Napisano 12 grudnia 2006 - 15:31
Ja musze powiedziec, ze wybieram... Wii.
Decyzja jest bardzo prosta. Jesto to jedyna tak naprawde inowacyjna konsola ze wszystkich tzw. Next Genow. XBox360 oraz PS3 moga sie szczycic o wiele wieksza moca obliczeniowa w porownaniu do produktu nintendo, ale pytanie brzmi co one oferuja poza lepsza grafika co jest takie nextgenowe?
Odpowiedz jest prosta... Nic.
Nintendo postawilo przeciwienstwie do pozostalych graczy obecnych na rynu na... gracza. Wielu powie, ze Wii ma bardzo slaba grafike w porownaniu do dwoch pozostalych i dlatego jest ble. Ja odpowiem w taki sposob. Grafika to nie wszystko, bo liczy sie tzw. "gameplay". Czyz nie kazdy chcial machac mieczem, lub poprostu moc latwo i precyzyjnie strzelic w grze?
Dzieki Wiimotowy, jest to mozliwe. Dzieki Wiimotowi Wii jest prawdziwym nextgenem wsrod konsol.
A co z grami? nic prostrzego: Zelda: Twilight Pricess (ma porownywana jesli nei lepsza srednia ocene od Gers of War!), Metroid Prime 3, Mario Galaxy (to chyba oczywiste) mowia same za siebie.. przeciez to jest sciasla czolowka gier! Nalezy jeszcze przypomniec, ze Wii ma teraz o wiele lepsze wsparcie od developerow niz przy swoim poprzednim dziecku (GameCube) co oznacza, ze znajada sie na nim duzo gier muliplatformowych vide CoD, NFS, Resident Evil (tak tylko ze w tym przypadku ma to byc exclusive dla Wii), Final Fantasy, Dragon Quest i wiele, wiele wiecej.
Problem z grami jest wiec wyjasniony.
Do przyszlych wlascicieli PS3:
Wiecie, ze Wiimote ma rumblepack ;-]
Do wlascicieli X360: Jaka tradycje posiadaja gry na ten system?
Odam jeszcze takie male info, bo moze okazac sie, ze ktos mi powie ze PS2 jest mocniejsza (byly osoby, ktore tak twierdzily). Odpowiem tak:
PS2 byla najslabsza konsola ze wszyskich 3 czyli Ps2, GameCube oraz Xbox. Wii jest 2x mocniejsza od GC a takze troche od XBox'a (wiadomo, ze XBox byl tutaj liderem).
To by bylo narazie na tyle z mojej strony.
Wiem, ze powyzszy tekst jest bardzo stronniczy, ale taki mial byc. Gdyz tak jak mowilem. Ja juz postanowilem i wiem czego chce.
Dodam moze, ze moja ocene wyrobilem sobie poprzez granie na wielu konsolach podczas mych kilku ;-) latek.
NES, SNES, SEGA (pierwsza nieznam jej nazwy), SEGA Mega Drive' SEGA Saturn, PSOne, N64, PS2, XBox, X360. Mozna dodac Pegazusa, ale to nie byla konsola tylko tania podrobka Nintendo.
To by bylo narazie na tyle z mojej strony.
Nic tak nie świeci jak żarówka