Skocz do zawartości

Pisownia

29 odpowiedzi w tym temacie

#1 RALFIK

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 405 postów
  • Miejscowość:Bydgoszcz

• BF2 GUID

Napisano 09 sierpnia 2008 - 13:18

KLANOWICZE!!!

Rozumiem że każdy z nas pisze szybko i nie zawsze zwraca na to uwagi ale analfabetyzm, bo nic innego mi nie przychodzi do głowy żeby to nazwać przechodzi dopuszczalne normy. Nie każdy ma opanowaną poprawną pisownie ortograficzną jak to jest dobrze zauważalne, sam przyznaje że pewnie czasem zrobię jakiś byk ortograficzny ale kur.. chociaż to co napiszecie przeczytajcie jeszcze raz. Ilość robienia błędów ortograficznych jak i właściwym wypisaniem zdań czy chociażby poszczególnych wyrazów jest zatrważająca. Choć zawsze byłem noga z j. polskiego, bo mam raczej umysł ścisły matematyczny, to nawet mnie to szalenie denerwuje jak ktoś napisze wyrazy czy całe zdania z ilością takich błędów że mnie to powala. Powstają nie raz słowa których ciężko jest zrozumieć, bo komuś się nie chciało przeczytać tego co sam napisał zanim to wysłał na forum ogólne.

Coraz więcej osób jak słyszę i widzę zaczyna to denerwować. Bo o ile można było by zrozumieć napisanie jakiś bardzo rzadko używanych słów z błędem ortograficznym to napisanie "jósz" "ktury" "tesz" i innych tego typu podobnych wyrazów kompletnie wyprowadza mnie z równowagi. Słowa których się używa w ogromnej ilości na codzien a robi się takie kulfony i ktoś musi to czytać jest denerwujące. A moja złość bierze się z tego że JA jestem wzrokowcem i to co widzę samemu się tak pisać uczę. Później idę do urzędu czy jestem w firmie i samemu robię takie byki że tylko człowiek może wybuchnąć jak druga osoba zwróci mu uwagę co żem samemu napisał w ważnej dokumentacji.

Pamiętajcie również że jesteśmy największym klanem polskim i pewnie jednym z największych w ogóle postrzeganym. I z racji tego również pewnie jednym z najczęściej przez to odwiedzanym przez gości z innych klanów czy innych ludzi ogółem. I co jedyne jak się czyta takie nasze wypociny co niektórych klanowiczów na co dzień, wołać to może co najwyżej o pomstę do nieba jak ci inni nas postrzegają!!!

Dlatego proszę Was czytajcie to co sami napisaliście i zanim wyślecie dany post poprawcie składnie, która się w zdaniach znajduje tak żeby wyrazy chociaż były pisane poprawnie, a nie stwarzany jakiś nowy język wyrazów potocznie nieznanych, bo napisanych byle jak. Zanim napiszecie coś, piszcie to najlepiej w wordzie albo używajcie słownika ortograficznego jak macie w przeglądarce i dopiero po sprawdzeniu pisowni wysyłajcie posty na forum.

To moja gorąca prośba do Was wszystkich i tego bym sobie życzył...

#2 R3V0L

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 338 postów

Napisano 09 sierpnia 2008 - 13:31

Ja zawsze jak coś napisze to czytam to 2 razy i potem umieszczam na forum. Mnie też denerwują takie "kulfony", które nic o ortografi nie wiedzą.

#3 NighthawkPL

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 553 postów
  • Miejscowość:Z najciemniejszych czeluści Otchłani

• BF2142 GUID - Nighthawk[PL]

Napisano 09 sierpnia 2008 - 13:58

Ech... sam nie wiem który raz już widze takiego typu apel, niektórzy mają bzika na punkcie pisowni i nawet 1 przecienek źle nie może być, inni piszą na pałe (szcególnie w nocy) i zadowoleni a potem nie wiadomo o co chodziło. spotkałem na forum nawet paru kolesi którzy chcieli "zwalczyć system" i z maniakalnym uporem godnym lepszej sprawy pisali z maksymalną możliwą ilością złamanych gramatycznych reguł przez co musiał sie powtarzać N razy.

Zmierzam do tego że błędy popełniane sa w większości z lenistwa i takim ludziom nie będzie się chciało nawet przeczytac tego posta :mrgreen:

Sam pisze szybko i z racji że klawiatura spoczywa mi na kolanch/bruchu często w pozycjach zaprzeczających zdrowemu rozsądkowi a czasem i prawom fizyki robie duzo błędów, czasem alt wciskam za późno i ogonek przeskakuje w złe słowo ale zawsze staram się żeby moje wypowiedzi były zrozumiałe jeśli nie gramatycznie perfekcyjne.

P.S.
Precz z kropkami!
Zdania na 5 stron rulez!!
Dołączona grafika

#4 Zar2Roc

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 633 postów
  • Miejscowość:HollyŁódź

Napisano 09 sierpnia 2008 - 14:33

Aneksik do regulaminu i update cennika?
Dołączona grafika
plaY^ | www.play-esports.pl | #plaY^ @ QuakeNet
Dołączona grafika
[GCA] | www.goldencamels.com
Dołączona grafika

#5 Volf_PL

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 263 postów
  • Miejscowość:Olsztyn

• BF2 GUID

Napisano 09 sierpnia 2008 - 14:49

Mnie bardziej od tego wkurza język "epulsowo-blogowy", czyli te wszystkie badziewie z shh i wielkimi literami naprzemian z małymi.
Dołączona grafika
BF2: Volf_PL

#6 Sfajrol

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 258 postów
  • Miejscowość:Kołbiel

Napisano 09 sierpnia 2008 - 16:32

Wyświetl postUżytkownik Volf_PL dnia 09-08-2008 14:49 napisał

Mnie bardziej od tego wkurza język "epulsowo-blogowy", czyli te wszystkie badziewie z shh i wielkimi literami naprzemian z małymi.

o tym już jest mowa w regulaminie... język pokemonów is not allowed.
1'4m t3h fl3jm w4rr10r.

#7 Volf_PL

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 263 postów
  • Miejscowość:Olsztyn

• BF2 GUID

Napisano 09 sierpnia 2008 - 17:56

'Sfajrol' napisał:

o tym już jest mowa w regulaminie... język pokemonów is not allowed.

Doskonale sobie z tego zdaję sprawę, drogi Sfajrolu, jednakże w tym wypadku miałem na myśli moje własne odczucia, nie mające związku z regulaminem klanu ;)
Dołączona grafika
BF2: Volf_PL

#8 Mufa

Mistrz Placków

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1 289 postów
  • - mufanza88

Napisano 09 sierpnia 2008 - 18:27

slang "epulsowo-blogowy" bije tak po oczach że oślepnąć mozna :roll:

a co do samuch błędów to każdemu może się zdarzyć jakaś wpadka, ale zawsze można to edytować
ale jak ktoś wali całe wypracowanie w poście i robi błędy w każdym zdaniu to jest to nie zbyt przyjemne do czytania...

Dołączona grafika

"I am a creature of disappointed hopes,

unsaid words and a sleepy conscious."

#9 rik

Gameservers admin

• Zarząd
  • PipPipPipPip
  • 811 postów
  • Miejscowość:Gdańsk

• BF2 GUID - rik.pl

Napisano 09 sierpnia 2008 - 20:55

Zar, z chęcią.
Proponuję kasować posty z krytycznymi błędami.
Dołączona grafika

#10 MZK

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 968 postów
  • Miejscowość:Wrocław

• BF2 GUID - MZK^pl

Napisano 09 sierpnia 2008 - 21:15

A może jeszcze z krytycznymi wypowiedziami? Jak widzicie za dużo błędów to możecie je poprawić (w nowym poście) lub zwrócić na nie uwagę, albo po prostu nie czytajcie. Aha, ja jeszcze nie lubię gdy ktoś pisze długie posty, a treści w nich niewiele.

#11 krych

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 6 postów

• BF2 GUID - krych.pl

Napisano 09 sierpnia 2008 - 21:38

MZK, nie można nie czytać postów z błędami. Jeśli tylko 1 post na 10 jest napisany poprawnie, to nagle nie wiedziałbym o niczym co dzieje się w klanie. Jak chcesz poprawiać posty, skoro jest w nich więcej błędów niż liter? Zauważcie ile błędów zakradło się do tego tematu :D.
Jeśli miałbym udzielić rady jak pisać poprawniej i zrozumialej: po napisaniu posta przeczytać go co najmniej raz, ale powoli. W ten sposób można wychwycić nie tylko literówki, ale także błędy składniowe, które są czasem gorsze od tych typu "ktury".

Jestem za, gdyż poprawne pisanie ma dużo zalet. Jest np. anty-spamowe. 8)

#12 PAKA.com

Mistrz Placków

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1 593 postów

Napisano 09 sierpnia 2008 - 23:48

Proponuję warny za łamanie podstawowych zasad pisowni ,ale za takie duże ,z przegięciem np.ktury itp..
Przynajmniej dla klanowiczów.....z dostępem większym, niż standard.
Dołączona grafika

#13 die_hard

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 125 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 09 sierpnia 2008 - 23:53

"Bes sęsu i bes celó" jak dla mnie ;] dawac warny analfabetom- przeginka. Jak juz Ralfik taki straznik teksasu to moze dac mu moda i niech poprawia wszystkie posty na czerwono ;]

PS. Takie bzdety juz cwiczylem w innych klanach, doprowadzalo to tylko do roznego rodzaju zadym, a nie zmienialo nic poza atmosfera w klanie.
PS2. Jak komus nie pasi, ze olewam polskie znaki to ...wy-ten-tego.. ;] W koncu szefc bez butow chodzi (dziennikarz-a jak! :P )
Mój nick w Xbox Live : hardypl zapraszam do wspólnej gry:)

#14 PAKA.com

Mistrz Placków

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1 593 postów

Napisano 10 sierpnia 2008 - 00:18

Dobra.......bez warnów......masz rację lamtcho....ale czystość języka ,to na każdym forum podstawa..więc co, mod od zasad pisowni??
Tu nie chodzi o polskie znaki,tylko o składnię i ortografię,...faktycznie Ralfik ma rację,niektórzy dają kanał i tyle..
Dołączona grafika

#15 Zar2Roc

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 633 postów
  • Miejscowość:HollyŁódź

Napisano 10 sierpnia 2008 - 02:07

Proponowane przeze mnie zmiany:
III. Treść postów
2. (resztę przenieść oczko w dół) Nagminne nieprzestrzeganie zasad ortografii będzie "nagradzane" - przed kliknięciem "Wyślij" przeczytaj kilka razy co napisałeś/-aś, a w razie wątpliwości sięgnij po słownik.

V. Kary
9. Notoryczne kaleczenie jęz. polskiego: +1 do poziomu ostrzeżenia
A rażące błędy w postach zakreślać na czerwono.
Dołączona grafika
plaY^ | www.play-esports.pl | #plaY^ @ QuakeNet
Dołączona grafika
[GCA] | www.goldencamels.com
Dołączona grafika

#16 RALFIK

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 405 postów
  • Miejscowość:Bydgoszcz

• BF2 GUID

Napisano 10 sierpnia 2008 - 11:42

Dokładnie jak Paka napisał, chodzi o składnie i ortografię. I nie rozumiem podejścia, że takie coś występowało już w innych klanach czy że to walka z wiatrakami. Jeśli się będzie miało takie podejście i się będzie to tak właśnie olewało to nic się nie zmieni. Ja jakoś w poprzednim klanie również napisałem takiego posta jak ten mój powyżej i jakoś się zmieniło na lepsze. Jakoś udawało mi się trzymać dyscyplinę pod tym względem, a jak komuś się to nie podobało była z delikwentem rozmowa.

I współczuje Wam jeśli uważacie że pracowanie nad swoim językiem nie jest takie ważne i jest to zagadnienie spychane na margines. Powodzenia Wam życzę jak już nie będziecie w większości na garnuszku u mamusi czy u rodziców jak to się mówi i samemu będziecie załatwiać wszelkie formalności czy to z oddaniem Pit-u do skarbówki czy to z kupnem domu czy z wypisaniem dokumentacji firmowych. Ciekaw jestem jak wtedy podejdziecie do tego zagadnienia jak się okaże że szef Was zwróci wam uwagę że chyba tępaka zatrudnił, bo nie potrafi napisać poprawnie słowa "już". Albo jak się będą z Was śmiali w urzędach każdej instytucji po wypisaniu jakichkolwiek formularzy.

Zagadnienia z problematyką pisowni nie należy olewać i pomniejszać znaczenia tylko należy DOROSNĄĆ!!!

Mój post jest tyko prośbą o patrzenie na to co samemu się pisze, a to czy zostaną jakieś zmiany wprowadzone i będą respektowane zależeć już tylko będzie od CL 90s i VCL Irka.

Pozdrawiam

#17 M.H.Gubała

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 48 postów
  • Miejscowość:ja strzelam??(Ziębice)

• BF2 GUID - M.H.Gubala

Napisano 10 sierpnia 2008 - 15:04

Popieram wypowiedzi Ralfika, jak czytam niektore posty na forum to robi mi sie slabo, sam `miszczem` ortografii nie jestem, ale to juz przechodzi wszelkie pojecie ludzkie. Wstyd i hanba moim zdaniem.
Dołączona grafika

#18 rik

Gameservers admin

• Zarząd
  • PipPipPipPip
  • 811 postów

• BF2 GUID - rik.pl

Napisano 10 sierpnia 2008 - 15:31

Popieram Ralfika i wszelki zmiany, żeby zmusić leni do używania słownika.
Dołączona grafika

#19 DeeJay

Webmaster

• Zarząd
  • PipPipPipPip
  • 754 postów

• BF2 GUID

Napisano 11 sierpnia 2008 - 11:39

A jeśli nie słownika to żeby przynajmniej spojrzeli do tego okienka w którym się pisze posta czy przypadkiem coś na czerwono podkreślone nie jest.
Kasowanie postów z błędami - niekoniecznie dobre rozwiązanie. Wielu ludzi nie widzi nic złego w swoich postach. A potem są zadymy, że ktoś je kasuje :)

Proponuję +1 do ostrzeżenia, z tym że koniecznie musi być adres posta i błędy, za które warna się otrzymało.

#20 rik

Gameservers admin

• Zarząd
  • PipPipPipPip
  • 811 postów

• BF2 GUID - rik.pl

Napisano 11 sierpnia 2008 - 17:06

Właśnie, zadyma :) Może w końcu by zaczął szanować resztę osób.
Pisząc jak analfabeta obraża nas wszystkich.
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych