Fotografia
Napisano 06 lipca 2010 - 22:08
Dużo bardziej mi się podobają fotki z niego niż z mojej 85 1,8
Smiterek dokup sobie te dwa bajery do lampy
http://www.amazon.co...98&sr=8-1-spell
http://www.amazon.co...78446809&sr=8-6
Napisano 06 lipca 2010 - 22:16
Ja się przymierzam do zakupu 50mm ale 1.8 ;/ Na 1.4 się raczej nie szarpnę z braku funduszy. Cykałem taką 1.8 u Puszka (między innymi sesja w basenie) i nie mam jakiś mega zastrzeżeń
Napisano 06 lipca 2010 - 23:27
Zamówiłem właśnie Canona 50mm f/1.8. ;p
EDIT: Smiter, np. coś takiego: http://www.cyfrowe.p...wa-48-af-1.html
Napisano 07 lipca 2010 - 00:26
Co do Canon EF 50mm f/1.8 to mam nim jeszcze parę fot. W sumie tutaj nie wstawiałem, a moim zdaniem wyszły całkiem przyzwoici jak na tyle negatywnych opinii, które o nim słyszałem. Jedyne co mi się rzuciło w oczy to, że troszkę źle ostrzy. Często łapie na grzywkę albo na nos
1.

2.

3.

4.
A ta 40d i obiektywem którego nazwy do dzisiaj nie umiem powtórzyć ^^

Oczywiście mowa o sprzęcie Puszka
Ps: http://ciarrrrry.digart.pl/ ten gościu też robi 50mm f/1.8 i 400d i też nieźle działa
Napisano 07 lipca 2010 - 08:59
ale trzeba pamiętać, że...
- obudowa mizerna - mój złapał luzy pozaosiowe po 4 miesiącach, oddali kasę w FJ - kupiłem 3 sigmy 50 1,4, trafił mnie szlag i kupiłem EF50 1,4
- 5 listków przysłony - czyli mamy pięciokąty w bokehu
- AF słabawy - wolny, ogólnie niecelny.
Napisano 07 lipca 2010 - 10:07
Napisano 07 lipca 2010 - 10:39
Napisano 07 lipca 2010 - 13:57
Napisano 07 lipca 2010 - 19:03
do tego sigmy też dobre szkła szerokie mają, nawet AF dobrze się sprawuje bo wystarczy nieduży odcinek by obraz był ostry do nieskończoności przy takiej ogniskowej.
Druga sprawa to praca w trudnych warunkach, 50mm nieradzi sobie w ciemnych pomieszczeniach jest wolny a błędy te wychodzą na fotkach. w reporterce nie można sobie na takie rzeczy pozwolić.
Puszek i Smiter czy to już wszystko z sesji basenowej?
Napisano 07 lipca 2010 - 20:57
Napisano 07 lipca 2010 - 21:17
Napisano 07 lipca 2010 - 21:26
Zaje***, ma świetny klimat, aż na tepatkę sobie ustawie zamiast choppera
Napisano 07 lipca 2010 - 22:44
edit:
http://www.przeklej....00193rbfvcdk2j6 link powinien jeszcze działać.
Napisano 07 lipca 2010 - 23:00
W sumie jak mam być szczery to tylko dwie fotki są ciekawe.
Puszka z odbiciem twarzy przy brzegu i Twoja Smiterek z głową zanurzoną.
Reszta jest taka sama jak pozostałe portrety. ciasny kadr, małe GO i jednolite oświetlenie.
Może się mylę ale portret musi mówić coś o postaci jaka się na nim znajduje.
A nie każdego jednako pstrykać i obrabiać.
W sumie ja bym użył oświetlenia naturalnego albo ustawiał coś pod rembrandtowskie.
Mieliście piękną modelkę której nie trzeba było dopieszczać płaszczącym światłem.
A wręcz odwrotnie, ma piękną cerę, jest młoda i aż się prosi o cienie które podkreślą charakter.
Poza tym basem to świetny temat. dlaczego nie ma fot jak wyłania się z wody a krople spływają po jej twarzy i ciele?.
jak łapię pierwszy oddech a z ust lecą krople.
Albo zarzuca włosy do tylu tworząc ścianę wody.
Ewentualnie leży pod wodą i delikatnie wypuszcza powietrze z usta a oczy ma otwarte.
Choćby nawet zaczęła chlapać wodą dookoła i rzucać w szale głową na lewo i prawo, to byłoby super
Takie foty pokazały by charakter młodej, pięknej, gniewnej.
Ostatnio widziałem portret znanego pisarza. nie mogę znaleźć tego zdjęcia ale było całe czarne i były na nich tylko dłonie światłem strumieniowym oświetlone.
albo mike tysona portret ale tyłu jego głowy i ogromnego karku.
Myślę że takie portrety są najlepsze, bo pokazują to kim są ludzie których uwieczniamy i łamią kanony.
ps. mam nadzieje że nie pogniewacie się na mnie za ten post.
Napisano 07 lipca 2010 - 23:36
Napisano 08 lipca 2010 - 09:33
- godzinę o której to robiliśmy (ja fociłem na iso 1000)
- portret nigdy nie byl i nie bedzie moja dobra strona ze wzgledu na brak zmyslu focenia tego tematu
- angeli bylo bardzo zimno wiec sesja tez za dluga nie byla
- gdy sesja sie rozbujała zeszlo sie ze 40 mlodych lepkow z durnymi komentarzami
- temat basenu focilem pierwszy raz i byly spore problemy z trupia cera jak nie bylo słońca.
Napisano 08 lipca 2010 - 09:53

Ps: Radziu, wrzucaj dzisiejsze makro
Napisano 08 lipca 2010 - 20:53
Puszek portrety robisz świetne jak i każdy inny rodzaj fotografii.
Techniczne zdjęcia Wasze są kapitalne.
Ja tak dobrze nie foce ale portret zawsze zaczynam od pomysłu.
Rozmawiam z osobą której mam zrobić zdjęcia i podsuwam pomysły, przeglądamy ubrania, ewentualnie miejsca.
Zawsze jak nie aranżacja to kostium, a najlepiej wszystko razem do tego makijaż, włosy, paznokcie jak jest taka koncepcja
Staram się zawsze poznać osobę której robię zdjęcia i pokazać ją w jakiejś konkretnej postaci.
Coś jakby gra aktorska.
Nawet dzieci, mam masę rekwizytów które kupuje albo z pracy wygrzebuje. kaski budowlane, kawałki sieci, taśmy czarne do owijania paczek. sztuczne kwiaty, doniczki.
sterty srebrnej folii. nawet kupiłem światełka choinkowe ale niewypał się okazał z tymi niebieskimi ledami.
Drugą grupę rekwizytów kompletuje. mam maszynę do robienia dymu, wielki wiatrak,maszynkę do robienia baniek mydlanych, chce kupić karcher i baterie przenośną do zasilania lamp studyjnych i tych urządzeń w plenerze.
Ale to jak dopiero spłacę szkło do końca.
Zbieram też po znajomych zabawki, niepotrzebna garderobę,ciekawe ubrania itd.
Bo aranżacja wypełnia portret, te detale i rekwizyty dopełniają osobowość ,coś jak robić zdjęcie malarza w jego pracowni.
Nie lubię robić zwykłych portretów, niedawno przyszło do mnie angielskie małżeństwo z dwójką dzieci, chcieli normalne fotki portretowe. po pół godziny leżeli jedno na drugim a część zdjęć widzieliście u mojej dziewczyny w galerii.
Okazało się że wszystkie fotki im się podobały i chcą już kolejne.Do tego zamówili wszystkie pozostałe z tej sesji które uznamy za dobre.
Tak samo było z Kubą gościem który biega. tak mu się pomysły i zdjęcia spodobały że chce realizować kolejne.
A tym razem polecimy po całości, ale nie będę zdradzał by nie zapeszyć.
Tak więc jak usłyszałem Wasz pomysł z basenem to gul mi skoczył
I nie słuchajcie debili którzy przychodzą i się gapią. ja też tak miałem gdy fociłem Andego w garażu. Pozłaziło się pół ulicy ale w dupie to trzeba mieć bo dobre fotki najważniejsze.
Najlepszym sposobem na udana sesje to dobry klimat i muzyka która rusza modela i zagłusza gapiów:))
Tak już na koniec jaka jest Wasza ulubiona pora focenia w plenerze?
Napisano 08 lipca 2010 - 21:25
Miałem sesję przy wodzie ale za późno dałeś rady... nie wiem czy pokazywać.
Co do godziny plenerów to ciężko wyczuć, bo wszystko zależy od pory roku.
Ale tak jak teraz w lecie to po 18.00
A makro od 4.00
edit:
Jednak się zdecydowałem

A tu taki eksperyment. Chciała coś mrocznego. Nie wiem jak to widzicie. Pobawiłem się trochę tym o co was kiedyś tak męczyłem

Oczywiście wszędzie Pani Aleksandra ;]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych