Skocz do zawartości

Fotografia

3889 odpowiedzi w tym temacie

#1221 clesh

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 205 postów

Napisano 06 lipca 2010 - 21:54

90s dobrze gada. Do tego w 580ex masz wygodną korektę ekspozycji kółkiem takim jak na tylnej ściance 30D, funkcje CFn, wyciąganą "wizytówkę" do modelowania odbłysku w oczach.
Hitotsu, ware ware wa, chisei to tairyoku to o kojo sase, koto ni nozonde ayamatazaru koto.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#1222 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów
  • Miejscowość:Burton On Trent

Napisano 06 lipca 2010 - 22:08

A zapomniałem napisać clesh canon 50mm f1,4 to kapitalne szkło. moja dziewczyna na nim śmiga, pod cropem może nie ma szalu ale na FF to szkło zaskakuje ostrością i plastyką.
Dużo bardziej mi się podobają fotki z niego niż z mojej 85 1,8

Smiterek dokup sobie te dwa bajery do lampy

http://www.amazon.co...98&sr=8-1-spell
http://www.amazon.co...78446809&sr=8-6
Dołączona grafika

#1223 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów
  • Miejscowość:Kraków

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 06 lipca 2010 - 22:16

Ten pierwszy bajer mam już zrobiony z jakiegoś plastikowego pojemniczka :DD Poduchę też idzie zrobić ^^

Ja się przymierzam do zakupu 50mm ale 1.8 ;/ Na 1.4 się raczej nie szarpnę z braku funduszy. Cykałem taką 1.8 u Puszka (między innymi sesja w basenie) i nie mam jakiś mega zastrzeżeń ;)

#1224 MZK

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 968 postów
  • Miejscowość:Wrocław

• BF2 GUID - MZK^pl

Napisano 06 lipca 2010 - 23:27

Smiter, pooglądaj lampy Metza, są tańsze, a made in Germany (bardzo solidne). Używałem jednej (z lp 48 z Pentaxem), porządnie wykonana. Posprawdzaj co tam mają za ficzersy te lampy, może Ci się spodobają.

Zamówiłem właśnie Canona 50mm f/1.8. ;p

EDIT: Smiter, np. coś takiego: http://www.cyfrowe.p...wa-48-af-1.html

#1225 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 07 lipca 2010 - 00:26

Dzięki MZK za wyrażenie zdania :) Napisałem Ci na gg ;)

Co do Canon EF 50mm f/1.8 to mam nim jeszcze parę fot. W sumie tutaj nie wstawiałem, a moim zdaniem wyszły całkiem przyzwoici jak na tyle negatywnych opinii, które o nim słyszałem. Jedyne co mi się rzuciło w oczy to, że troszkę źle ostrzy. Często łapie na grzywkę albo na nos :)
1.
Dołączona grafika
2.
Dołączona grafika
3.
Dołączona grafika
4.
A ta 40d i obiektywem którego nazwy do dzisiaj nie umiem powtórzyć ^^
Dołączona grafika
Oczywiście mowa o sprzęcie Puszka ;)

Ps: http://ciarrrrry.digart.pl/ ten gościu też robi 50mm f/1.8 i 400d i też nieźle działa :)

#1226 clesh

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 205 postów

Napisano 07 lipca 2010 - 08:59

50mm 1,8 to niezłe optycznie szkło za małe pieniądze, nie ma dla niego alternatywy (chyba że manuale),
ale trzeba pamiętać, że...
- obudowa mizerna - mój złapał luzy pozaosiowe po 4 miesiącach, oddali kasę w FJ - kupiłem 3 sigmy 50 1,4, trafił mnie szlag i kupiłem EF50 1,4
- 5 listków przysłony - czyli mamy pięciokąty w bokehu
- AF słabawy - wolny, ogólnie niecelny.
Hitotsu, ware ware wa, chisei to tairyoku to o kojo sase, koto ni nozonde ayamatazaru koto.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#1227 pu5z3k

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 96 postów

Napisano 07 lipca 2010 - 10:07

a ja robie manualami i jest pieknie az dupka mięknie ;D

#1228 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 07 lipca 2010 - 10:39

Radek, dobrze wiesz, że gdybym miał np: 40d też olał AF i robił manualem ;]

#1229 MZK

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 968 postów

• BF2 GUID - MZK^pl

Napisano 07 lipca 2010 - 13:57

Manual mi się nie sprawdza (tzn. portret, makro to nie ma problemu, ale to nie są moje ulubione dziedziny ;p) jak próbuję robić coś w stylu reportaż (szkoda, że cyfraki nie mają takich matówek jak analogi ;p). Kit też jest plastikowy, również ma 5 listków, a jest ciemniejszy. 1k zł nie uzbieram na 1.4. Wiec jakich wad by nie miał, to jednak pasuje mi ten C50 1.8. Mam Heliosa, ale on totalnie nie radzi sobie ze słońcem i jest raczej miękki. ;p

#1230 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 07 lipca 2010 - 19:03

MZK myślę że jak reportaż Cię interesuje to potrzebujesz czegoś szerszego jak 50mm, sprawdź Canon EF 35mm f2.0 albo 24 2,8 wiem że są dwa razy droższe jak 50 ale AF na pewno lepiej się będzie spisywał.
do tego sigmy też dobre szkła szerokie mają, nawet AF dobrze się sprawuje bo wystarczy nieduży odcinek by obraz był ostry do nieskończoności przy takiej ogniskowej.

Druga sprawa to praca w trudnych warunkach, 50mm nieradzi sobie w ciemnych pomieszczeniach jest wolny a błędy te wychodzą na fotkach. w reporterce nie można sobie na takie rzeczy pozwolić.

Puszek i Smiter czy to już wszystko z sesji basenowej?
Dołączona grafika

#1231 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 07 lipca 2010 - 20:57

Sesja trwała koło godziny - z racji tego, że zachód nas gonił - więc dość krótko. Do tego było nas dwóch i musieliśmy się zmieniać :P

#1232 MZK

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 968 postów

• BF2 GUID - MZK^pl

Napisano 07 lipca 2010 - 21:17

90s, na nic innego jak na 50mm mnie nie stać. ;p Uznałem, że to ogniskowa w stylu must have (no i światło). ;p Reporterka to był taki przykład, ze mnie taki reporter jak z koziej wiadomo co dalej. ;p Zaczne od tego obiektywu po prostu. ;p

#1233 Beatels

Placek

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 205 postów
  • Miejscowość:Wieleń

• BF2142 GUID - Beatels

Napisano 07 lipca 2010 - 21:26

http://s628.photobuc...2b.jpg&newest=1

Zaje***, ma świetny klimat, aż na tepatkę sobie ustawie zamiast choppera :) Jakieś inne fotki z motorami (najlepiej) posiadasz albo masz w planach chociażby?
Dołączona grafika

#1234 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 07 lipca 2010 - 22:44

Mogę Ci zaraz całą paczkę wysłać. Tylko obrobione mam już pomniejszone :)

edit:
http://www.przeklej....00193rbfvcdk2j6 link powinien jeszcze działać.

#1235 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 07 lipca 2010 - 23:00

Myślałem że się dopiero rozgrzewacie z tymi fotami.
W sumie jak mam być szczery to tylko dwie fotki są ciekawe.
Puszka z odbiciem twarzy przy brzegu i Twoja Smiterek z głową zanurzoną.
Reszta jest taka sama jak pozostałe portrety. ciasny kadr, małe GO i jednolite oświetlenie.

Może się mylę ale portret musi mówić coś o postaci jaka się na nim znajduje.

A nie każdego jednako pstrykać i obrabiać.

W sumie ja bym użył oświetlenia naturalnego albo ustawiał coś pod rembrandtowskie.
Mieliście piękną modelkę której nie trzeba było dopieszczać płaszczącym światłem.
A wręcz odwrotnie, ma piękną cerę, jest młoda i aż się prosi o cienie które podkreślą charakter.

Poza tym basem to świetny temat. dlaczego nie ma fot jak wyłania się z wody a krople spływają po jej twarzy i ciele?.
jak łapię pierwszy oddech a z ust lecą krople.

Albo zarzuca włosy do tylu tworząc ścianę wody.

Ewentualnie leży pod wodą i delikatnie wypuszcza powietrze z usta a oczy ma otwarte.
Choćby nawet zaczęła chlapać wodą dookoła i rzucać w szale głową na lewo i prawo, to byłoby super

Takie foty pokazały by charakter młodej, pięknej, gniewnej.

Ostatnio widziałem portret znanego pisarza. nie mogę znaleźć tego zdjęcia ale było całe czarne i były na nich tylko dłonie światłem strumieniowym oświetlone.
albo mike tysona portret ale tyłu jego głowy i ogromnego karku.
Myślę że takie portrety są najlepsze, bo pokazują to kim są ludzie których uwieczniamy i łamią kanony.

ps. mam nadzieje że nie pogniewacie się na mnie za ten post.
Dołączona grafika

#1236 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 07 lipca 2010 - 23:36

Dobrze mówisz Jakub. Trochę spaliliśmy z czego teraz widzę i można się usprawiedliwiać tylko brakiem czasu :)

#1237 pu5z3k

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 96 postów

Napisano 08 lipca 2010 - 09:33

90s spoko, tylko wez pod uwage pewne rzeczy.

- godzinę o której to robiliśmy (ja fociłem na iso 1000)
- portret nigdy nie byl i nie bedzie moja dobra strona ze wzgledu na brak zmyslu focenia tego tematu
- angeli bylo bardzo zimno wiec sesja tez za dluga nie byla
- gdy sesja sie rozbujała zeszlo sie ze 40 mlodych lepkow z durnymi komentarzami
- temat basenu focilem pierwszy raz i byly spore problemy z trupia cera jak nie bylo słońca.

#1238 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 08 lipca 2010 - 09:53

Odnośnie latających kropelek to chyba zaliczy egzamin :P

Dołączona grafika

Ps: Radziu, wrzucaj dzisiejsze makro :D

#1239 90s

Emeryt Clan Leader

• Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 366 postów

Napisano 08 lipca 2010 - 20:53

Dokładnie o takie foty chodzi:)

Puszek portrety robisz świetne jak i każdy inny rodzaj fotografii.

Techniczne zdjęcia Wasze są kapitalne.

Ja tak dobrze nie foce ale portret zawsze zaczynam od pomysłu.
Rozmawiam z osobą której mam zrobić zdjęcia i podsuwam pomysły, przeglądamy ubrania, ewentualnie miejsca.
Zawsze jak nie aranżacja to kostium, a najlepiej wszystko razem do tego makijaż, włosy, paznokcie jak jest taka koncepcja

Staram się zawsze poznać osobę której robię zdjęcia i pokazać ją w jakiejś konkretnej postaci.
Coś jakby gra aktorska.

Nawet dzieci, mam masę rekwizytów które kupuje albo z pracy wygrzebuje. kaski budowlane, kawałki sieci, taśmy czarne do owijania paczek. sztuczne kwiaty, doniczki.
sterty srebrnej folii. nawet kupiłem światełka choinkowe ale niewypał się okazał z tymi niebieskimi ledami.

Drugą grupę rekwizytów kompletuje. mam maszynę do robienia dymu, wielki wiatrak,maszynkę do robienia baniek mydlanych, chce kupić karcher i baterie przenośną do zasilania lamp studyjnych i tych urządzeń w plenerze.
Ale to jak dopiero spłacę szkło do końca.
Zbieram też po znajomych zabawki, niepotrzebna garderobę,ciekawe ubrania itd.

Bo aranżacja wypełnia portret, te detale i rekwizyty dopełniają osobowość ,coś jak robić zdjęcie malarza w jego pracowni.

Nie lubię robić zwykłych portretów, niedawno przyszło do mnie angielskie małżeństwo z dwójką dzieci, chcieli normalne fotki portretowe. po pół godziny leżeli jedno na drugim a część zdjęć widzieliście u mojej dziewczyny w galerii.
Okazało się że wszystkie fotki im się podobały i chcą już kolejne.Do tego zamówili wszystkie pozostałe z tej sesji które uznamy za dobre.

Tak samo było z Kubą gościem który biega. tak mu się pomysły i zdjęcia spodobały że chce realizować kolejne.

A tym razem polecimy po całości, ale nie będę zdradzał by nie zapeszyć.

Tak więc jak usłyszałem Wasz pomysł z basenem to gul mi skoczył:) bo też bym chciał taki temat wykonać, mam nadzieje że jeszcze wrócicie do tego tematu i wykorzystacie w pełni otoczenie a nie tylko puszki i szkła:)
I nie słuchajcie debili którzy przychodzą i się gapią. ja też tak miałem gdy fociłem Andego w garażu. Pozłaziło się pół ulicy ale w dupie to trzeba mieć bo dobre fotki najważniejsze.
Najlepszym sposobem na udana sesje to dobry klimat i muzyka która rusza modela i zagłusza gapiów:))

Tak już na koniec jaka jest Wasza ulubiona pora focenia w plenerze?
Dołączona grafika

#1240 Smiter

Placuch

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 929 postów

• BF2 GUID - Smit3r

Napisano 08 lipca 2010 - 21:25

Dałeś mi Jakub trochę do myślenia ;) Będę kombinował...
Miałem sesję przy wodzie ale za późno dałeś rady... nie wiem czy pokazywać.

Co do godziny plenerów to ciężko wyczuć, bo wszystko zależy od pory roku.
Ale tak jak teraz w lecie to po 18.00 :)
A makro od 4.00 :DDD

edit:
Jednak się zdecydowałem :)
Dołączona grafika

Dołączona grafika

A tu taki eksperyment. Chciała coś mrocznego. Nie wiem jak to widzicie. Pobawiłem się trochę tym o co was kiedyś tak męczyłem ;)
Dołączona grafika

Oczywiście wszędzie Pani Aleksandra ;]

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych