Skocz do zawartości

Fotografia

• Nie możesz odpowiedzieć
3889 odpowiedzi w tym temacie

#601 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów
  • Miejscowość:Burton On Trent

Napisano 04 stycznia 2010 - 20:49

pomysłów jest dużo, ale nie ma kasy na rekwizyty no i z czasem ciężko. chociaż teraz jak mnie wywalili to trochę go więcej mam
to jednak z kaftanem fajny pomysł:)
Dołączona grafika

#602 stg.Olo

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 166 postów
  • Miejscowość:wawa

Napisano 04 stycznia 2010 - 21:01

Wszystkiego Dobrego W Nowym Roku :))
Widze ze postepy ida w dobrym kierunku czyli do przodu :))
MZK kombinuj plener ale nie w PS.Ogolnie dobre kadry w mysl zasad malarskich i kompozycyjnych ale i tak Cie pojade :))
1.Zdjecie 1 (od lewej) co chciales pokazac ?? droge czy drzewa bo lekko gryza sie dwa piony(drzew i drogi)moze
sprobuj to przyciemnic drastycznie do uzyskania poswiaty na drzewach a droga bedzie w niebycie,bo w obecnej
postaci wzrok sie rozlazi na caly kadr.
2.Zdjecie 2 tyz ciemniej aby krzaczek z prawej nabral konturow(jak sie uda) bo to jest glowny obiekt grajacy
w tej scenografii.
3.Zdjecie 3 praktycznie bez zarzutow,kompzycja jest wporzadku i sila swiatla tez(uratowl Cie przeswit przez
korone drzewa:))
4.Zdjecie 3 i 5 mocniej :)) po to masz swiatlo z przodu aby graly swiatla i cienie a nie takie mydelko.
za duzo dolu zdecydowanie no i wali sie kadr w prawo(brak poziomu) kompozycja raczej bez zarzutu.
Ogolnie rzecz biorac plener to malarstwo w innej postaci,dobierajcie sobie pore dnia do fotografowania bo godziny miedzy 10-14 odpadaja.Co innego jak chcesz z fotografowac sciane lasu gdzie glownie gra kolor (jesien )zima ma fajne ostre swiatla co daje fajne efekty,oraz duzo ciekawych detali jak przymrozi.
A no i oczywiscie podzial kadru:)) zawsze starajcie sie robic tak aby czegos bylo wiecej nieba lub ziemi,rowny podzial sie stosuje rzadko do szczegolnego pleneru.

Kuba u Ciebie i Ani brak zastrzezen no chyba ze patrz na zagiecie tla bo chyba sie wali a Wy jestescie pionowo :))Pozdrawki
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#603 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 04 stycznia 2010 - 21:12

dzięki Olo przekaże szefowej:) co do tła to nawet mi nie mów. kupiłem 1,35m x 11m bo nie doczytałem rozmiarów.
Więc musiałem przeciąć w połowie i zrobiłem z tego 2,6 na 5m, pół dnia mordowania się do tego szpule też musiałem zmontować tak by była dwa razy dłuższa.
Ogólnie katastrofa lepiej chyba jednak tła materialne kupować.

Fotki z jednym źródłem światła i tym razem patrzyłem by nie wypalać choć pudru nie mam jeszcze:)
Dołączona grafika

#604 stg.Olo

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 166 postów

Napisano 04 stycznia 2010 - 21:25

Moze Ci sie uda kupic gnieciucha(takie mocno pogniecione tlo) daje fajne efekty a przy okazji niweluje troszeczke padajace cienie.Przy tych Waszych a'la Sparta fotach mozna by bylo sprobowac dac swiatlo calkowicie z boku aby prawa lub lewa czesc pograzyc w mroku,po podciagnieciu kontrastu bylyby bardziej drapiezne te fotki :))A i oczywscie tla materialowe sa lepsze bo dluzej je wykorzystujesz,zreszta na kartonie po paru sesjach masz slady od bucikow i ..upa zimna.Karton jest niezly do portretow gdy go na ziemie nie kladziesz.

P.S. w Polsce calkiem fajne tla produkuje firma BEA z Ostrowa Wielkopolskiego
A co do wypalen ;)) ja sie czeplem tego jak rzep,bo po prostu z tym nic nie mozna zrobic.Jak pojdzie taka biala plama na fotce gdzie jest brak fizycznego obrazu to nie ma zmiluj.Zawsze jest taka zasada przy skanowaniu slajdow czy negatywow zeby uniknac ostrych kontrastow,obraz ma byc klarowny ze wszystkimi szczegolami jako ze to jest material wyjsciowy do dalszej obrobki,wiec gdy bedzie mial wiecej informacji tym lepiej a niestety z plikiem cyfrowym po takich wysokich kontrastach niewiele mozna zdzialac no chyba ze pojedziemy z PSem i all wokolo powiemy ze tak powinno byc:))
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#605 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 04 stycznia 2010 - 21:35

Co racja to racja. trochę da się uratować pędzelek albo selektywnie kolorami :) ale teraz wole niedoświetlanie niż prześwietlić.
co do ustawień to na razie brak miejsca na światło boczne.ale coś pomyślimy.
Masz jakiś patent na światło pionowe? bo tego mi zabrakło ostatnio jak robiłem portret z papierosem.
Podświetlenie z tyłu i chwytało dym dopiero od pewnego momentu gdyż fotel je ścinał. boczne mi wypalało róg fotela i takie tam farmazony wyłaziły
Dołączona grafika

#606 stg.Olo

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 166 postów

Napisano 04 stycznia 2010 - 21:49

Hmm a jaka masz szerokosc pomieszczenia ?)) popatrz sobie na sklepy prowadzace sprzedaz wyposazen studia foto.
Kiedys to stawialo sie lampe na wysokim statywie tak aby lampa swiecila z gory(oczywiscie z tubusem kierunkowym i plasterkiem miodu).Obecnie dla latwosci obslugi jest to rura z szyna w poprzek studia(jak ktos ma wiecej kasy jest to wiecej szyn gdzie jezdza Ci swiatlem po calym pomieszczeniu)no i lampa osadzona na pantografie aby miala ruchy gora-dol.Spore koszta na takie oszynowanie studia wiec obenie najtansza metoda to dosc mocny statyw(wysoki)i zamontowanie na nim lampy.
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#607 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 04 stycznia 2010 - 22:00

mam motylka i wchodzi do niego plaster miodu. właśnie się zastanawiałem do czego on służy ( ten plaster) statyw wysoki też się znajdzie ale pionowego oświetlenia nie da.chyba że postawie statyw bardzo blisko modelu.
Szyny raczej odpadają chata wynajmowana:) ale pomyśle nad tym statywem.
Dołączona grafika

#608 stg.Olo

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 166 postów

Napisano 04 stycznia 2010 - 22:11

Plaster miodu daje ci dokladnie prosta rownolegla wiazke swiatla,wlasnie takie swiatelko kierujesz na podswietlenie czuprynki modela aby uzyskac kontre przy portrecie :) lub czasami korzystasz jako oswietlenia jakiegos elementu np. postac stoi z lewej strony a obok z prawej lezy np.czapka.Owietlasz calkiem z boku postac aby prawa czesc tla byla w calkowitej czerni a takim punktowym swiatlem oswietlasz delikatnie czapke,i masz wylaniajacy sie z mroku dziejow dobry element kompozycyjny :))
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#609 Wilku77PL

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 11 postów
  • Miejscowość:Polska

• BF2 GUID - Wilk_u77PL

Napisano 04 stycznia 2010 - 23:02

A tu moje Wielkie "arcydzieło" ;)

#610 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 04 stycznia 2010 - 23:42

dzięki Olo za wyjaśnienie. muszę sobie zbudować tą strumienice i trzeba pomyśleć o jeszcze jednej lampie widzę

Wilku77PL fotka dość ciekawa
Dołączona grafika

#611 Wilku77PL

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 11 postów
  • Miejscowość:Polska

• BF2 GUID - Wilk_u77PL

Napisano 04 stycznia 2010 - 23:59

Taka Typowa amatorszczyzna (JESTEM TYPOWYM AMATOREM Z TYPOWYM APARATEM) ale mi się nawet podoba :D

#612 Beatels

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 205 postów
  • Miejscowość:Wieleń

• BF2142 GUID - Beatels

Napisano 05 stycznia 2010 - 09:10

Tak sobie patrzę na tą fotkę Panny O o nazwie "Alien ;)" TO mi nasuwa pomysł zrobienia sesji w stylu filmu "Underworld", co o tym myślisz? :)
Dołączona grafika

#613 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 05 stycznia 2010 - 12:51

kupuj aparacior i rób:) pomysły to nie problem, gorzej z rekwizytami i czasem

nowy fotomontaż
http://www.flickr.co...90s/4247915888/
pod zdjęciem link do fotki z której zrobiłem tło
Dołączona grafika

#614 Winters4TW

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 124 postów
  • Miejscowość:Wrocław

• BF2 GUID - Winters4TW

Napisano 05 stycznia 2010 - 17:08

Tak czytam ten temat, i czytam, i co raz bardziej myślę o zakupie jakiegoś fajnego aparatu. Co polecacie ;)?

#615 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów
  • Miejscowość:Kraków

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 05 stycznia 2010 - 18:00

Canon 450d, 40d (około 2000zł) lub jak nie masz hajsu to 1000d(1500zł)
A jak masz tak 7.000zł do 10.000zł to Canon 7d albo Nikon D3 :P

Reszty słuchaj się MZK - on ci dobrze doradzi ;] (bo Puszka nie ma ;p)

#616 MZK

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 968 postów

• BF2 GUID - MZK^pl

Napisano 05 stycznia 2010 - 18:55

Półka taka do 2500zł (tak sądze), ułożone jak mi przyszło do głowy. Tak naprawde aparat będziesz musiał wybrać sam. Musisz zdecydować co jest dla Ciebie ważniejsze. Sprawdzaj różne testy i opinie. Polecam www.dpreview.com, www.fotopolis.pl i www.optyczne.pl (w tej kolejności xD).
1. Nikon D5000
2. Canon 1000D
3. Canon 450D
4. Canon 40D
5. Nikon D80 (np. używany)?

Nie wiem co jeszcze mogłoby być. Ja osobiście z tej listy najbardziej chciałbym Canona 40D. ;p Nikon D5000 - nie ma własnego napędu AF, słabo współpracuje ze szkłami np. M42. Nikon to nie najtańszy system. Bardzo wygodny w obsłudze, nie ma co się zastanawiać nad jakością zdjęć. ;p
Canony 1000D i 450D - raczej małe, lustrzanki amatorskie, bez jakichś bajerów (mi trzyma się 450D wygodnie). Relatywnie tanie, z napedem AF. Mam przejsciowke z dandelionem na M42, potwierdza ostrosc, ostrzy na nieskonczonosc. Do jakości zdjęć też nie ma się co czepiać, porównywalne do Nikona.

To tak z grubsza, temat jest tylko liźnięty.

P.S. Możesz do mnie napisać na GG (niewidok praktycznie zawsze) i pogadamy, ale to nie w tej chwili. ;p

#617 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 05 stycznia 2010 - 19:14

tutaj to chyba wszyscy mamy canony:)
myślę że 450D jest idealny. poza tym puszka to raz, ale szkło jest tak samo ważne.

Wszystko i tak zależny co chcesz pstrykać i ile na to możesz przeznaczyć
Dołączona grafika

#618 Winters4TW

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 124 postów

• BF2 GUID - Winters4TW

Napisano 05 stycznia 2010 - 20:33

Dzięki za odpowiedź, co do hajsu to tak max 2000-2500. Co chcę pstrykać? Wszystko :D. Głównie zależy mi na portretach, na jakimś ciekawym tle, a no i co pogoda przyniesie to się na ekran naniesie ;)

#619 MZK

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 968 postów

• BF2 GUID - MZK^pl

Napisano 05 stycznia 2010 - 21:44

"Poprawiłem" te zdjęcia zimowe, mam tylko nadzieję, że ich bardziej nie zepsułem. :P
http://img177.images.../img7160new.jpg
http://img693.images.../img7157new.jpg | http://img253.images...86/img71572.jpg
http://img514.images.../img7132new.jpg - horyzont się nie wali, po prostu taki jest teren
I panoramka: http://img20.imagesh...63/20077360.jpg

Dołączona grafika - Jeszcze taki portrecik

#620 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 05 stycznia 2010 - 23:23

nice MZK:)

muszę się pochwalić, moja pierwsza publikacja:) fota trafi do przewodnika.

http://www.schmap.com/app/shortlist.do
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych