czysto i przejrzyście obecne zaawansowanie kompaktow jest tak spore że niczym oprócz wymiennego szkła nie ustepują lustrzankom,przykladowo to Sony co ma Freyu wywala naprawde śliczne panoramy a ja z tego robiłem powiekszenia 30x90 i sa w porzadku wiec jeżeli nie chcesz sie bawić w fotografie na zasadzie pól amatorsko pół zawodowo to dobrej jakości kompakt i hulaj dusza.
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#2771 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 01 października 2011 - 11:14

Miałem też lumixa, tylko że DMC jakiś.
Najlepiej to się nie spiesz z wyborem, na spokojnie poczytaj sobie oferty i opinie użytkowników.

Ja też mam pytanie bo chce kupić filtr star efekt i ceny są bardzo zróżnicowane do tego ich wyglądy.

http://www.amazon.co...17458587&sr=8-2

ten jest ciekawy ale nie mogę dorwać rozmiaru na mój obiektyw czyli 77mm
http://www.ebay.co.u...=item588e9fe77c

są też szklane, ale który lepszy efekt daje?. bo ceny są od 5 funtów do 200.
z tego co już wyczytałem to trzeba na mocno przymkniętej przysłonie pracować by efekt pożądany uzyskać.
do tego 4, 6 i 8 ramienne gwiazdy można uzyskiwać.
Dołączona grafika

#2772 Freyu

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 85 postów

Napisano 01 października 2011 - 11:21

Stanowczo 90s ma rację, nie spiesz się bo wybór jest duży i każdy z producentów coś ciekawego w ofercie ma. Najlepiej jakbyś miał okazję się gdzieś przez chwile choć pobawić danym modelem aparatu. Ja tak długo męczyłem sprzedawców Fotojokerze :) Oczywiście później i tak kupiłem w necie, bo taniej. No i zawsze bierz poprawkę na to co ludzie piszą, szczególnie na forach. Z kupieniem z necie jest o tyle fajnie że masz te 10 dni na zwrot bez podania przyczyny. Ja tak raz skorzystałem. Pierwszy zakup mi nie przypadł do gustu i zwróciłem jak się pobawiłem 2 dni.

#2773 DNIKRAT

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 391 postów

• BF2 GUID

Napisano 01 października 2011 - 12:56

Dzięki za sugestie, zrobię dokładnie tak jak piszecie. Postaram się sprawdzić na żywo modele w miarę możliwości.
Dołączona grafika

#2774 skypan

Nowicjusz

• Battlefield 4
  • PipPipPipPip
  • 1 147 postów

Napisano 01 października 2011 - 14:00

Jako aparat do zdjęć to tak ale znowu jako kamera to porażka niestety. Na stronie Panasonic wyczytałem, że nagrywa w HD ale w rozdzielczości 1280x720 czyli 720p. Generalnie normalnemu człowiekowi to starczy jednak jest jedno ale. Obraz powstaje na matrycy która natywnie chodzi w 25p ( czyt 25 k/s) i obraz może być opakowany w 50i lub jak koś woli 25 psF. Co to daje ? Ano to, że jest to tylko 25 klatek i taki obraz nie każdemu może się podobać z uwagi na specyfikę takiego obrazu. Przy szybkich panoramach lub szybko poruszających się obiektach występuje tzw. "strobo". Niektórzy lubią taki obraz z uwagi na "wygląd" filmu kinowego (24p). Bitrate kodeka też nie powala w tym modelu. Jak miał bym brać jakiś aparat, który łączy obie funkcje to brał bym dzisiaj Panasonic GH2. Cena zdecydowanie wyższa bo ok 2800 zł ale warto. GH2 to już niezła hybryda foto/video i obecnie na rynku przoduje w dziedzinie Video jeżeli mówimy o jakości nagrania. Szklarnia jak na początek też spora a cały czas rośnie. Co prawda jeszcze mniejsza niż Canona ale nic nie stoi na przeszkodzie by podłączyć do niego Canonowskie obiektywy z bagnetem FD, które są tanie jak barszcz. Na czasie ma wyjść pierścień do GH2 z przeniesieniem elektroniki od Canonów.

#2775 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 01 października 2011 - 14:56

OK ostatnie z Moniką
Dołączona grafika
Monika Ciiiii by Sanches90s, on Flickr
Dołączona grafika

#2776 Freyu

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 85 postów

Napisano 01 października 2011 - 18:29

Akurat Sony robi w sowich nowych aparatach 50p. W Hx9 tak jest i naprawdę filmy robią wrażenie, choć nigdy zwolennikiem filmowania aparatem nie byłem. Teraz jak jest okazja i secna dobra to wolę filmik walnąć niż fotki. Np jak w Radomiu na airshow byłem. I co ciekawe ostrzył cały czas dobrze mimo dużych odległości.

#2777 pu5z3k

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 96 postów

Napisano 01 października 2011 - 18:36

i jeszcze coś :)

plus dwie foty

pełny kadr
Dołączona grafika
crop
Dołączona grafika

#2778 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 01 października 2011 - 19:21

bardzo ładne fotki Puszek super kolorystyka. A i jak tam nasza sprawa kolego?
Dołączona grafika

#2779 skypan

Nowicjusz

• Battlefield 4
  • PipPipPipPip
  • 1 147 postów

Napisano 01 października 2011 - 19:56

Wyświetl postUżytkownik Freyu dnia 01 października 2011 - 18:29 napisał

Akurat Sony robi w sowich nowych aparatach 50p.

Nie przesadzajmy z tymi filmami w kompaktach. Matryca ciut większa od typowej kamery i szału na tym się nie zrobi. Dopiero nadchodzące lustro SONY zapowiada się ciekawie. Tryb 50p w FHD jest obecnie dobry tylko do edycji. Takie nagranie i tak trzeba przerobić na 50i lub 25psF bo BD tego nie łyka. No ale generalnie jestem za 50p w 1080p bo to dobra rzecz - chociażby do robienia spowolnień :)

#2780 Freyu

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 85 postów

Napisano 01 października 2011 - 23:41

No oczywiście, że szału nie ma. Zgadzam się w 100% że to tylko kompakt i opcja filmowania to dodatek, ale jak pamiętam to zawsze to kulało w aparatach i ja osobiście uważałem to za coś zbędnego, bo ani jakości dobrej ani wygody filmowania, ale teraz chylę czoła przed Sony za to co upchała do tego małego pudełeczka. Dla takiego laika jak ja to i tak świetna sprawa, szczególnie jak się wrzuci na duży TV. O dziwo nawet mały odtwarzacz Asusa o!play mini, jeden z tańszych, dźwiga bez problemu i przycinek format avchd, więc efekt jest dla mnie w pełni zadowalający. Nie mniej jednak oczywiście nie ustępuje to w żadnym stopniu prawdziwej kamerze full hd.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych