Skocz do zawartości

Fotografia

3889 odpowiedzi w tym temacie

#2961 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów
  • Miejscowość:Burton On Trent

Napisano 18 lutego 2012 - 12:46

Ja tam za słaby w gaciach by się wypowiadać na takie tematy ujmując je ogólnie, mogę się jedynie odnieść do swojej osoby.
Olo ma racje co do tego PSa i tego ratowania się nim.
Sam też tak nie jedno krotnie robię, ale od kiedy zacząłem mniej lub bardziej świadomie kłaść nacisk by zdjęcie dobrze wykonać i używać filtrów, urządzeń, teł i innych przedmiotów które mają dać ciekawy obraz.
Zaczęło mi to sprawiać więcej radości niż robienie tego programowo, mało tego mniej czasu i wysiłku zajmuje przygotowanie sceny niż zrobienie jakiegoś efektu w PSie.
Niestety taki nawet zwykły portret to dziesiątki detali ustawień itp rzeczy które trzeba wyłapać od razu i z tym mam jeszcze duże problemy, nauczyć się patrzeć na wszystko naraz
Druga sprawa to koszta, era cyfrowa dała możliwość każdemu robienia zdjęć, niestety sprzęt foto, rekwizyty, maszyny, filtry nie są tanie a wręcz dużo droższe niż tego warte.
I to też się składa że wielu PSem nadrabia to czego nie ma.

Natomiast co do linka sky to ja również takie techniki stosuje. może nie dokładnie do takich celów jak ten człowiek. ale robiąc krajobrazy lub jakieś miejsce wielokrotnie a wręcz zawsze coś mi nie pasuje. czy to latarnia czy to slupy napięcia i mogę chodzić zbliżać się oddalać a i tak się tego syfu nie pozbędę a taka rzecz potrafi zepsuć całą ekspozycje podział i równowagę zdjęcia.
Tego nie powinno być więc to usuwam nadając jako takiej estetyki.
Niestety nikt nie buduje rzeczy patrząc na walory fotograficzne..
Druga sprawa też chciałem porobić fajne zachody lub wschody słońca nad ciekawymi miejscami i jak na złość słonce zawsze znajduje się o tych porach za moimi plecami.Mało tego znalazłem nawet ciekawe punkty widokowe ale co z tego jak tu drzewo kolo drzewa więc nie da rady. Więc nie dość że ciężko to czasem jest nie możliwością zrobić dobre zdjęcie choćbyśmy bardzo chcieli.

Nawet tutaj musiałem usunąć latarnie która była przed mostem na którym stałem.
Widziałem ją nie dało się jej ominąć w żaden sposób by objąć cały ten ruch uliczny,No chyba że wlazłbym na nią:)
Dołączona grafika
Oslo Highway 180 ,E6 by Sanches90s, on Flickr
Dołączona grafika

#2962 Ingvarr100th

Placek

• Zbanowani
  • PipPip
  • 216 postów
  • Miejscowość:Legionowo

Napisano 18 lutego 2012 - 16:00

Czemu nie trzeba było włazić :P Ciekawe czy w wiadomościach byłaby mowa o karambolu spowodowanym przez entuzjasę fotografii Polskiego pochodzenia. ;)

#2963 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 18 lutego 2012 - 16:41

Faktycznie foty byłyby ciekawsze:) ostatnio i tak fociłem stojąc na środku ronda w centrum miasta.
Dołączona grafika

#2964 Beatels

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 205 postów
  • Miejscowość:Wieleń

• BF2142 GUID - Beatels

Napisano 18 lutego 2012 - 19:39

Ahhh jak długo mnie tutaj nie było. Za długo. Aż sobie przez to cały temat od 1 str. przeczytałem :D Świetnie, że temat odżył, pu5z3k wrzuca spowrotem, co mnie bardzo cieszy, bo widać, że musiałeś zdrowo harować na to co masz, szanuje Cie za to niezmiernie.

Foty 90's no poprostu.... MEGA! Pamiętam jak ostatni raz byłem tutaj kiedy wrzucałeś fotki z Indii, już wtedy szczęka leżała, teraz jeszcze bardziej, fajnie jest oglądać te prace, zwłaszcza, że przyjemnie i miło podane! Jeśli można to zrób więcej fotek z zamrożenia :D Stara fotka z wiśnią wygrywa :D

No dobrze, ale przejdźmy do konkretów. Przychodzę do was Panie i Panowie z prośbą o pomoc. Bo czytanie czytaniem, teoria teorią, a wy macie wiedzę zdobytą organoleptycznie, ja niestety nie. Jako, że w ciągu tygodnia, dwóch czeka mnie porządny zastrzyk kasy postanowiłem zakupić lustrzankę. Jako, że kiedyś o mało co tego nie zrobiłem to jakąś wiedzę już mam, musiałem ją odświeżyć i dostosować do nowych realiów :D

Body wybierałem patrząc na to, które najlepiej współpracują ze szkłami M42. Mam parę w domu, przeglądałem fotki robione nimi na cyfrowych lustrzankach i bardzo mi się podobały. Nikon odpadł w przedbiegach, bo ponoć klapa niesamowita jeśli chodzi o współpracowanie z tymi szkłami. Canon zdecydowanie lepiej, ale w ostateczności wybór padł na Pentaxa K100D, ponoć bardzo dobrze współpracuje, mierzy światło, potwierdzenie ostrości też jest ( niestety nie pamiętam czy za sprawą jakiś patentów, czy po prostu ma. Jak mawiał puszek: body to nie wszystko. Wziąłem sobie to do serca i skupiłem się na wyborze szkieł. W domu posiadam poczciwego Heliosa 44m-4, Jupitera-9 85/2. W planach natomiast mam Carl Zeiss Tessar 50/2.8, Carl Zeiss Sonnar 135/3.5 ( ponoć rewelacyjnie rysuje), Pentacon 200/4.

Co chce focić? Do czego będzie wykorzystywany? Najprawdopodobniej ( aczkolwiek nie wszystko na raz): Makro, Natura, Urbanistyka, może Portrety :) Jednak głównie w kierunku Urbanistyki plus foty pokroju Świdra, bardzo mi się podobają takie z długim czasem naświetlania :)

Puszku, 90's, Mojwo, Świdrze, Skypanie, Komarze, MZK i inni pomożecie? :)
Dołączona grafika

#2965 Komar

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 258 postów

Napisano 18 lutego 2012 - 20:06

Na mnie licz , mój kontakt z lustrzanką sprowadza się do wizyt mojego szwagra jak 3 razy w roku przyleci w odwiedziny z Irlandii :D.
Dołączona grafika

#2966 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 18 lutego 2012 - 20:59

Dzięki wielkie ale w czym potrzebujesz pomocy.?
sprzęt sam sobie wybrałeś i z tego co pisałeś to dobry wybór, szklą też niczego sobie. tematyka rozległa.
nic tylko kupić i focić.:)
Dołączona grafika

#2967 Beatels

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 205 postów

• BF2142 GUID - Beatels

Napisano 18 lutego 2012 - 21:04

Pomocy i ewentualnie potwierdzenia czy wybór dobry, może ktoś ma jakieś przeciw, bo miał styczność z tym sprzętem itp. Zapytać nie zaszkodzi, a można czasem uniknąć sporego potknięcia :)

PS. Ogłoszenie koleżanki -
SPRZEDAM konwerter makro RAYNOX DCR-250! Mocowanie uniwersalne do obiektywów o średnicy 52 - 67mm! IDEAŁ paulinadolna@o2.pl
Dołączona grafika

#2968 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 20 lutego 2012 - 16:00

Nowy temacik, wczoraj bylem na finale mistrzostw świata w snowboardzie" World Snowboarding Championships OSLO 2012"
Tutaj filmik promujący

a tu jedna na razie moja fotka
Dołączona grafika
World Snowboarding Championships OSLO 2012 by Sanches90s, on Flickr
Dołączona grafika

#2969 Beatels

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 205 postów

• BF2142 GUID - Beatels

Napisano 20 lutego 2012 - 19:13

Świetne kolory! Może jakąś panoramkę z Oslo trzaśniesz?:D
Dołączona grafika

#2970 Ingvarr100th

Placek

• Zbanowani
  • PipPip
  • 216 postów
  • Miejscowość:Legionowo

Napisano 20 lutego 2012 - 19:22

Wyświetl postUżytkownik Beatels dnia 20 lutego 2012 - 19:13 napisał

Świetne kolory! Może jakąś panoramkę z Oslo trzaśniesz? :D
No właśnie też czekam na to :)

#2971 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 20 lutego 2012 - 19:26

czekam na dogodne warunki poza tym nie mogę znaleźć dobrej miejscówki, co do kolorów kontrastu i jasności to nie jestem na swoim sprzęcie a ten monitor nie jest skalibrowany więc nie do końca wiem co wychodzi.
Dołączona grafika

#2972 Beatels

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 205 postów

• BF2142 GUID - Beatels

Napisano 20 lutego 2012 - 19:54

Hmmm wychodzi mocna czerwieć i mocny pomarańcz :D Baardzo mocne kolorki. Ale dzięki temu mnie się cholernie podoba.
Dołączona grafika

#2973 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 20 lutego 2012 - 20:52

Prawda podbiłem je trochę bo tam wszyscy tacy kolorowi byli:) więc aż się prosiło by barwnie ich przedstawić:)do tego niebo i bajkowo.
Szkoda że tak późno się dowiedziałem bo impreza finał miała od piątko do niedzieli. w piątek była kapitalna pogoda ale wtedy się dowiedziałem o tym wszystkim popołudniu, za późno było by jechać w sobotę zero warunków i jedynie niedziela siadła.
ale mam już wszelakie eventy w Oslo na oku. 24-26 jak dobrze pamiętam skoki narciarskie więc też pewnie zawitam.

next fota
Dołączona grafika
World Snowboarding Championships OSLO 2012 Photo 2 by Sanches90s, on Flickr
Dołączona grafika

#2974 Beatels

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 205 postów

• BF2142 GUID - Beatels

Napisano 20 lutego 2012 - 22:18

Te podbite kolory to jak najbardziej na plus, nadają takiego fajnego klimatu, który ciężki mi określić. W połączeniu z niebem wlaśnie, reewlacja :)

Z ciekawości: takie zdjęcie wykonujesz aparatem na statywie, strzelając serią i później nakładając warstwy jako każde kolejne zdjęcie w PSie tak?
Dołączona grafika

#2975 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 20 lutego 2012 - 23:05

Z ręki robione, biorę naddatek na różnice w wysokości albo szpachluje w PSie jak zależny mi by nie kadrować. statyw też miałem ale kupiłem najtańsze g... jakie było a tutaj z głowicą kulkową by się przydał.
tak więc nosiłem i nie używałem. co do reszty to masz racje.
Dołączona grafika

#2976 Beatels

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 205 postów

• BF2142 GUID - Beatels

Napisano 21 lutego 2012 - 13:31

Wow, jak z ręki to szacun :) W takim stylu ( uchwycony ruch w różnych fazach) świetnie wyglądała by fota ze skoków narciarskich :D

Spłodziłem coś takiego:

http://imageshack.us...f94e40837d.jpg/

Zrobione cyfrówką Sony DSC-H7/H9 ( nie pamiętam dokładnie, bo nie mój aparat).
Dołączona grafika

#2977 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 21 lutego 2012 - 13:57

Dobra fota Beatles, mógłbyś trochę więcej kolor podbić i kontrast by żywsze zdjęcie było i nie wiem czy ten listek był najlepszym do ostrego go pokazania:))
Co do moich to dobre warunki były, czas 1/1000 więc nie było problemów.

tutaj kolejna fota tym razem z tego co mnie najbardziej wkurzyło.
Masakra było się drapać po tym stoku a zejść jeszcze gorzej. trzy dni temperatura była dodatnia a w niedziele lekki mróz, więc śnieg był oblodzony. i jazda na maxa.
Drugi minus że będąc w połowie trany nie wiedziałem kiedy będzie ktoś jechał a różnice mieli nawet po kilka minut. ale obcykałem po dłuższej chwili że kamera na linach jedzie pierwsza więc miałem sekundę by się przygotować :)

tak poza tym to organizacja super tak samo transport na stok i powrót
Dołączona grafika
One way ticket World Snowboarding Championships OSLO 2012 by Sanches90s, on Flickr
Dołączona grafika

#2978 Beatels

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 205 postów

• BF2142 GUID - Beatels

Napisano 21 lutego 2012 - 14:24

Ładnie zjeżdżają, nie ma co :) Mam nadzieję, że sprzęt nie ucierpiał.

Co do listków.. fakt, mogłem chwycić tego z pierwszego planu, ale to moja wina, że wyszło odwrotnie niż zamierzałem :)

Postaram się wzmocnić kontrast i podbić kolorki i wrzucę ponownie. Dla mnie Photoshop to czarna magia....

http://imageshack.us...545/listki.jpg/

Nie wiem czy nie przesadziłem, ale ja laik jestem w obróbce.
Dołączona grafika

#2979 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 21 lutego 2012 - 14:59

No i już lepiej ,choć teraz masz takie totalnie czarne dziury w tle:) ale spokojnie, pstrykaj kup parę książek i sam odkrywaj świat fotografii.

Dołączona grafika
World Snowboarding Championships OSLO 2012 by Sanches90s, on Flickr
Dołączona grafika

#2980 Beatels

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 205 postów

• BF2142 GUID - Beatels

Napisano 21 lutego 2012 - 16:30

Oczywiście, niczego nie da się od razu opanować :)

za***iste foto, te, na których łapiesz coś w ruchu najbardziej mi się podobają. Jaki czas naświetlania? 1/4000?
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych