Fotografia
Napisano 16 lutego 2011 - 16:01
EDIT: Szufladka: http://img718.images...23/img5247s.jpg
Napisano 16 lutego 2011 - 17:27
jak mam obrobić te zdjęcia żeby psa troszkę rozjaśnić, a np tlo żeby takie żywsze było, czyli tak jakby punktowo obrabiać że psa pojaśnic ale nie dawać mu tych efektów co na tło, tego nie ogarniam jeszcze ;/ I też nie wiem jak mu oczy wyostrzyć. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć albo samemu przykładowo jedno z tych zdjęć obrobić i bym efekt zobaczył co PS może zdziałać?
:

http://www.speedysha...23/IMG_8936.CR2
http://www.speedysha...07/IMG_8954.CR2
tylko nie mówcie że mi się obrabiać nie chcę, tylko chcę zobaczyć jak wy byście to obrobili, no i ja nie potrafię dobrze obrobić zdjęcia.
Napisano 16 lutego 2011 - 17:28

Kilka suwaczków w Camera RAW, ale ja się nie znam.
Napisano 16 lutego 2011 - 19:10
@Puszek: wiem, ze 17-40 to ef, porównywałem z 17-55 na aps-c. Różnica nie była kolosalna, ale była odczuwalna.
Aha, i z tą szczelnością Lki też nie do końca prawda, bo soczewka się rusza góra-dół, a Ty przeciez nie używasz UVek, żeby zamknąć tubus
I żeby zamknąc sprawę, Smitera znam długo i wydaje mi sie że jest bardzo krytyczny wobec siebie i swoich zdjęć bez wpadania w samozachwyt. Nie dziw się więc, że go bronię. A z tekstu o bzykaniu powinieneś się uśmiechnąć, nie kwasić. Jak Ci to nie przypadło do gustu, sorry.
Napisano 16 lutego 2011 - 20:54
Tak więc jak bardzo chcesz to się bierz i szukaj ciekawych tematów
Kolejna fota. z Costa de quise
Na saklach przy oceanie można napotkać stosy układane z kamieni. może jakiś zwyczaj nie wnikałem.Ale wraz z Anią zbudowaliśmy dwie największe w okolicy tak by wiedzieli że Polak potrafi najlepiej:)
ta nie jest akurat mojego autorstwa ale spodobała mi się jej sylwetka.
Mam nadzieje że nie przesadziłem z kolorami

Stone Face Costa De Quise Lanzarote by Sanches90s, on Flickr
druga fota to plantacje winorośli każdy krzak jest obudowany kręgiem z kamieni który chroni pnącza przed wiatrem.
winogrona rosną na czarnej skale wulkanicznej.

Lanzarote Field by Sanches90s, on Flickr
Napisano 16 lutego 2011 - 22:27
Niektóre efekty mogą Cię w ogóle nie interesować, ale możesz tam poznać metody działania. Czasem warto kupić jakąś gazetkę foto, tam też często są opisane jakieś triki, itp lub nawet są dołączone płyty.
Po prostu praktyka (choć oglądanie zdjęć innych to też ważna rzecz, szczególnie umiejętność dostrzegania niedociągnięć i wyciągania wniosków).
Na Twoich dwóch konkretnych przykładach tło też potrzebuje rozjaśnienia. Jeśli jednak chcesz to zrobić selektywnie, to możesz najpierw stworzyć warstwę dopasowania (poziomy, krzywe, ekspozycja, co chcesz), rozjaśnić nią całość, ale dbać tylko o interesujacy Cię szczegół. Następnie na masce pędzlem zamalowujesz to czego zmieniać nie chcesz.
Andrzej, dla mnie dyskwalifikacja dla 1 zdjęcia, bo robione przez szybę, drugiemu przydałoby się więcej kontrastu.
90s!!! Wyprostuj ten horyzont! ;p
Napisano 16 lutego 2011 - 22:49
Napisano 16 lutego 2011 - 22:50
Zdjęcie robione z wulkanu a pola są tak chaotycznie zrobione do tego kilka planów.
Obracanie lub kadrowanie tej foty psuje ten efekt.
Napisano 16 lutego 2011 - 22:57
EDIT (do postaj poniżej): Przyznaję rację, są sytuacje, że nie da się inaczej. Założyłem (sądzę, że w pełni słusznie), że u Andrzeja takiej nie było.
Napisano 16 lutego 2011 - 23:02
np tutaj fota z autobusowej szyby bo by pstrykać te tereny trzeba specjalne zezwolenie.
Trochę się pomęczyłem z wyczyszczeniem błysku szyby ale myślę że warto było.
Jutro sie rozpisze o Timanfaya

Timanfaya Lanzarote by Sanches90s, on Flickr
ps.Dzięki CzynDobro4Fun w sumie wszędzie coś ciekawego jest, tylko że nam się dużo rzeczy wydaje zwyczajnych bo je widzimy codziennie.
MZK on nie jest krzywy fota jest zrobiona w pozycji poziomej, nie pod katem 45% widzisz to co ja widziałem.
tylko że przybliżony fragment krajobrazu. stąd taki efekt uciekających linii.
Napisano 16 lutego 2011 - 23:25
P.S. Dalej się upieram, że na tym zdjęciu: http://farm6.static....2366bd3b6_b.jpg horyzont jest krzywy. ;p Jest niżej po prawej.
EDIT: Sorki, że wprowadziłem Cię w błąd.
Napisano 16 lutego 2011 - 23:50
faktycznie krzywo jak cholera:) dzięki MZK jutro to poprawie
flicker ma super korektor wbudowany.
można wszystko pozmieniać niekasujący fotki:)
poprawione
Luzik dobrze że zauważyłeś, na innych fotka prostowałem a tą wybrałem do obrobienia i o tym zapomniałem
muszę sobie na kartce pisać co jest do zrobienia ze zdjęciem bo często o czymś zapominam
Napisano 17 lutego 2011 - 09:51
hmm to np takie zdjęcie już jest doświetlone?

a te jest przejarane chyba mocno: ale i tu mam pytanie czy łatwiej obrabiać przejarane zdjęcie niż niedoświetlone?

Napisano 17 lutego 2011 - 11:20
panoramy niedoświetlam
makro i portrety prześwietlam o + 1ev
więc na to nie ma zasady kwestia tego jaki masz styl i jak jest Tobie łatwiej
ps. do do polarka kupiłem teraz 65 zł zobaczymy co z tego wyjdzie
jeszcze tydzien dwa i do boju Pany
Napisano 17 lutego 2011 - 11:38
Jak się zrobi cieplej to zamierzam porobić zdjęcia makro, mam ten obiektyw 100mm ums 1:2.8, pierścienie, wizjer kątowy, tylko jeszcze dyfuzora dobrego mi brakuję, bo ten co mam potrzebuje modyfikacji ale tu mam pytanie czy słyszeliście o takich dmuchanych dyfuzorach? ;D czy to się sprawdza i dobrze rozprasza światło? Tylko słyszałem o czymś takim że dyfuzor jak balon się pompuje i trochę zaskoczony byłem ;D
Napisano 17 lutego 2011 - 12:01
Puszku, zgaduję, że panoramy nie doświetlasz by mieć szczegóły w niebie, chmurach i odbiciach np. w wodzie. Portrety trzeba czasem prześwietlić, gdy np. mamy sporo jasnego tła, a twarz w lekkim cieniu.
P.S. Jeszcze taki tip, który zna chyba każdy: łatwiej uratować zdjęcie niedoświetlone niż prześwietlone.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych