Skocz do zawartości

PLAZMA TV

37 odpowiedzi w tym temacie

#1 60s

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 18 postów
  • Miejscowość:a dokąd ;]

Napisano 05 lutego 2007 - 10:55

Tak jak wyżej [ w temacie ] . Na chwile obecną jeste raczej nastawiony na Plazme. Planuje kupić na przełomie maj - czerwiec.
Dzięgi przeznaczone na TV Plazme to 100 Baniek. Troche bardzo przycięte wydatki z mojej co miesięcznej pensyjki :twisted:

Interesuje mnie TV o wyświetlanej rozdziałce 1920. Jest ich mało ale już się pojawiają. Obecne mają rozdziałke 1320 bodajże.
Więc na co głównie zwracać uwage, cszym się kierować, jakie parametry. itp., itd.. Jakie MARKI omijać szerokim ŁUKIEM. W przypadku monitorów PC. było to wielkość plami, odświeżanie i takie tam jeszcze.
I czy brać Plazme z HDD, czy raczej unikać TV z HDD. Różnie to bywa.

ThX

#2 Dakon

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 403 postów
  • Miejscowość:Kraków

Napisano 05 lutego 2007 - 11:15

Nie bierz plazmy, bo to już przeżytek. Duzo lepsze są LCD TV, mają lepszą ostrość, kontras, jasność, no i wyższą rozdzielczość.

Jak już coś sobie upatrzysz to poproś żeby puścili ci na ekranie coś w wysokiej rozdzielczości. Dobrze by bylo żebyś przejrzał instrukcję i obczaił specyfikację. Bo nieraz sprzedawcy wciskają kit mówiąc, że telewizor jest Full HD a okazuje się raptem 720p, żeby mieć najlepszą możliwą jakość obrazu znajdź coś z 1080p ( niestety będziesz się musiał trochę naszukać )

Rodzaje HDTV:
- 720p - 1280x720 pikseli
- 1080i / 1080p - 1920x1080 pikseli
Oznaczenia:
- i (interlaced) - obraz z przeplotem (na zmianę wyświetlane są linie parzyste i nieparzyste)
- p (progressive scan) - obraz ze stałym skanowaniem (lepsza ostrość obrazu)
Dołączona grafika
plaY^ | www.play-esports.pl/ | #plaY^ @ QuakeNet

#3 Freyu

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 85 postów

Napisano 05 lutego 2007 - 11:31

No chyba co człowiek to opinia. Ja z kolei na jakichś forach czytałem że plazmy są spoko. Mają przede wszystkim duzy kontrast np 10000:1 (słownie dziesięć tys do jednego) no i generalnie lepsza jakość obrazu, głębia koloru w porównaniu do LCD. To oczywiście przy rozmiarze np 42''. Oczywiście wtedy min 4m od takiego wyświetlacza trzeba siedzieć. Ponoć wadą plazm jest ich krótka żywotność, ale oglądając dziennie po 8godz to i tak nam taki tv starcza na 21 lat.

#4 Maciejo

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 206 postów
  • Miejscowość:Słupca (izba wytrzeźwień)

Napisano 05 lutego 2007 - 11:47

<mysli> swojego czasu telewizory były LCD do 26 cali, a powyżej to już były plazmowe ze względu na technologie którą trzeba było by zastosować przy tak dużym LCD... więc plazma od zawsze była wielka droga i dobra :D

Plazma jest dość stara bo ma już chyba ze 47 latek :lol: (kiedy to było...) ... ale i tak ma żywsze kolory od LCD i lepszy kąt widzenia....

Freyu dobrze mówi w najlepszym LCD kontrast wynosi 1200:1 w najlepszej plazmie 10 000:1

"Nadal kąt widzenia nie jest doskonała, w monitorach plazmowych i CRT jest dużo lepiej. Także kontrast nie jest za duży, w najlepszym LCD wynosi on 1200:1 w najlepszej plazmie 10 000:1. Problemem jest też głębia czerni, ponieważ piksele są przełącznikami światła i nie są idealne, przepuszczają trochę światła. Na tym polu plazma ma lepsze parametry, bo czarny to rzeczywisty brak światła. Problemem jest tez czas odpowiedzi, zwłaszcza w starszych modelach pojawia się efekt smużenia przy szybko przesuwającym się obrazie. Ponieważ panele LCD mają duża rozdzielczość natywną w przypadku telewizji czy wideo trzeba stosować interpolację pikseli. Różne telewizory LCD różnie sobie z tym radzą, ale jak dotąd taka graniczną wielkością jest rozmiar 32" powyżej tego rozmiaru obraz wygląda jak by był plastikowy. Problem powinien zniknąć po wprowadzeniu telewizji HDTV."

zresztą 60s sam zobacz i poczytaj o tym;) http://www.telnet.sk.../lcd_plazma.htm
Piłeś-nie jedź, nie piłeś-wypij :D

Robota to głupota... Picie to jest życie ;]

#5 Iras

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 463 postów

Napisano 05 lutego 2007 - 12:20

A BIERZ plazme, tylko wez pod uwage ze za ok latka bedziesz musial uzupelnic plazme, a to wydalek ok 3000, prawdziwe HDTV to rodzialka 1920, inne to pseudo HD, Wierz mi widzialem TV LCD o lepszych parametrach niz plazma, to wszystko zalezy od producenta i jaka technologie zastosowal, w sklepie stanely 2 tv jeden plazma drugi lcd, ta sama przekatna, ten sam producent, oba w technologi HD, i wygrywal LCD, mial szybsza dynamike, zywsze kolory i niestety cena, ponad 17 tysiaczkow.
Jeśli któregoś dnia ktoś zarzuci Ci, że Twoja praca nie jest profesjonalna powiedz im, że Arkę Noego zbudowali amatorzy a Titanic profesjonaliści...

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#6 Infinity_23

Placek

• Zbanowani
  • PipPip
  • 363 postów
  • Miejscowość:Unknown

Napisano 05 lutego 2007 - 12:42

To wiec moze ja polece TV ......Wybieraj TV LCD,co maja najlepsza Gwarancje tzn od jednego martwego piksela.........Notabene Samsung ma od 3 martwych ale w obrebie 3 cm co jest bardzo rzadkie....ja mam LCD LG 42´´cale i jestem happy idealna gwara....1 martwy i dostajesz nowy TV.a to co ma najlepsze to ma wbudowany HDD 80 GB,wprawdzie nie jest to full HD .ale mi jak narazie starczy.ma zloncze HDMI jak i D-sub . i inne bajery...a najlepsze to jest iz mozna grac w bf´a na tym tV .

#7 Karnos

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 102 postów
  • Miejscowość:Le Karton

Napisano 05 lutego 2007 - 16:56

technologia plasmowa jest gorsza od technologii LCD
technologia plasmowa jest tansza od technologii LCD
technologia plasmowa jest bardziej awaryjna od technologii LCD

Tot ylko takie male uwagi. Ale na samym koncu decydujesz ty i tylko ty co chcesz wybrac.

Sam nie posiadam zadnego plaskiego TV (nieliczac monitora w pracy, plazma z ubytkami, oraz w notebooku). Wiec moja opinia co do uzytkowania TV nie jestem wstanie sie podzielic. Jednak cokolwiek wybierzesz, zapewne doknasz slusznego wyboru.
Nic tak nie świeci jak żarówka
Dołączona grafika

#8 HaNz

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 66 postów
  • Miejscowość:Zabrze/Ruda Śląska

Napisano 05 lutego 2007 - 17:03

NIE BIERZ PLAZMY !! Mimo iż mają one systemy ochrony przed wypalaniem to zostawiają konkretne "ślady" po np HUD`ach z gier które widać nawet gdy wyłączysz TV :D Jeżeli myślisz o grach to odradzam bo "duchy" po jasnych elementach strasznie psują zabawę :/

#9 Maul

Placek

• Niezdecydowani
  • PipPip
  • 390 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 05 lutego 2007 - 18:29

LoL 60s ile ty zarabiasz miesiecznie xD?

#10 Gość_ziemiak_*

• Goście

Napisano 05 lutego 2007 - 19:13

Tak się składa, że powiedzmy trochę się orientuję w tym temacie. Jeżeli nie odwiedzałeś jeszcze www.hdtv.com.pl to zapraszam.

Niestety większość odpowiedzi w tym temacie to bajki.

LCD i plazmy są tak samo starymi technologiami, różnią się techniką wyświetlania obrazu w skrócie:

Pixele plazmy świecą własnym światłem, natomiast w LCD obraz powstaje poprzez filtracje jasnego podświetlenia np. neon lub led.

Obie technologie mają swoje wady i zalety a pisanie że jedna jest gorsza a druga lepsza to bzdury. Tak jak pisanie o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą lub wyższości silnika diesel'a nad benzynowym.

Co do samego HD

"prawdziwe HDTV to rodzialka 1920, inne to pseudo HD"

To już jest totalną bzdurą. mogę się z Tobą założyć, że nie rozpoznasz na którym tv leci jaki sygnał 720p czy 1080i czy 1080p.

Musisz bardziej określić swoje preferencje, zacznij może od:http://www.hdtv.com....read.php?t=9783

Pozdrawiam

#11 60s

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 18 postów

Napisano 05 lutego 2007 - 19:54

@ MAUL rozwieje twoją ciekawość :D

Powiedzmy, że 3 z przodu

A co do tych Oznaczeń: 1080 i / 1080 p -- to też jest jaka zależność. Któryś jest lepszy czy nie ma tu żadnej regóły ?

- i (interlaced) - obraz z przeplotem (na zmianę wyświetlane są linie parzyste i nieparzyste)

@ irek1981pol

co masz na myśli UZUEPŁNIĆ PLAZME :shock:. Sry ale 1 raz słysze i spotykam się z czymś takim.

Sądząc po waszych pierwszych wypowiedziach daje to do myślnienia. Trza będzie dobrze pogłówkować.

#12 Iras

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 463 postów

Napisano 05 lutego 2007 - 20:05

co jakis czas trzeba plazme uzupelniac bo sie wypala mimo ze stosuja teraz metode zapobiegania wypalania sie, ale to i tak nic nie daje.
Jeśli któregoś dnia ktoś zarzuci Ci, że Twoja praca nie jest profesjonalna powiedz im, że Arkę Noego zbudowali amatorzy a Titanic profesjonaliści...

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#13 Gość_ziemiak_*

• Goście

Napisano 05 lutego 2007 - 20:30

Wyświetl postUżytkownik irek1981pol dnia 05-02-2007 - 19:05 napisał

co jakis czas trzeba plazme uzupelniac bo sie wypala mimo ze stosuja teraz metode zapobiegania wypalania sie, ale to i tak nic nie daje.

Naprawdę próbowałem się powstrzymać ... ale czym chesz uzupełnić plazmę ... . :shock:

#14 Cnotek

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 14 postów
  • Miejscowość:Mielec

Napisano 05 lutego 2007 - 20:44

tak sie składa ze moj ojciec zgarnal w stsa plazme 42calowa grundiga(pochwale sie a co :D) . Jak na moje skromne wymagania to jest naprawde super :D podlaczalem kompa juz nie raz co prawda nie gralem ale żadne slady nie zostaly. A i spokojnie z 2-3 metrow da sie wmiare dobrze ogladac:) na hdtv sie nie znam bo mam zwykly polsat cyfrowy ale jakosc obrazu jak dla mnie jest spoko:) nawet nie wiem czy ten telewizor obsluguje hdtv wkoncu to nagroda wiec daja te najtańsze:)

#15 Maul

Placek

• Niezdecydowani
  • PipPip
  • 390 postów

Napisano 05 lutego 2007 - 21:26

60s nie skapowałem xD
a może inne pytanie, gdzie pracujesz?

#16 Gość_ziemiak_*

• Goście

Napisano 05 lutego 2007 - 21:40

Wyświetl postUżytkownik 60s dnia 05-02-2007 - 18:54 napisał

@ MAUL rozwieje twoją ciekawość :D

Powiedzmy, że 3 z przodu

A co do tych Oznaczeń: 1080 i / 1080 p -- to też jest jaka zależność. Któryś jest lepszy czy nie ma tu żadnej regóły ?

@ irek1981pol

co masz na myśli UZUEPŁNIĆ PLAZME :shock:. Sry ale 1 raz słysze i spotykam się z czymś takim.

Sądząc po waszych pierwszych wypowiedziach daje to do myślnienia. Trza będzie dobrze pogłówkować.

Ma to znaczenie przy dużych przekątnych od 50 cali w górę, przy mniejszych wielkościach 90% ludzi nie dostrzega różnicy.

#17 60s

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 18 postów

Napisano 05 lutego 2007 - 21:41

znaczy sie 3 tysiące :]. Inaczej 3 z przodu

Tutaj rabotajet

http://www.kghm.pl/

#18 masterofflama

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 93 postów

Napisano 05 lutego 2007 - 21:58

rozumiem, że ustawa kominowa (czy jak to tam) mocno ogranicza twe możliwości :D

#19 Iras

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 463 postów

Napisano 05 lutego 2007 - 23:42

Wyświetl postUżytkownik ziemiak dnia 05-02-2007 - 19:30 napisał

Naprawdę próbowałem się powstrzymać ... ale czym chesz uzupełnić plazmę ... . :shock:
chyba nie sam, serwis mlody, serwis :P

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#20 Gość_ziemiak_*

• Goście

Napisano 06 lutego 2007 - 00:48

Wyświetl postUżytkownik irek1981pol dnia 05-02-2007 - 22:42 napisał

chyba nie sam, serwis mlody, serwis :P

hmmm nie zrozumiałem, wodą ją uzupełniają czy czym...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych