Skocz do zawartości

Fotografia

3889 odpowiedzi w tym temacie

#1401 PAKA.com

Mistrz Placków

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1 593 postów

Napisano 16 sierpnia 2010 - 16:33

Bardzo ciekawe foty.
Sky,dużo wypiłeś???? :DDD
Myślałem ,że aparaty są do zdjęć,znowu nie ogarłem.
Puszek,przestań już męczyć pająki zwyrolu.
Dołączona grafika

#1402 skypan

Nowicjusz

• Battlefield 4
  • PipPipPipPip
  • 1 147 postów

Napisano 16 sierpnia 2010 - 16:40

Wyświetl postUżytkownik PAKA.com dnia 16 sierpnia 2010 - 16:33 napisał

Bardzo ciekawe foty.
Sky,dużo wypiłeś???? :DDD
Myślałem ,że aparaty są do zdjęć,znowu nie ogarłem.
Puszek,przestań już męczyć pająki zwyrolu.
Byłem trzeźwy jak świnia  :DDD Do lipca też myślałem, że aparatem robi się zdjęcia. Obecnie nie ma kamery do 20-30 tys. która ma tak wielki przetwornik jak ten aparat. Duże jest lepsze  :DDD - głębia ostrości, czułość i inne pierdoły. 90-na ma chyba 5D mark II - to dopiero ładnie filmy kręci  :D - pełna klatka.

#1403 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów
  • Miejscowość:Burton On Trent

Napisano 16 sierpnia 2010 - 18:19

hahah super skypan zmontowany film. choć niektóre ujęcia mogłeś lepiej przy kadrować.Ale całość piękna robota.
Dołączona grafika

#1404 skypan

Nowicjusz

• Battlefield 4
  • PipPipPipPip
  • 1 147 postów

Napisano 16 sierpnia 2010 - 18:32

Pracuję nad tym. Dość specyficznie kręci się aparatem. We wrześniu zapowiada mi się ciekawy plener - młodzi, konie, jakieś krzaki, robaki  ;)  itp. Jak pogoda dopisze wstawię klip. Tam już statyw i bardziej przemyślane ujęcia.  

#1405 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów
  • Miejscowość:Kraków

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 16 sierpnia 2010 - 19:31

A mi doszedł Canon EOS 5. Fajny stan, wszystko chyba działa jak należy. Klapeczka, roleczki na film w bardzo eleganckim stanie. Wszystko super tylko aparat ma strasznie płytki bagnet i Canon 18-55mm mi za cholere tam nie wejdzie ;/ Troszkę ch... bo to miał być główny obiektyw do tego aparatu. Wchodzi tylko 50mm f/1.8 ale jej nie oddam po drugie tacie trochę stałka nie pasi.

Zastanawiam się teraz co zrobić. Mam body i nie mam obiektywu (kasy na nowy też raczej średnio...).
Myślałem nad tym:
http://allegro.pl/it...db_bez_rys.html
Ale ten jest tańszy - co pewnie za tym idzie gorszy (czy będzie to robić dużą różnicę?)
http://allegro.pl/it...og_bdb_eos.html

No i czy podejdą obiektywy :S

#1406 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 16 sierpnia 2010 - 20:25

Poczytaj o nich a nie patrz na cenę.

Od dłuższego czasu chodzi za mną zmiana monitora bo mojego nie da się skalibrować należycie.
A już parę wtop zaliczyłem myśląc że coś jest białe a później wychodzili plamy.
Obecnie dzięki kalibratorowi jest trochę lepiej ale na pewno daleko od ideału.
co sadzicie o tym? na eizo trochę żal mi kasy, za takie pieniądze można mieć dobry komputer.
http://www.swiatobra...kcji-21250.html
Dołączona grafika

#1407 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 16 sierpnia 2010 - 20:48

Kup sobie taki i potem jak Puszek będziesz wrzucał foty 1000 x XXX i nikomu się nie będą mieściły na monitorach :P

90s, powiedz kiedy będziesz w Krakowie. Przy rozmowie z Olo wstępnie zdeklarował, że może ewentualnie wpaść do Krakowa. Możemy się spiknąć w trójkę i jeszcze Puszka namawiam na wpadnięcie - to już by była ekipa ;]

#1408 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 16 sierpnia 2010 - 21:25

W czwartek chyba będę, jeszcze dam ci cynę ale się spotkamy:).A w piątek do Wawy bo tam się z Olem ustawiłem, poza tym jeszcze Irka i Rybę będę chciał zobaczyć.

Co do monitorów to takie coś znalazłem.
Ręce opadają jakie to są koszta
http://forum.nikonia...ead.php?t=32374
Dołączona grafika

#1409 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 16 sierpnia 2010 - 22:01

W ten czwartek ? (19.08)

A co w ogóle myślicie o takim foto spotkaniu ? ;]

edti:
Nie no spoko :P Rodzinka ważniejsza :D

#1410 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 16 sierpnia 2010 - 22:18

2 września:)
Co do spotkania to ja mam tylko 6 dni a nie było mnie prawie 2 lata w PL. tak więc poniedziałek wieczorem jestem i od razu jadę do rodziny Ani, we wtorek zmywam się do siebie . środa dentysta, moja rodzinka, czwartek kumple krak i okolice, piątek-sobota Wawa, sobota, niedziela powrót i w poniedziałek wylot.

tak więc na wariata wszystko.ale może jak jakiś lan wypali to będzie można połączyć oba spotkania:D
Dołączona grafika

#1411 bodeek

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 22 postów
  • Miejscowość:z d....

Napisano 19 sierpnia 2010 - 00:54

Siema;D Mam pytanie odnośnie szkła do portretów. Wiem, że wątek był już przerabiany ale dopiero teraz zacząłem się tym interesować gdy stanąłem przed wyborem sprzętu. Przeglądając trochę stron w internecie zastanawiam się czy warto iść w Canon 50mm 1.8 II czy może spróbować Pancolara + potwierdzenie ostrości (opłaca się ten bajer? dokładnie nad tym myślałem http://allegro.pl/it...rosci_af_b.html ). Nie boję się tu raczej jakości zdjęć ale ostrości, nie mam jeszcze AF w łapie, a nie chciał bym stracić dużo ujęć na początku zabawy żeby się zbyt nie zniechęcić ;) Możecie mi pomóc w tej kwestii ? Co byście wybrali? Jeśli to coś zmienia to mam 40D ;)

#1412 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 19 sierpnia 2010 - 09:13

Jak dla mnie 4 opcje ;)

Pancolar 50mm f/1.8 - manual - ~200zł
Canon EF 50mm f/1.8 - autof. - ~400zł
Samyang 85mm f/1.4 - manual - ~1000zł
Canon EF 50mm f/1.4 - autof. - ~1300zł

Taki pierścionek jest trochę o dupę rozbić :P Lepiej samemu to wyczuć. MZK ma taki, zapytaj czy działa to perfekcyjnie.

edit:
I sam widzisz :)

#1413 MZK

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 968 postów
  • Miejscowość:Wrocław

• BF2 GUID - MZK^pl

Napisano 19 sierpnia 2010 - 10:48

Tak jest, powiedzmy to wprost i otwarcie. Wywaliłem kase w błoto, kupując pierścień z potwierdzeniem ostrości. I tak nigdy nie potwierdza dokładnie w punkcie (choć z małych odległości, o dziwo, było OK!).

#1414 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 19 sierpnia 2010 - 19:52

Mam pytanie w trochę innym dziale ale nadal o aparatach więc napiszę tutaj ;)

Co sądzicie w kwestii nagrywania ślubów/podobnych imprez aparatem Canon 5d/7d ? Jest to profesjonalne czy raczej śmieszne?

edit:
http://allegro.pl/it...obejrzenia.html co sądzicie? Bajkopisarz ?

#1415 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 19 sierpnia 2010 - 20:51

nie wiem jak 7D ale 5D kręci się seriale i teledyski. Więc jeśli do takich rzeczy się nadaje, to do ślubu tym bardziej

ja tam żadnych zdjęć przykładowych nie widzę.
A jeśli jego regeneracja poprawia jakość obiektywów markowych, przyspiesza prace AF i ostrość szkieł. to niech patentuje ten środek:)
Dołączona grafika

#1416 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 19 sierpnia 2010 - 22:42

Czyli mówisz, że pierdoły gada? :D
Dobra to tyle chciałem wiedzieć odnośnie tych filmów. Tylko czy to nie będzie śmiesznie wyglądać ?:D Wiesz ludzie się nie znają i patrzą na gabaryty itd. A co myślicie o takich kamerkach HD ~3000zł ? Ogarną ślubowanko? :)

#1417 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 20 sierpnia 2010 - 06:42

Jakość obrazu Tzn wielkość matrycy i możliwość podpinania jasnych szkieł sprawia że lustrzankami kręcą .prawdziwa kamera o takich parametrach kosztuje fortunę .
Dołączona grafika

#1418 JanTwardowski

Opiekun BF4

• Oczekujący
  • PipPip
  • 412 postów

Napisano 20 sierpnia 2010 - 19:42

Super zdjecia.

#1419 skypan

Nowicjusz

• Battlefield 4
  • PipPipPipPip
  • 1 147 postów

Napisano 21 sierpnia 2010 - 11:26

Wyświetl postUżytkownik Smiter dnia 19 sierpnia 2010 - 22:42 napisał

Czyli mówisz, że pierdoły gada? :D
Dobra to tyle chciałem wiedzieć odnośnie tych filmów. Tylko czy to nie będzie śmiesznie wyglądać ?:D Wiesz ludzie się nie znają i patrzą na gabaryty itd. A co myślicie o takich kamerkach HD ~3000zł ? Ogarną ślubowanko? :)
Uwierz mi Smiter nie wygląda śmiesznie. Większość młodych to kumaci ludzie. Co do kręcenie lustrzankami to trzeba jeszcze dokupić dodatkowy mikrofon lub cyfrowy rejestrator Zoom H2/H4. Osobiście używam H2 (tańsza wersja) z uwagi na możliwość podpięcia się pod końcówkę u muzyków.- dźwięk bajka (h4 też można). Dodatkowo w kościele stawiasz takie cudeńko przy głośniku i masz czysty, wyraźny dźwięk księdza. jeżeli się nie mylę to w Canonan podczas kręcenia trzeba ostrzyć ręcznie więc może to być mała niedogodność. Dodatkowo (ponoć) przy dłuższym nagrywaniu grzeje się matryca co może mieć znaczenie przy żywotności aparatu. Innym minusem akurat Canona to to że nagrywa w 30/60 fps a to nie za bardzo ma się do pal 25p 50p 50i. Jak film po montażu  wyplujesz w HD to jeszcze mały problem ale schody zaczynają się przy konwersji do SD/DVD. Obetnie Ci sporo klatek. Mimo tych bolączek widziałem dużo "filmów" weselnych  z Canona więc daje radę. Mnie osobiście problemy Canona trochę zniechęciły więc zdecydowałem się na Panasonic GH1, który "schakowałem" odblokowując jego ukryte możliwości   :P Jak chcesz kręcić to moim zdaniem potrzeba:

- dodatkowy mikrofon lub rejestrator

- dobre karty pamięci - najlepiej klasa 10

- parę baterii

- lampa na kamerę/aparat - obecnie ciekawe są diodowe, ciepłe 3400 K kąt 120/100 stopni

- statyw naramienny i stacjonarny - lustrzankę dość trudno się trzyma

- wyrobić sobie pozwolenie w Kurii - może się przydać

- oprogramowanie do edycji AVCHD/MOV - Premiere, Vegas lub Edius

- szybki (baaaaardzo szybki) komputer lub kartę wspomagającą kodowanie do BR

itp. itd.

ps. Co do kamer do 3000 tys to można   ;) nimi kręci ale wiocha totalna no i nie zapewni Ci dobrej jakości obrazu. Zazwyczaj ma matrycę 1/3 lub 1/4 cala a przy HD to stanowczo za mało.

Edit. http://filmowiec.pl/...hp?f=13&t=17826 wątek poświęcony nowej kamerze. Jak widać wpakowali do niej aparat Panasonic GH1  :DDD Era przetworników 1/3 , 1/4 cala w HD moim zdaniem kończy się. Sony też wypuszcza amatorską kamerę w systemie 4/3 cena ok 7000 tys. złotych - dla amatora średnio interesująca  :P

#1420 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 22 sierpnia 2010 - 10:58

Dzięki Sky za posta :)
Dobra, temat trzeba przywrócić na właściwą drogę :P

Aleksandra.
Dołączona grafika

Ps: Musze popracować nad ostrzeniem tej pięćdziesiątki...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych