Skocz do zawartości

Fotografia

3889 odpowiedzi w tym temacie

#1961 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów
  • Miejscowość:Burton On Trent

Napisano 16 stycznia 2011 - 14:10

Dołączona grafika
India boys by Sanches90s, on Flickr

Aleś mi dał MZK zadanie:)
wszystkie foty są tutaj

Opisów nie daje bo i tak nikt na to uwagi tutaj nie zwraca, więc po co sobie zawracać głowę
Dołączona grafika

#1962 MZK

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 968 postów
  • Miejscowość:Wrocław

• BF2 GUID - MZK^pl

Napisano 16 stycznia 2011 - 15:44

Ja zwracam, taką samą jak na zdjęcia, bo z nimi one mają głębszy sens. ;p

#1963 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 16 stycznia 2011 - 15:49

mi chodzi ogólnie o fotografie tutaj.
zastanawiam się czy w ogóle nie dać sobie spokoju i poszukać jakiegoś forum gdzie mógłbym jakieś konkretne informacje dostać a nie opisy odnośnie urody modeli.
Dołączona grafika

#1964 MZK

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 968 postów

• BF2 GUID - MZK^pl

Napisano 16 stycznia 2011 - 17:19

W sumie to jak najbardziej powinieneś poszukać takiego forum (najlepiej ukierunkowanego na portrety w studio), będziesz miał większe szanse na dużą ilość konstruktywnej krytyki i rad. Ale tutaj też wrzucaj, ja lubię Twoje zdjęcia oglądać, tak samo pozostałych. ;)

#1965 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 16 stycznia 2011 - 17:28

poleć coś panie:) ciekawego bo z portali to jak tylko na kilka zaglądam
Dołączona grafika

#1966 m4teuszek

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 57 postów

Napisano 16 stycznia 2011 - 18:53

A wy polećcie mi coś do zdjęć makro jakieś ciekawe artykuły na temat kompozycji itp siedziie w tym długo to napewno znacie pare fajnych stronek ;)
Sprzęt już mam, zacząłem rozmawiać z ojcem o aparacie to się okazało że ma na sprzedanie canon 40d z full sprzętem do marko tzn dyfuzor, pierścienie i obiektyw typowy do makro skala 1:1 itp... no to sprzęcik już mam teraz się nim 3 dni bawiłem obczajalem różne opcje itp no i czas konkretniej się zabrać za zdjęcia tylko właśnie jakieś artykuły by się przydały.
No i o tej porze roku zbyt wielu modeli do focenia nie ma ;p

#1967 MTV

Placek

• Niezdecydowani
  • PipPip
  • 219 postów

• BF2 GUID - Jayson

Napisano 16 stycznia 2011 - 19:12

Foty Mojwy są za***iste! Mroczne a nie jakies anielskie gówna niosące przekaz jak reklama persila! Mojwa dawaj więcej bo są mega zdjęcia! :)

Jak myslicie dostane taka tasme do canona sx 100 czy mam przej**?http://img46.imageshack.us/i/20110116219.jpg/

#1968 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów
  • Miejscowość:Kraków

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 16 stycznia 2011 - 19:41

Wyświetl postUżytkownik m4teuszek dnia 16 stycznia 2011 - 18:53 napisał

A wy polećcie mi coś do zdjęć makro jakieś ciekawe artykuły na temat kompozycji itp siedziie w tym długo to napewno znacie pare fajnych stronek ;)
Sprzęt już mam, zacząłem rozmawiać z ojcem o aparacie to się okazało że ma na sprzedanie canon 40d z full sprzętem do marko tzn dyfuzor, pierścienie i obiektyw typowy do makro skala 1:1 itp... no to sprzęcik już mam teraz się nim 3 dni bawiłem obczajalem różne opcje itp no i czas konkretniej się zabrać za zdjęcia tylko właśnie jakieś artykuły by się przydały.
No i o tej porze roku zbyt wielu modeli do focenia nie ma ;p
www.makropasja.pl :) - nie ma jeszcze dużo czytania.

90s, wpadnij na http://canon-board.info i zrób sobie portfolio. Możesz do tego napisać, że oczekujesz krytyki i konstruktywnych komentarzy to na pewno się ludzie postarają :) Tylko sobie regulamin dodania portfolio przeczytaj żeby Ci nie usunęli zaraz ;)

#1969 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 16 stycznia 2011 - 20:53

Dzięki Smiter, jak znajdę chwile to tak zrobię choć czytając tam komentarze jak szukałem szkła dla siebie to straszne krytyki i marudy tam są.

Olo 4 godziny siedziałem z Anią i testowaliśmy oświetlenie.
flizeline daliśmy na dopełnienie z lewej strony ale i tak różnica czasami była za mała.
Ale metodą prób i błędów kilka w miarę udanych zdjęć udało się zrobić. lampy są za blisko,tak główna jak i te dopełniające.
będę jeszcze myślał co z tym fantem zrobić.
Na koniec wpadłem na pomysł by na świetle modelującym się pobawić i taki efekt uzyskałem
co o tym myślisz? na flashu mocniejsze wyszły kontrasty i cienie
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#1970 stg.Olo

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 166 postów
  • Miejscowość:wawa

Napisano 17 stycznia 2011 - 12:50

O to juz jest jakis postep:) fajne portretowe swiatelko.Oczywiscie nic w PSie nie robiles mam nadzieje?:))
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#1971 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 17 stycznia 2011 - 14:29

Tylko zmarszczki i cienie od policzków przy prawej stonie ust. I teraz Olo pytanie bo to foto jest od światła modelukacego czyli zwykła zarówka. Odległość lamp niezmieniona. Wychodzi na to że nie jestem w stanie zapanować nad mocą tych lamp . Masz jakiś pomysł jak z tym walczyć bo 300w to nie wiele przecież , Czy może musze wskoczyć na wysokie przesłony od 11 w górę, ale to odbije się na rozdzielczości zdjęć. obecnie lecę na f9 co przy jasnych szklany nie jest i tak ich najmocniejszą przysloną.
Dzięki :)

A i jeszcze jedno pytanie czy tutaj jest ten magiczny trójkąt :)?
Dołączona grafika

#1972 stg.Olo

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 166 postów
  • Miejscowość:wawa

Napisano 17 stycznia 2011 - 15:09

Magiczny trojkat :) niezle.On nie zawsze i na sile musi byc :) to jest po prostu wynik plastyki twarzy,jest nieszczesny nos ktory rzuca cienie,sa gleboko czasami osadzone oczy czy tez wydatne usta co po prostu przy ciulowym oswietleniu twarzy powoduje kiepskie niepotrzebne efekty.Nalezy konkretnie oddzielic fotografie reklamowa(gazetowa) od fotografii portretowo-artystycznej.
Pierwsza rzadzi sia dosc prostymi zasadami bo najczesciej sa to piekne dziewczyny,przy ktorych ustawianiu nie musimy sie meczyc Ona sama wie jak i ktory profil wystawic aby najlepiej wyszla wiec tu temat jest zamkniety,swiatla uzyte do tych zdjec sa proste jak konstrukcja cepa(zero mozgowego wysilku) stawiasz modelke i pstrykasz 100-200 ujec i zawsze cos trafisz;a sesje trwaja po kilkanascie godzin.Oswietlenie rowne bo i tak trzeba tak pstrykac aby przy PSie wygladzac wszystkie niedorobki natury(zmarszczki,pieprzyki itp)
Portret art to juz jest walka z modelem,nie kazdy jest piekny i sliczny i te ulomnosci musisz zniwelowac swiatlem.Ale to przyjdzie Kuba z czasem.Dobrze ze nie unikasz trudnych zdjec,to ze kombinujesz z oswietleniem i masz tyle roznych(naturszczykow)do fotografowania tylko i wylacznie gra tobie na duzy +.Jak Ci mowilem wczesniej lampy blyskowe sa duzo ciezsze do ogarniecia a u Ciebie jest definitywnie brak miejsca aby odsunac lampe od modela(2m)wtedy swiatlo sie ladnie rozprasza.Co do blendy to ja robie 5.6-8 aby ostre byly oczy,reszta sama wychodzi:).Porownaj sobie to zdjecie Ani z innymi ,roznica jest kolosalna prawda?Nie zawsze ostre swiatla sa mile widziane.A u Ciebie to pomysle co zdzialac jak pojade do studia(mam jakas sesje na zamowienie):)
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#1973 m4teuszek

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 57 postów

Napisano 17 stycznia 2011 - 15:54

Smiter
ta stronkę już lookałem wcześniej jak link dałeś. Widzę że to forum puszka dosyć świeże, dlatego nie ma tam jeszcze zbyt wielkiej treści a ja chciałbym poczytać coś bardziej ogólnikowo o kompozycji, głębi ostrości blablabla you know.
Ale przyznam forum się szybko rozwija :D

#1974 Mojwa

Truskafffffffeczka ^^

• CS: GO
  • PipPip
  • 409 postów

Napisano 17 stycznia 2011 - 17:46

Dziękuję wszystkim za pozytywne przyjęcie. :)
90s, nie brakuje trochę ostrości na ostatniej focie?

ode mnie coś więcej

1
Dołączona grafika

2
Dołączona grafika
Bo kiedy ja wchodzę to lepiej nie stawać mi na mojej drodze! ;)
WBIJAM NA BOMBSITE A!

#1975 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów
  • Miejscowość:Kraków

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 17 stycznia 2011 - 18:57

Mojwa,
w pierwszy fajny kadr. Podoba mi się. Może trochę obróbka taka, że modelka jest po prostu brudna :) Widziałbym też jakiś błysk w oku żeby oczy bardziej przyciągały uwagę - choćby robiony w PS :)
Druga jest spoko, chociaż trochę szkoda i ręce wyglądają jakby ucięte :P
Ale ogólnie to zdjęcia na + jak dla mnie ;)

#1976 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 17 stycznia 2011 - 20:33

W portrecie ponoć co najmniej jedno oko musi być ostre, u mnie są dwa:) ale też nie przepadam za tak małą GO, bo kobiety twarz to coś więcej jak oczy.
Co do Twoich zdjęć i jak Smiterka to nie moje klimaty, ja lubię cienie ,pierwsze choć ciekawe to jednak zostawiłbym lewą stronę twarzy zaciemnioną a z tyłu pod katem puścił plaster miodu z motylkiem by podświetlić zarys głowy i wypuszczany dym oświetlić tylko. ale tego właśnie staram się sam nauczyć z pomocą Ola.

Olo "reklamową" fotografie mam za sobą:) faktycznie dopiero teraz widzę problem w odległości lamp co odbija się na cieniach u mnie.
np:

Dołączona grafika
Marcin by Sanches90s, on Flickr
są za mocne cienie w okolicy nosa

Dołączona grafika
Radek by Sanches90s, on Flickr
tutaj mi się udało uzyskać to co chciałbym mieć za każdym razem na twarzy.

( u mnie odległość od modela lampy to max 1 metr chyba że ustawiłbym to po dużej przekątnej. stracę masę przestrzeni tłą ale powinno się udać eksperyment.
Drugi pomysł to co myślisz by lampę ustawić tyłem do modela i walić nią w styropian osłonięty po bokach czarna blendą by się światło za bardzo nie rozpraszało
Powinien być duży spadek mocy takiego błysku tylko czy to się nie mija z celem.

Dołączona grafika
Me by Sanches90s, on Flickr
prawie jest trójkąt:) ale cienie znowu za mocne od nosa lecą.

Dołączona grafika
Agata & Klemens by Sanches90s, on Flickr

Ta para wydrukowała sobie to zdjęcie na wesele wielkości 1,5 metra muszę zobaczyć jak to wyszło:) bardzo fajnie tylko znowu brakuje lekkiego rozjaśnienia tych cieni, z drugiej strony podświetlając było by idealnie. mam fotki też z drugą lampą ale już równo światło leci.

I coś dla MZK:)
Dołączona grafika
New Delhi - Old Delhi street by Sanches90s, on Flickr

Środek starego Delhi,niemal centrum starego miasta, dzieciak w samych slipach chodzi zatłoczonymi ulicami, nie ma nic poza tym co na sobie.

Dołączona grafika
Chicken run Old Delhi by Sanches90s, on Flickr
Nie wiem co tutaj się działo, przechodziliśmy i pstryknąłem szybko fotkę. chyba jeden kurak poszedł w kanał a reszta chce do swojego bohatera:)
Dołączona grafika

#1977 MZK

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 968 postów

• BF2 GUID - MZK^pl

Napisano 17 stycznia 2011 - 20:34

Na ostatnim zdjęciu studyjnym żeby rozjaśnić troszkę cienie to może trzeba by błysnąć lekko w sufit/styropian, żeby uzyskać mocno rozproszone, słabe światło? Zmniejszyłoby kontrasty. Tak teoretyzuję.

EDIT: Te zdjęcia z Indii są za mocne. Dzięki za opisy. ;)
Na pierwszym zdjęciu świetny kontrast, jeden w slipkach, inni nawet nieźle ubrani. Poza tym ten szeroko rozumiany syf i to w centrum...
Na drugim to jakieś sklepy? Mieszkania? Każde zrobione z czego innego. Życie codzienne.

#1978 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 17 stycznia 2011 - 20:57

Policzek dziewczyny i cień pod okiem chłopaka zostałyby nadal czarne.
głowa by zasłoniła padające z góry światło
myślę że po lewej stronie lekko poniżej linii głowy ustawiona lampa by załatwiła sprawę.
ale nie mam tak słabego błysku by to wykonać u siebie w salonie ;((

tam to jedno i to samo. oni chyba mieszkaja nawet w niektorych sklepach.
Jeśli chodzi o nowe Delhi to jest lepiej jak w Anglii,ogromne obwodnice, świecące kocie oczka na obrzeżach dróg które są na baterie słoneczne.
Salony najlepszych marek samochodowych, drapacze chmur i wielkie centra.
A stare Delhi to jak na zdjęciu. plus masa ulic i uliczek.wszędzie kurz i tłok.
Problem z robienie dobrej foty w Indiach miałem nie dlatego że brakowało tematu, tylko że cholernie trudno było go wyizolować.
Za dużo się działo, tłok chaos, bardzo ciężko było jakąś scenkę pokazać na zdjęciu.

A to Ani perełek parę,

Dołączona grafika
homeless child by annabulka, on Flickr

Dołączona grafika
Khajuraho by annabulka, on Flickr

Dołączona grafika
Ganga by annabulka, on Flickr

Dołączona grafika
street 6 by annabulka, on Flickr
Dołączona grafika

#1979 MZK

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 968 postów

• BF2 GUID - MZK^pl

Napisano 17 stycznia 2011 - 21:03

Można wysunąć taki bardzo daleko posunięty wniosek, że poszli na łatwizne, stworzyli miasto od nowa, zamiast naprawić stare. ;)

#1980 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 17 stycznia 2011 - 21:11

Raczej na miliard ludzi to ciężko slamsy naprawiać, tam są albo obrzydliwie bogaci albo przerażająco biedni.
Na pewno warto jechać i zobaczyć ten kraj, bo ludzie są na prawdę w porządku. poza naciągaczami w sklepach i na każdym rogu:) ale ci zwykli ludzie są spokojni i życzliwi.
Włos z głowy nie spadnie.
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych