Użytkownik Smiter dnia 19 sierpnia 2010 - 22:42 napisał
Czyli mówisz, że pierdoły gada?

Dobra to tyle chciałem wiedzieć odnośnie tych filmów. Tylko czy to nie będzie śmiesznie wyglądać ?

Wiesz ludzie się nie znają i patrzą na gabaryty itd. A co myślicie o takich kamerkach HD ~3000zł ? Ogarną ślubowanko?

Uwierz mi Smiter nie wygląda śmiesznie. Większość młodych to kumaci ludzie. Co do kręcenie lustrzankami to trzeba jeszcze dokupić dodatkowy mikrofon lub cyfrowy rejestrator Zoom H2/H4. Osobiście używam H2 (tańsza wersja) z uwagi na możliwość podpięcia się pod końcówkę u muzyków.- dźwięk bajka (h4 też można). Dodatkowo w kościele stawiasz takie cudeńko przy głośniku i masz czysty, wyraźny dźwięk księdza. jeżeli się nie mylę to w Canonan podczas kręcenia trzeba ostrzyć ręcznie więc może to być mała niedogodność. Dodatkowo (ponoć) przy dłuższym nagrywaniu grzeje się matryca co może mieć znaczenie przy żywotności aparatu. Innym minusem akurat Canona to to że nagrywa w 30/60 fps a to nie za bardzo ma się do pal 25p 50p 50i. Jak film po montażu wyplujesz w HD to jeszcze mały problem ale schody zaczynają się przy konwersji do SD/DVD. Obetnie Ci sporo klatek. Mimo tych bolączek widziałem dużo "filmów" weselnych z Canona więc daje radę. Mnie osobiście problemy Canona trochę zniechęciły więc zdecydowałem się na Panasonic GH1, który "schakowałem" odblokowując jego ukryte możliwości

Jak chcesz kręcić to moim zdaniem potrzeba:
- dodatkowy mikrofon lub rejestrator
- dobre karty pamięci - najlepiej klasa 10
- parę baterii
- lampa na kamerę/aparat - obecnie ciekawe są diodowe, ciepłe 3400 K kąt 120/100 stopni
- statyw naramienny i stacjonarny - lustrzankę dość trudno się trzyma
- wyrobić sobie pozwolenie w Kurii - może się przydać
- oprogramowanie do edycji AVCHD/MOV - Premiere, Vegas lub Edius
- szybki (baaaaardzo szybki) komputer lub kartę wspomagającą kodowanie do BR
itp. itd.
ps. Co do kamer do 3000 tys to można

nimi kręci ale wiocha totalna no i nie zapewni Ci dobrej jakości obrazu. Zazwyczaj ma matrycę 1/3 lub 1/4 cala a przy HD to stanowczo za mało.
Edit.
http://filmowiec.pl/...hp?f=13&t=17826 wątek poświęcony nowej kamerze. Jak widać wpakowali do niej aparat Panasonic GH1

Era przetworników 1/3 , 1/4 cala w HD moim zdaniem kończy się. Sony też wypuszcza amatorską kamerę w systemie 4/3 cena ok 7000 tys. złotych - dla amatora średnio interesująca