Fotografia
Napisano 26 grudnia 2016 - 22:00
Co do zdjęcia:
F/1.8
Exp 1/30sek
ISO 250
Może przy obróbce dałem ziarnistość i stąd ten szum. Co do plamy, no widzisz, nie wpadłem na to
Zdjęcie bez statywu. Choć kupiłem sobie statyw do nauki, taki podstawowy za 170zł.
Napisano 28 grudnia 2016 - 11:42
Napisano 29 stycznia 2017 - 15:27
Scotland Isle Of Skye 4 by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
Scotland Isle Of Skye Panorama by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
Erica red 2 by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
Erica red 1 by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
Scotland Isle Of Skye 6 by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
Neist Point sunrise 2 by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
Erica red 4 by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
Erica red 3 by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
Violet 2 by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
violet 1 by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
Badger Champion beer by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
Femme Fatale Dominika by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
Femme Fatale Dominika 2 by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
Napisano 31 stycznia 2017 - 00:55
Sporo robie zdjęć stałką, która przypadła mi do gustu. Niestety w zakresie 1.8-2.4 jest tak średnio ostra, ale od 2.8 żyleta

Niestety ma ona wadę w postaci sporych aberracji podłużnej... I wyczytałem, że niestety u nikona w jasnych obiektywach stało ogniskowych jest z tym problem.
Napisano 06 lutego 2017 - 20:41
Red by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
Red 2 by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
Napisano 13 lutego 2017 - 00:31
City Mood by Wspaku, onFlickr
Music & Theatre Improvisation by Wspaku, on Flickr
Amanda by Wspaku, on Flickr
Mountain Landscape by Wspaku, on Flickr
Mountain by Wspaku, on Flickr
Mountain by Wspaku, on Flickr
Donguralesko by Wspaku, on Flickr
Street by Wspaku, on Flickr
Trier Bay by Wspaku, on Flickr
Landscape by Wspaku, on Flickr
Napisano 13 lutego 2017 - 18:44
Robisz postępy kolego, gratulacje.
Poza tym mamy nowego w szeregach MTV:) tylko jak opadnie smog w Krakowie to coś pewnie zapoda;)))
Napisano 16 lutego 2017 - 23:12
Praca już znaleziona, ale obecnie duz ofromalności na głowie i nie ma czasu na nic po za tym i angielskim :/
Napisano 24 lutego 2017 - 16:15
Polish Moutains by Wspaku, on Flickr
Napisano 24 lutego 2017 - 22:25
Czyli mogę przekadrować z bardzo małą głębią a punkt będzie ostry pomimo pochylenia aparatu.
działa to w każdej płaszczyźnie poza bliżej dalej.
Drugą wadą jest szybkość AF jest cholernie wolny:) ale dałem radę nawet nim wesele zrobić więc kwestia przyzwyczajenia.
Za to obrazek zachwyca, w końcu mogę robić zdjęcia takie jakie lubię nie martwiąc się że przepale lub będę miał masakrę w cieniach.
16BIT i 14EV coś pięknego.Zdjęcia do 400-800 ISO mogę ciągnąć od czerni +5EV i mam czysty obraz.
Brak flitra AA i 50megapixeli również wyrywa z butów, nigdy tak ostrych obrazów nie widziałem.
Czasem rozmywam w zależności od tematyki.
Poza puszką szklarnia jest również bardzo ciekawa, dzięki migawce centralnej mogę robić z ręki na czasach nie osiągalnych dla lustrzanek.
Dodatkowo synchro z lampami bez limitów otwiera to mi masę kreatywnych możliwości.
Szczerze to jeszcze nie poznałem całego potencjału tego sprzętu, ogólnie robię dużo mniej zdjęć bo bateria starcza na około 400 klapnięć.
Więc więcej myślę nad tym co robię.
Dzięki WIFI obraz wyświetlam na ipadzie więc kontrola dużo większa.
Sam wyświetlacz w aparacie to jakiś żar, zwłaszcza że kosztował fortunę.
Bardzo fajnie się pracuje tym sprzętem muszę przyznać, chociaż moja dziewczyna nie daje rady nim robić zdjęć bo jest ciężki ze szkłem potrafi ważyć prawie 6kg.
mój plecak ze statywem ma teraz 15kg. tak więc jest cholernie ciężko w terenie.
Mam 4 szkła do niego
100 f/2.2 moje ulubione ostatnio
50-110 taki standard ale potrafi zaskoczyć
120 macro ostra żyleta
28mm do krajobrazów bardzo fajne sziełko.
oraz exa 1,7x który podpinam do 100m co mi daje 170mm.
Podsumowując moja puszka marzeń to H6d-100
zmiana aparatu zmieniła moje zdjęcia, w końcu nie walczę z aparatem tylko z nim pracuje.
Chociaż też pokazał mi jaka d*pa ze mnie jest jako fotograf i że najsłabszym ogniwem jestem ja.
Więc poza zmianą puszki też sporo zacząłem czytać i oglądać tutków, nie już więcej zwalać na słaby sprzęt bo po prostu nadal jestem bardzo słaby w tym co robię.
Ale mam nadzieje że kiedyś w końcu się ogarnę.
Napisano 28 lutego 2017 - 20:45
Ale myślę że najlepszą zapłatą za targanie sprzętu są zdjęcia które otrzymujesz, ale cały trud wynagradza satysfakcja z dobrego zdjęcia , mam racje ?
Ja osobiście zammierzam ruszyć w portret i szczerze mówiąc zabieram się jak pies do jeża ciągle szukam wymówki podswiadomie ze nie umime nie potrafię ale za to coraz pewniej czuje się w reportażu i może też być tak że w tą stronę ruszę.
Pozdrawiam !
Napisano 08 marca 2017 - 23:33
Bardzo wkręciłem się w zdjęcia nocne i niestety mam problem w postaci statywu, zwykła hama niestety się giba i srednio z efektami
Dziś 1 mały sukces. Za symboliczna kwotę znajomy zakupił do warsztat zdjęcie BMW:)

Teraz widzę, że fajnie byłoby mieć jasny 11-20:P
No i niestety póki co mam problem z ujarzmieniem 35mm 1.8 :/
A poboczną zaletą nowego hobby jest to, że chodze w dziwnie miejsca o dziwnych porach, do których nigdy bym nie poszedł nie mając aparatu
Napisano 13 marca 2017 - 18:22
Więc nabywam od niego takie cacko https://www.google.c...tU4j-biltauauM: plus sprzęt potrzebny do wywoływania klisz.
Zobaczymy jak sobie poradzę z fotografią tradycyjną. do tego chce wejść też w mokry kolodion.
tak więc 2017 zapowiada się bardzo pracowicie:)
Gratulancie MTV jakby nie patrzeć to już masz pierwsze zlecenie
Co do statywu to ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć byś kupił raz ale porządnie. Ja sam przerabiałem chyba ze 4 statywy więc szkoda kasy na półśrodki.
Newborn with apples by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
Napisano 14 marca 2017 - 22:15
No jakby nie patrzeć 50zł wpadło, więc jest powód do radości. Jeszcze 100 takich zdjęci kupie jakąs fajna sigme
Napisano 15 marca 2017 - 12:07
Wujek ma trochę sprzętu ale to kliszowce wszystko. cyfry nie sprzeda na pewno. Poza tym jakiś stary sprzęt studyjny jakby Cię interesował.
jak chcesz to mam jakiegoś e-booka o fotografii nocnej, więc mogę ci na e-mail wysłać jakbyś był zainteresowany.
Napisano 31 marca 2017 - 13:02
Time for tea 2 by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
Femme Fatale Dominika 3 by Jakub 90s Pyrdek, on FlickrM@T książka poszła, daj znać czy dostałeś
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych