Pisownia
Napisano 09 sierpnia 2008 - 13:18
Rozumiem że każdy z nas pisze szybko i nie zawsze zwraca na to uwagi ale analfabetyzm, bo nic innego mi nie przychodzi do głowy żeby to nazwać przechodzi dopuszczalne normy. Nie każdy ma opanowaną poprawną pisownie ortograficzną jak to jest dobrze zauważalne, sam przyznaje że pewnie czasem zrobię jakiś byk ortograficzny ale kur.. chociaż to co napiszecie przeczytajcie jeszcze raz. Ilość robienia błędów ortograficznych jak i właściwym wypisaniem zdań czy chociażby poszczególnych wyrazów jest zatrważająca. Choć zawsze byłem noga z j. polskiego, bo mam raczej umysł ścisły matematyczny, to nawet mnie to szalenie denerwuje jak ktoś napisze wyrazy czy całe zdania z ilością takich błędów że mnie to powala. Powstają nie raz słowa których ciężko jest zrozumieć, bo komuś się nie chciało przeczytać tego co sam napisał zanim to wysłał na forum ogólne.
Coraz więcej osób jak słyszę i widzę zaczyna to denerwować. Bo o ile można było by zrozumieć napisanie jakiś bardzo rzadko używanych słów z błędem ortograficznym to napisanie "jósz" "ktury" "tesz" i innych tego typu podobnych wyrazów kompletnie wyprowadza mnie z równowagi. Słowa których się używa w ogromnej ilości na codzien a robi się takie kulfony i ktoś musi to czytać jest denerwujące. A moja złość bierze się z tego że JA jestem wzrokowcem i to co widzę samemu się tak pisać uczę. Później idę do urzędu czy jestem w firmie i samemu robię takie byki że tylko człowiek może wybuchnąć jak druga osoba zwróci mu uwagę co żem samemu napisał w ważnej dokumentacji.
Pamiętajcie również że jesteśmy największym klanem polskim i pewnie jednym z największych w ogóle postrzeganym. I z racji tego również pewnie jednym z najczęściej przez to odwiedzanym przez gości z innych klanów czy innych ludzi ogółem. I co jedyne jak się czyta takie nasze wypociny co niektórych klanowiczów na co dzień, wołać to może co najwyżej o pomstę do nieba jak ci inni nas postrzegają!!!
Dlatego proszę Was czytajcie to co sami napisaliście i zanim wyślecie dany post poprawcie składnie, która się w zdaniach znajduje tak żeby wyrazy chociaż były pisane poprawnie, a nie stwarzany jakiś nowy język wyrazów potocznie nieznanych, bo napisanych byle jak. Zanim napiszecie coś, piszcie to najlepiej w wordzie albo używajcie słownika ortograficznego jak macie w przeglądarce i dopiero po sprawdzeniu pisowni wysyłajcie posty na forum.
To moja gorąca prośba do Was wszystkich i tego bym sobie życzył...
Napisano 09 sierpnia 2008 - 13:31
Napisano 09 sierpnia 2008 - 13:58
Zmierzam do tego że błędy popełniane sa w większości z lenistwa i takim ludziom nie będzie się chciało nawet przeczytac tego posta :mrgreen:
Sam pisze szybko i z racji że klawiatura spoczywa mi na kolanch/bruchu często w pozycjach zaprzeczających zdrowemu rozsądkowi a czasem i prawom fizyki robie duzo błędów, czasem alt wciskam za późno i ogonek przeskakuje w złe słowo ale zawsze staram się żeby moje wypowiedzi były zrozumiałe jeśli nie gramatycznie perfekcyjne.
P.S.
Precz z kropkami!
Zdania na 5 stron rulez!!
Napisano 09 sierpnia 2008 - 14:33
Napisano 09 sierpnia 2008 - 16:32
Użytkownik Volf_PL dnia 09-08-2008 14:49 napisał
o tym już jest mowa w regulaminie... język pokemonów is not allowed.
Napisano 09 sierpnia 2008 - 18:27
a co do samuch błędów to każdemu może się zdarzyć jakaś wpadka, ale zawsze można to edytować
ale jak ktoś wali całe wypracowanie w poście i robi błędy w każdym zdaniu to jest to nie zbyt przyjemne do czytania...

"I am a creature of disappointed hopes,
unsaid words and a sleepy conscious."
Napisano 09 sierpnia 2008 - 21:15
Napisano 09 sierpnia 2008 - 21:38
Jeśli miałbym udzielić rady jak pisać poprawniej i zrozumialej: po napisaniu posta przeczytać go co najmniej raz, ale powoli. W ten sposób można wychwycić nie tylko literówki, ale także błędy składniowe, które są czasem gorsze od tych typu "ktury".
Jestem za, gdyż poprawne pisanie ma dużo zalet. Jest np. anty-spamowe.
Napisano 09 sierpnia 2008 - 23:53
PS. Takie bzdety juz cwiczylem w innych klanach, doprowadzalo to tylko do roznego rodzaju zadym, a nie zmienialo nic poza atmosfera w klanie.
PS2. Jak komus nie pasi, ze olewam polskie znaki to ...wy-ten-tego.. ;] W koncu szefc bez butow chodzi (dziennikarz-a jak!
Napisano 10 sierpnia 2008 - 02:07
III. Treść postów 2. (resztę przenieść oczko w dół) Nagminne nieprzestrzeganie zasad ortografii będzie "nagradzane" - przed kliknięciem "Wyślij" przeczytaj kilka razy co napisałeś/-aś, a w razie wątpliwości sięgnij po słownik. V. Kary 9. Notoryczne kaleczenie jęz. polskiego: +1 do poziomu ostrzeżeniaA rażące błędy w postach zakreślać na czerwono.
Napisano 10 sierpnia 2008 - 11:42
I współczuje Wam jeśli uważacie że pracowanie nad swoim językiem nie jest takie ważne i jest to zagadnienie spychane na margines. Powodzenia Wam życzę jak już nie będziecie w większości na garnuszku u mamusi czy u rodziców jak to się mówi i samemu będziecie załatwiać wszelkie formalności czy to z oddaniem Pit-u do skarbówki czy to z kupnem domu czy z wypisaniem dokumentacji firmowych. Ciekaw jestem jak wtedy podejdziecie do tego zagadnienia jak się okaże że szef Was zwróci wam uwagę że chyba tępaka zatrudnił, bo nie potrafi napisać poprawnie słowa "już". Albo jak się będą z Was śmiali w urzędach każdej instytucji po wypisaniu jakichkolwiek formularzy.
Zagadnienia z problematyką pisowni nie należy olewać i pomniejszać znaczenia tylko należy DOROSNĄĆ!!!
Mój post jest tyko prośbą o patrzenie na to co samemu się pisze, a to czy zostaną jakieś zmiany wprowadzone i będą respektowane zależeć już tylko będzie od CL 90s i VCL Irka.
Pozdrawiam
Napisano 11 sierpnia 2008 - 11:39
Kasowanie postów z błędami - niekoniecznie dobre rozwiązanie. Wielu ludzi nie widzi nic złego w swoich postach. A potem są zadymy, że ktoś je kasuje
Proponuję +1 do ostrzeżenia, z tym że koniecznie musi być adres posta i błędy, za które warna się otrzymało.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Temat jest zamknięty