Skocz do zawartości

Fotografia

3889 odpowiedzi w tym temacie

#2461 Freyu

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 85 postów

Napisano 16 czerwca 2011 - 17:39

Ja miałem ostatnio dylemat związany z zakupem aparatu. Przede wszystkim musiałem się poważnie zastanowić czy zaawansowany kompakt czy lustrzanka. Kompakt to wybór między aparatami i funkcjami, a lustro to wybór systemu. No i po analizie za i przeciw padło na kompakt, bo lustro to dodatkowe komponenty do kupienia, prędzej czy później. Jak już się na kompakt zdecydowałem to analiza co który ma i jak z jakością zdjęć. Kupiłem Nikona P500 i.....po zrobieniu kilkudziesięciu zdjęć i pobawieniu się oddałem po jednym dniu. Jak dla mnie jakość zdjęć tragiczna jak na zaawansowany kompakt. Szczerze powiem że jak zacząłem porównywać do mojego starego 6 letniego Panasa TZ1 to Panas niejednokrotnie przebijał tego Nikona. Naprawdę zdruzgotał mnie ten aparat. Później kolejne godziny czytania opisów i testów. Chciałem pozostać przy Panasie, ale oni po latach nadal mają poważny problem z fotkami z ISO powyżej 400. Kasza i szum nie do zaakceptowania. No i postanowiłem zaryzykować wyśmiewanego i nielubianego Sony. Zakupiłem model HX9 (choć miałem ochotę na HX100, ale za drogi jak dla mnie). Powiem wam że jestem naprawdę zadowolony z jakości zdjęć. Wiadomo, mała matryca, kupa pixeli, cudów nie ma jak przy lustrze, ale naprawdę świetne fotki wychodzą. Aparat ma kupę bajerów i ustawień. Tryb panoramy w pełnej rozdzielczości robi wrażenie. Filmy full hd super, choć do tej pory nie byłem nigdy zwolennikiem filmowania aparatem, bo to aparat do zdjęć w końcu. Ale jak jest to pewnie skorzystam np na airshow :) Tak czy inaczej wybór kompaktu też wbrew pozorom nie jest łatwy, a ja mogę polecić firmę na S. Face, HX1 nieco leciwy już, jak juz chcesz Sony to dozbieraj na HX100, albo pójdź w bezlusterkowaca z serii NEX.

#2462 Face775

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 36 postów
  • Miejscowość:Wilkołaz

• BFBC2 GUID - Face775

Napisano 16 czerwca 2011 - 18:29

hx100 jest spoko ale 5 stówek droższy canon sx30 też spoko ale jakoś jednak hx1 najbardziej leży mi w guście i w zakresie finansowym i jak na początki fotografowania jest dobry z tego co tam piszą ludzie. A jeszcze jakby ktos zaawansowany sie wypowiedział odnośnie tych wszystkich parametrów bo troszkie zielony jestem w tym słownictwie te wszystkie znaczki i cyferki :D

#2463 Freyu

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 85 postów

Napisano 16 czerwca 2011 - 20:37

Hx1 to faktycznie bardzo dobry aparat i polecany przez wiele osób. Jak nie potrzebujesz bajerów typ gps w aparacie to śmiało bierz. A co do znaczków i cyferek to o co ci konkretnie chodzi?

#2464 Face775

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 36 postów

• BFBC2 GUID - Face775

Napisano 16 czerwca 2011 - 20:54

http://www.ceneo.pl/2238194s tam sa różne parametry ale to chyba nie istotne

#2465 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów
  • Miejscowość:Kraków

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 17 czerwca 2011 - 01:22

Dołączona grafika

#2466 Freyu

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 85 postów

Napisano 17 czerwca 2011 - 08:03

Wyświetl postUżytkownik Face775 dnia 16 czerwca 2011 - 20:54 napisał

http://www.ceneo.pl/2238194s tam sa różne parametry ale to chyba nie istotne
Ale czego nie rozumiesz?

#2467 Face775

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 36 postów

• BFBC2 GUID - Face775

Napisano 17 czerwca 2011 - 11:45

Wyświetl postUżytkownik Freyu dnia 17 czerwca 2011 - 08:03 napisał

Ale czego nie rozumiesz?

np: Ekwiwalent ogniskowej 35mm - 28-560 mm

#2468 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów
  • Miejscowość:Burton On Trent

Napisano 17 czerwca 2011 - 12:24

Smiterek fakt na miniaturze oko może nie wygląda za ciekawie ale tak to już jest gdy pakujesz 4900 pixeli w 750.
Musiałbym ci przy kadrować byś zobaczył że oko jest oko:)

Co do reszty to się nie zgodzę, modelka nie została wklejona w tło a cień też nie był malowany pędzlem a wręcz odwrotnie.
Co do koloru skóry to mi się bardzo podoba, nie ma tej czerwieni jaką nadaje bayerowka matryca, dla ciebie trupo dla mnie bardziej naturalnie.
Choć pewnie za pewien czas będę walił się w czoło jak z poprzednimi zdjęciami i ich kolorystyką skóry:)) no ale pracuje nad tym cały czas.

Widzę również że zacząłeś bawić się w koloryzowanie tła, szkoda tylko że razem z modelką:).
Twarz fioletowawa nogi pomarańczowe, nie wiem czy robisz to gradientem czy jakimś filtrem ale jeśli można coś doradzić to rób to na warstwach i wymaż z modelki ten kolor.
później by ujednolicić całe zdjęcie możesz pobawić się separacją kolorów ewentualnie nałożyć warstwę jakiegoś koloru który zjednolici trochę całe zdjęcie.
Dołączona grafika

#2469 Freyu

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 85 postów

Napisano 17 czerwca 2011 - 13:03

Wyświetl postUżytkownik Face775 dnia 17 czerwca 2011 - 11:45 napisał

np: Ekwiwalent ogniskowej 35mm - 28-560 mm
Zoom czyli. 560/28=20

#2470 Face775

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 36 postów

• BFBC2 GUID - Face775

Napisano 17 czerwca 2011 - 13:14

ahhhha
:D:D

#2471 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 17 czerwca 2011 - 14:03

Wiem, wiem o co Ci chodzi ale akurat chciałem pokolorować bardziej modelkę a nie tło :P Trochę poszło na tło ale już zostawiłem żeby kolory były na całym zdjęciu. Efekty z Nix Color Efex.

#2472 bofir0

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 506 postów
  • Miejscowość:Szczecin

• BF2 GUID - bofiro

Napisano 17 czerwca 2011 - 19:37

http://camerasim.com/camera-simulator.htm Macie
Dołączona grafika

#2473 bodeek

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 22 postów
  • Miejscowość:z d....

Napisano 17 czerwca 2011 - 20:36

Oj Smiter, Smiter, przyczepiłeś się 90s, że kolory badziewne itp, a sam przywaliłeś taką kaszaną na tym zdjęciu, że aż oczy bolą ;D Oczywiście to tylko i wyłącznie moje prywatne zdanie. Być może nie dorosłem jeszcze do takiej fotografii ;0

#2474 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 17 czerwca 2011 - 23:47

Może mi się nie podobać, może Ci się nie podobać :)
Wrzuciłbyś coś, a nie "pierdzielił" ;p

edit:

Czerpiąc inspirację od starszych kolegów zacząłem przeglądać szuflady z udanych sesji. A oto efekty. Wybrałem bw, bo nie chce bardzo zdradzać kolorami sesji, chodź pewnie i tak co po niektórzy wiedzą o którą chodzi ;)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#2475 pu5z3k

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 96 postów

Napisano 18 czerwca 2011 - 09:28

smi - 4 ostatnie foty klapa :|

#2476 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 18 czerwca 2011 - 10:05

Proszę o bardziej rozbudowany komentarz :P Przynajmniej coś się nauczę.

#2477 stg.Olo

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 166 postów
  • Miejscowość:wawa

Napisano 18 czerwca 2011 - 13:57

Smiter (bylebys sie nie obrazil):)) ale co otwieram Twoje zdjecia to Ola,ostatnio na allegro tez Ola :) boje sie otworzyc lodowke.

PS.Puszek dawaj mi robale bo chce je wyeksponowac u siebie w labie:)
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#2478 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 18 czerwca 2011 - 14:19

Wiem dlatego teraz robię innym modelką zdjęcia, a te dwa ostatnie to szuflada ;)
Na Allegro jest, wiem, ale to bodajże aukcja mojego znajomego, który jej kiedyś robił sesję :)

#2479 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów
  • Miejscowość:Burton On Trent

Napisano 18 czerwca 2011 - 16:40

Co Ola jest do sprzedania na allegro?:)

pierwsze zdjęcie mi się podoba,fajny kadr i do tego w kwadracie.
Co do drugiego to mam wrażenie że lepiej by wyglądało gdyby modelka znajdowała się po prawej stronie fotografii.
Poza tym te badylki też w lewej połowie zdjęcia powodują że cała praca przeważa w lewą stronę.

Jeszcze wracając do poprzednich dwóch prac to w pierwszej nie obraź się mam też jedną uwagę:)) wolałeś pokazać cały łokieć niż włosy modelki.
Wiem że GO dla Ciebie to podstawa każdej fotografii, ale czy aby na pewno jest to tak istotne? bo nawet ta pierwsza fota z tą dziewczyną pokazuje że tniesz modelkę byle GO było jak najmniejsze.
A ona ma fajny dekolt a ty go nie dość że obciąłeś to jeszcze rozlałeś małą głębią ostrości.
Ja bym go pokazał w końcu portret to nie tylko jak najmniejsze GO i ostre co najmniej jedno oko.
Dołączona grafika

#2480 pu5z3k

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 96 postów

Napisano 18 czerwca 2011 - 19:27

olo jakie fotki chcesz dokladnie? podaj formaty itp no i liczę na jakąś próbkę z labu to może będę u ciebie druczył :>
potrzebne mi jest teraz 30-40 fotek a4 mejbi more w ramki ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych