Olo ma racje co do tego PSa i tego ratowania się nim.
Sam też tak nie jedno krotnie robię, ale od kiedy zacząłem mniej lub bardziej świadomie kłaść nacisk by zdjęcie dobrze wykonać i używać filtrów, urządzeń, teł i innych przedmiotów które mają dać ciekawy obraz.
Zaczęło mi to sprawiać więcej radości niż robienie tego programowo, mało tego mniej czasu i wysiłku zajmuje przygotowanie sceny niż zrobienie jakiegoś efektu w PSie.
Niestety taki nawet zwykły portret to dziesiątki detali ustawień itp rzeczy które trzeba wyłapać od razu i z tym mam jeszcze duże problemy, nauczyć się patrzeć na wszystko naraz
Druga sprawa to koszta, era cyfrowa dała możliwość każdemu robienia zdjęć, niestety sprzęt foto, rekwizyty, maszyny, filtry nie są tanie a wręcz dużo droższe niż tego warte.
I to też się składa że wielu PSem nadrabia to czego nie ma.
Natomiast co do linka sky to ja również takie techniki stosuje. może nie dokładnie do takich celów jak ten człowiek. ale robiąc krajobrazy lub jakieś miejsce wielokrotnie a wręcz zawsze coś mi nie pasuje. czy to latarnia czy to slupy napięcia i mogę chodzić zbliżać się oddalać a i tak się tego syfu nie pozbędę a taka rzecz potrafi zepsuć całą ekspozycje podział i równowagę zdjęcia.
Tego nie powinno być więc to usuwam nadając jako takiej estetyki.
Niestety nikt nie buduje rzeczy patrząc na walory fotograficzne..
Druga sprawa też chciałem porobić fajne zachody lub wschody słońca nad ciekawymi miejscami i jak na złość słonce zawsze znajduje się o tych porach za moimi plecami.Mało tego znalazłem nawet ciekawe punkty widokowe ale co z tego jak tu drzewo kolo drzewa więc nie da rady. Więc nie dość że ciężko to czasem jest nie możliwością zrobić dobre zdjęcie choćbyśmy bardzo chcieli.
Nawet tutaj musiałem usunąć latarnie która była przed mostem na którym stałem.
Widziałem ją nie dało się jej ominąć w żaden sposób by objąć cały ten ruch uliczny,No chyba że wlazłbym na nią

Oslo Highway 180 ,E6 by Sanches90s, on Flickr