Skocz do zawartości

Fotografia

3889 odpowiedzi w tym temacie

#1441 Bodzio3000

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 24 postów
  • Miejscowość:Wolsztyn

Napisano 26 sierpnia 2010 - 11:54

Dzięki 90s i Freyu :).

Smiter to jak mocno chcesz żeby je zjechać to: są do d**y ;P.
A tak serio to mnie się podobają, modelka śliczna ^^.
Tylko czegoś mi w nich brakuje. Może światło nie takie. Na pewno stosunkowo mało ostrości bo studyjne to powinno nią ociekać chyba ;p. Na jakiej przysłonie robiłeś?
Ja cię klepnę, ja cię klepnę...

#1442 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów
  • Miejscowość:Kraków

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 26 sierpnia 2010 - 14:32

No właśnie byłem na godzinkę tylko którą musiałem dzielić z kuzynem. No i to pierwsze moje studyjne :( Lampy za mocno biły i przy 1/200,250 i ISO 100 musiałem dawal f/8,9 ... :(

#1443 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów
  • Miejscowość:Burton On Trent

Napisano 26 sierpnia 2010 - 16:27

to normalne Smiter, dlatego ja pstrykam teraz przez fotocele i lampę błyskową. Nie masz ostrości bo szkło ją traci przy takim wysokim f.Druga sprawa to duże GO i pomarszczone tło. Studyjne foty to już pedantyzm, statyw, wężyk nawet blokowanie lustra. choć z ręki tez można, ale jak walczysz o największą ostrość to wszystko trzeba stosować.

Co do 60D to słaba puszka kosztuje prawie tyle co 7D a bardziej pasuje do serii XXXD.
Cena spadnie ale szału raczej nie będzie.
Dołączona grafika

#1444 Freyu

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 85 postów

Napisano 26 sierpnia 2010 - 22:21

Hehe...kup aparat. Ja połowy tematów o których rozmawiacie nie ogarniam :) Sam mam klasycznego już kompakta Panasonic TZ1 i sobie pstrykam ale bardzo okazyjnie i baaaardzo amatorsko. Ale za to bardzo chętnie oglądam poczynania innych, dla których fotografia to pasja. Może kiedyś się skuszę na coś lepszego z aparatów i wtedy chętnie się poradzę obecnych i wypowiadających się tutaj, a tym czasem dalej będę sobie spokojnie obserwował dyskusję :)

#1445 stg.Olo

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 166 postów
  • Miejscowość:wawa

Napisano 27 sierpnia 2010 - 12:20

Smiter o Twoich zdjeciach pogadamy na Sky bo tu nie bede pisal poematow.Niektore sa w porzadku a niektore totalnie do dupy,ale tak juz jest jak sie czlowiek spieszy i czasami nie ma wizji :).
Co do fotografowania w studio to cale zycie robilem zdjecia z reki nie korzystajac ze statywu,po prostu podczas patrzenia w wizjer czasami stwierdzam ze troszke w prawo troszke ciasniej i jest lepiej,ponadto nie mecze modela za bardzo(zawsze sie staram kadrowac na gotowo podczas robienia zdjecia).A i nie zawsze musza ociekac ostroscia :)) czasami detal twarzy(zwlaszcza oczy) wystarczy ostry i zdjecie gra i buczy,wyrzniete zdjecia nie zawsze dodaja uroku fotografi studyjnej to nie sa pack-shooty:).Pozdrawiam.

P.S. Kuba obawiam sie ze bede wolny tylko w piatek 3 wrzesnia,porypalo sie troszke u mnie w pracy.
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#1446 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 27 sierpnia 2010 - 13:07

A będziesz dziś na sky? To pogadamy bo ja i tak w sob. Muszę wracać więc nie będę ci głowy zbytnio zawracał:)
Dołączona grafika

#1447 stg.Olo

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 166 postów
  • Miejscowość:wawa

Napisano 27 sierpnia 2010 - 13:24

bede po 21 jak wroce z pracy
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#1448 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 28 sierpnia 2010 - 17:06

Olo powiedz mi kiedy masz czas wieczorem się ustawić i pogadać ;)

edit:
Mam taki mały planik ma zarobienie trochę kasy. Trzeba zainwestować parę groszy ale powinno się zwrócić prawie dwukrotnie ;)

Canon 40d, gdy wychodził 50d kosztował ~2500-2700zł (nowy). Zasoby szybko się jednak wyczerpały (koniec produkcji) i cena zaczęła rosnąć. Myślałem, że nie idzie już kupić nowego 40d. Sprawdziłem na ceneo i owszem jest ale ZA 5000zł!!
Kto kupił nówkę za 2500zł i postawił na półce teraz może ją sprzedać za dużo większe pieniądze ;)

To samo można zrobić z 50d :P Na dzień dzisiejszy kosztuje ~2700zł (new) na allegro. Kupujesz taki i za 2 lata powinieneś sprzedać go minimum 1000zł drożej niż kupiłem teraz - zwłaszcza, że to już ostatni dzwonek, bo zaczynają wypuszczać 60d.

Apropo 60d to aparat nie zapowiada się zbyt dobrze. Ludzie będą chcieli sięgać, bo stare dobre body (40d,50d), które w przyszłości wyjdą z produkcji ;)

Pytanie tylko czy ktoś kupi body 50d za 5000zł (no chociaż za 3500zł) skoro będzie mógł sięgnąć po nowsze i (po pewnym czasie) tańsze 60d lub dołożyć troszkę i puścić się na pełną klatkę ;] W każdym bądź razie pomysł jest :DD

Ps: Tylko czekać aż wyjdzie Canon 90d :D Będzie będzie z zbudowanym gripem :DDD

#1449 MZK

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 968 postów
  • Miejscowość:Wrocław

• BF2 GUID - MZK^pl

Napisano 28 sierpnia 2010 - 20:19

Idź do MCD lepiej. xD

#1450 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 29 sierpnia 2010 - 20:30

cena 60D jest wysoka bo jest nowością, za parę tygodni spadnie poza tym nie było jeszcze testów więc ciężko powiedzieć jaki to aparat, AF, matryca i procesor z 7D, korpus plastikowy jak w serii xxxD ale tak miedzy bogiem a prawdą to widziałem foty z 400D przy których mi szczena opadała.
Ja bym się nie pakował w kupowanie elektroniki i myślenie że jej cena wzrośnie.

Wczorajsza sesja 3 tematy 4 godziny.
Nie mam czasu teraz na obróbkę więc tylko na razie jedno.
Reszta za tydzień
http://www.flickr.co...90s/4936822365/

http://www.flickr.co...90s/4938152311/
Dołączona grafika

#1451 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 29 sierpnia 2010 - 21:05

Pierwsze lepsze :P Jak to jest z takimi końcówkami fryzury, kosmkami włosów itp? Ucinać czy zostawiać w kadrze? Ty np. trochę uciąłeś

#1452 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 29 sierpnia 2010 - 22:14

Patrz na całość a nie na końcówki włosów. to jak z głową. czasem fota lepiej wygląda jak kawałek jej góry utniesz.
Poza tym spojrzenie, przestrzeń, itp itd. czasami się trafi to magiczne ujecie a czasami trzeba przy kadrować.

To jedna z lepszych naszych sesji, tutaj fotka Ani, ja tą kreacje na koniec zostawię:)
http://www.flickr.co...46/in/contacts/
Dołączona grafika

#1453 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 29 sierpnia 2010 - 22:38

Fajne ;) Chciałbym te foty zobaczyć w 900naXXX :P

#1454 MZK

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 968 postów

• BF2 GUID - MZK^pl

Napisano 29 sierpnia 2010 - 22:59

Pro studio. Ładne zdjęcia, już z wprawą manipulujesz światełkiem.
Ja również chciałbym zobaczyć większe. ;D

EDIT: To jest detal. ^^

#1455 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 29 sierpnia 2010 - 23:15

dziękuje koledzy
To dla Was:)
http://img842.images...zanetafull.jpg/

Co do światła to bez cieniono. softbox z góry, od spodu podświetlenie parasolką i plaster miodu z motylkiem jako reflex na włosy bo strumienicy jeszcze się nie dorobiłem.
Ola szkoła chociaż nie wiem czy nie skrytykuje:)
Dołączona grafika

#1456 bodeek

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 22 postów
  • Miejscowość:z d....

Napisano 30 sierpnia 2010 - 22:59

Witam,

mam pytanko do Was, którego trybu pomiaru najlepiej używać? Próbuje robić jakieś pierwsze zdjęcia portretowe w plenerze ale nawet jak mi pokazuje, że ekspozycja jest prawidłowa to potem są zdjęcia za ciemne. Musze przestawić tak na +1 i nawet troszkę ponad to wyglądają w miarę sensownie. Używam pomiaru wielosegmentowego chociaż czytając ostatnio jakąś mądrą książkę o ekspozycji wyczytałem, że najlepszy jest pomiar punktowy jeśli tylko mamy wprawę i wiemy, w którym miejscu tego pomiaru dokonać. Generalnie pomiarem skupionym i centralnie ważonym uśrednionym się nie bawiłem więc nawet nie mam porównania. Jakie są Wasze opinie na ten temat?

#1457 MZK

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 968 postów

• BF2 GUID - MZK^pl

Napisano 31 sierpnia 2010 - 09:32

Ja używam centralnie ważonego, bo po wciśnięciu spustu do połowy i przekadrowaniu wciąż dostosowuje mi czas na priorytecie przysłony (na wielosegmentowym ekspozycja się blokowała po wciśnięciu spustu do połowy, zgodnie z wpisem w instrukcji). Tak czy siak przy portrecie prawie zawsze przestawiam na M i sugeruje się zdjęciem testowym lub na oko, a nie światłomierzem. ;p

#1458 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 31 sierpnia 2010 - 23:03

http://www.maxmodels...z_foto&u=197917 wie ktoś jak zrobić taką obróbkę gdzie czarny kolor przechodzi np; w granatowy?

#1459 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 01 września 2010 - 07:20

chanel mixer, saturacja, HUB, change colors, filtry itd.
ale wydaje mi się że tutaj wystarczy po prostu stworzyć nową warstwę i wypełnić ją danym kolorem, później użyć jednej z opcji mieszania warstw i jej krycia
Dołączona grafika

#1460 MZK

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 968 postów

• BF2 GUID - MZK^pl

Napisano 01 września 2010 - 08:14

Tfu. Edycja. ;p Wygląda mi to na zwykłe 2 warstwy z kolorem i gładkim przejściem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych