Skocz do zawartości


Przepisy Brewkii


26 odpowiedzi w tym temacie

#1 Brewka

    Placek

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 293 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Warszawa



  • BF2 GUID - Brewkaa

Napisano 13 maja 2008 - 21:50

Tak czytam i widze ze wszyscy maja tematy zwiazane raczej z komputerem a tu grafika a tu film ja dam zupelnie cos innego moje przepisy. Czasami lubie cos upichcic i jak ktos chce moze skorzystac z moich przepisow.


1 przepis jest to przepis na Pizze
*Składniki na ciasto:
Mąka pszenna szymanowska. Jeden durzy kubek (kolo 3/4litra)
Drożdże daje tak na oko kolo 10g.
Oliwa Extra Virgin (Kieliszek)
Pół kubka ciepłego mleka (temp kolo 30-45Stopni)
łyżka cukru i soli.
*Składniki na Sos.
Miseczka soku pomidorowego bądź mały słoiczek koncentratu (z koncentratu jest mocniejszy smak pomidorów)
Przyprawy (bazylia, oregano, pieprz, sol)
*Reszta składników:
Ser
Ulubiona wędlina, szynka jak kto woli (najlepsza to polędwica sopocka oraz salami)
Oliwki
Piekarnik nastawiamy na 230stopni

Robimy ciasto.
Wsypujemy mąkę do głębokiej miski i posypujemy cukrem i solą, potrząsamy aby była gładka powierzchnia poczym robimy po środku dołek. Następnie oliwę i mleko z drożdżami wlewamy do miski po czym zaczynamy mieszać aby powstało tradycyjne ciasto o konsystencji na pierogi w razie gdyby było za rzadkie dodajemy maki a gdy składniki sie nie łączą dolewamy ciepłego mleka. Gdy wszystko sie polaczy robimy z tego kulke i wrzucamy spowrotem do miski przykrywamy i odstawiamy w cieple miejsce na 30 min. Przez ten czas zrobimy sos. Do miseczki wlewamy sok (koncentrat) dodajemy przypraw i mieszamy .Gdy minie 30 ciasto będzie o polowe większe. Wyciągamy je z miski i kładziemy na stół po czym rozwałkowywujemy w dowolny kształt o grubości kolo 3 milimetrów.. Gdy ciasto będzie rozwałkowane kładziemy je na blaszy i robimy pełno dziurek widelcem. Gdy ciasto będzie podziurawione rozlewamy nasz sos i rozsmarowywujemy go po całej powierzchni a następnie obficie posypujemy żółtym serem. Na wierzch kładziemy wędlinę, oliwki i kto co tam lubi. Następnie wstawiamy do piekarnika na 10-15 min tak aby ser sie stopił i lekko przypiekł a brzegi pizzy sie lekko zarumieniły.


Jutro napisze wam przpis na Bułeczki maślane.

@Edit
Sos mozna kupic gotowy przykladowo paste pomidorowa tez jest bardzo dobra. W Tesco jest przykladowo Pasta Pomidorowa z pieczarkami, z oliwkami, bez warzyw.
Dołączona grafika

BF2- Brewkaa
Xfire- j/w

#2 Rodrigo

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 15 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Kijanice/Lututów nied. Wielun/Zloczew (miasteczko)

Napisano 13 maja 2008 - 21:53

Fajny taki temat :) A swoje przepisy mozna wrzucac ? :P

#3 Brewka

    Placek

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 293 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Warszawa



  • BF2 GUID - Brewkaa

Napisano 13 maja 2008 - 21:53

Hmm jaki jest temat ??
Dołączona grafika

BF2- Brewkaa
Xfire- j/w

#4 90s

    Emeryt Clan Leader

  • Zarząd
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 365 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Burton On Trent

Napisano 13 maja 2008 - 22:40

Dobre brewka:) :)ale może daj w inne" kulinaria":) albo hobby.

ja z chęcią napisze swoje ulubione danie tatar.choć krokiety z barszczem na równi stawiam:)


ps. ile tak na oko masz zamiar nam przepisów przedstawić i jakie?
z chęcią jakiś spróbuje :)

ps1. można przenieś? czy założysz nowy a ten skasować?
Dołączona grafika

#5 Brewka

    Placek

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 293 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Warszawa



  • BF2 GUID - Brewkaa

Napisano 14 maja 2008 - 09:07

1.Pizza
2.Buleczki Maslane
3.Chleb Bananowo waniliowy
4.Spaghetti
5.Faszerowane Pieczarki
i wiele innych ale to niespodzianka.

90s ale ja to stworzylem sam a nie brane przepisy od innych wiec czemu do innych.
Dołączona grafika

BF2- Brewkaa
Xfire- j/w

#6 Rodrigo

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 15 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Kijanice/Lututów nied. Wielun/Zloczew (miasteczko)

Napisano 14 maja 2008 - 13:31

Temat jest przepisy Brewki :)

#7 Brewka

    Placek

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 293 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Warszawa



  • BF2 GUID - Brewkaa

Napisano 14 maja 2008 - 16:02

Wiec tak jak obiecalem Czas na bułeczki maslane.

*Składniki:
-1,5kg Mąki Tortowej
-2 cale Jaja
-8 dag drozdży
-1 płaska łyżeczka soli
-1 Łyzka masła (im wiecej masal tym mocniejszy maslany smak)
-1 łyzeczka Cukru
-2 szklanki mleka
-1 jajo do smarowania
Wyrób ciasta wszystko mieszamy ze soba az bedzie jednorodne po czym odstawiamy je do miski i w jakis ciepły kąt na 50-60min żeby wyrosło. Gdy ciasto juz nam wyrośnie formujemy z niego malutkie buleczki a najlepiej placuszki o srednicy 5cm o grubości gora centymetr im wieksza srednica tym buleczki beda wieksze. Jak uformujemy placuszki i posmarujemy je roztrzepanym jajkiem kladziemy na blaszy na kturej jest polozoy papier do piekarnika (wytrzymuje wysoka temp i sie nie pali).Po czym wstawiamy do piekarnika ktury zostal rozgrzany do temp 50-60 stopni po jakichs 10-15min zwiekszamy temp do 200stopni i czekamy az buleczki sie zarumienia. Liczba bulek kolo od 10 do 35 w zaleznosci jakie wielkosci zrobicie.
Dołączona grafika

BF2- Brewkaa
Xfire- j/w

#8 Hyper

    Placek

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 397 postów

Napisano 14 maja 2008 - 19:16

Robił bulłeczki pycha.... czekam na Spagetii albo na ten Chlebek bananowy ....
Ps- nie ktury tylko który
Dołączona grafika
By (Ł)Ania ;D

#9 Brewka

    Placek

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 293 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Warszawa



  • BF2 GUID - Brewkaa

Napisano 15 maja 2008 - 20:56

Dzis zrobilem Pizze i postanowilem sie nia pochwalic tzn pokazac jak wyglada.

Dołączona grafika
Dołączona grafika

BF2- Brewkaa
Xfire- j/w

#10 P.D.Rasta

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1 005 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 15 maja 2008 - 21:08

Najs...
Idę se zrobić żarcie, bo mi smaku narobiłeś.

#11 Swirus

    Placek

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 314 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Popowo... Rulezzz



  • BF2 GUID - >Swirus90<

Napisano 15 maja 2008 - 21:26

Wyświetl postUżytkownik Brewkaa dnia 15-05-2008 20:58 napisał

Dzis zrobilem Pizze i postanowilem sie nia pochwalic tzn pokazac jak wyglada.

Dołączona grafika

Sory Brewk@@@ ale ta pizza nie wyglada... :D joke... :D

Tak ogulnie wyglada dobrze moze lepiej niz dobrze... :D
szachy rank 1300+ kurnik xD szukac Swirus1pl xDsss

#12 Rodrigo

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 15 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Kijanice/Lututów nied. Wielun/Zloczew (miasteczko)

Napisano 16 maja 2008 - 00:15

Brewka nie wrzucaj takich fotek bo mnie monitora pozbawisz... :) (mam silny gryz :P)

#13 Kabrax

    Placek

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 442 postów

Napisano 19 maja 2008 - 11:14

NO pizza powiedzmy :D  Ja robie zawsze z gruba wartswa pieczarek na 1,5cm cieście bo mi taka po prostu bardziej smakuje. A te bułeczki maslane ęde musiał spróbować tylko qrde drozdży nie mam. Czas do sklepu :P
Sygnatury nie będzie, bo jest za duża...

#14 Kabrax

    Placek

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 442 postów

Napisano 19 maja 2008 - 19:52

Dołączona grafika

No nie wyszło tak jak miało wyjść lecz i tak pyszne :D Bede ten przepis musiał unowoczesnić bo słabo wyrosły.
Sygnatury nie będzie, bo jest za duża...

#15 Brewka

    Placek

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 293 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Warszawa



  • BF2 GUID - Brewkaa

Napisano 26 lipca 2008 - 18:51

Czas czos dorzucic.

Kabaczek zapiekany z mieskiem i serem

Składniki:
Kabaczek
Farsz: miesko wiepszowe mielone (ilosc dostosowana do kabaczka)(do mieska mozna dolozyc wazywka aby bylo smaczniejsze)
Ser do przykrycia calosci.



Sposob przygotowania:

Kabaczek rozkrajamy na pol i wyskrobujemy srodek aby zrobic miejsce na miesko. Do przygotowanej miseczki z kabaczka wsadzamy miesko tak aby bylo na rowni z krwedzia kabaczka
Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 220Stopni.
Po przygotowaniu kabaczka kladziemy go na blache ruszt czy jak kto tam woli i wsadzamy do piekarnika zmniejszajac jego temperature do 190stopni na 30-40min w zaleznosci od wielkosci kabaczka. Gdy miesko juz sie upiecze przykrywamy serem (najlepiej startym) i wkladamy spowrotem dopiekarnika aby ser sie rozpuscil.


Dodaje zdjecie niestety zdjecie zostalo zrobione po 2 godzinkach jak jest juz zimny i niewyglada tak pieknie i okazale jak zaraz po wyjeciu go z piekarnika:
Dołączona grafika
Dołączona grafika

BF2- Brewkaa
Xfire- j/w

#16 Slomka

    Placek

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 225 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Warszawa


  • BF2142 GUID

Napisano 31 lipca 2008 - 12:28

Ja czekam z niecierpliwością na Spaghetti. :)
xfire: hardwolf5 | BF 2: SlomkaPL | BF 2142: Slomka i Slomka* | CoD 4: Slomka

#17 ozzY_22

    Placuch

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1 018 postów

Napisano 27 sierpnia 2008 - 15:54

Właśnie wcinam pizze z przepisu :D
SMACZNA

ale mam jeden pomysł te przyprawy co dodaje się do sosu można również dodać do ciasta lecz nie za dużo bo będzie przesada :shock:

ogólnie przepis znakomity mi wyszło a dotąd nic nie robiłem w kuchni sam no poza naleśnikami i daniem chińskim ( pomysł na kurczaka po chińsku :mrgreen: )
___________

#18 MZK

    Placuch

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 968 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Wrocław



  • BF2 GUID - MZK^pl

Napisano 29 sierpnia 2008 - 00:00

Co to za klan/wojsko/załoga bez kucharza? My na szczęście mamy swojego. :D

#19 Brewka

    Placek

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 293 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Warszawa



  • BF2 GUID - Brewkaa

Napisano 03 listopada 2008 - 17:33

Trzeba cos dodac. Chlebek Bananowo-Waniliowy


składniki

3 szklanki mąki
4 mocno dojrzałe banany
kostka masła - 20 dag
1,5 szklanki cukru
2 jajka
garść rodzynek
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
laska wanilii - około 10 cm
szczypta soli

masło do wysmarowania formy



sposób przygotowania

Rodzynki zalewam wrzątkiem i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie odsączam je i odstawiam na bok. Masło ucieram z cukrem, następnie dodaję jajka i ponownie ucieram na jednolitą i puszystą masę. Banany obieram i rozgniatam widelcem na masę.

Laskę wanilii przekrawam na pół i nożem zeskrobuję jej zawartość do mąki.

Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i solą.

Do utartego masła z jajkami i cukrem dodaję stopniowo mąkę i banany i ucieram na jednolitą masę. Dodaję rodzynki i mieszam.

Ciasto przekładam do foremki wysmarowanej masłem i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40-50 minut, aż skórka będzie brązowana, a patyczek włożony do ciasta, suchy po jego wyciągnięciu.


To nie jest moj przepis ale ja bazowalem na tym a przepisywac mi sie niechce. Ja robilem bez rodzynek bo tego nielubie jakies takie bobki to sa dla mnie :P

Jutro dam przepis na spaghetti i pieczarki :P
Dołączona grafika

BF2- Brewkaa
Xfire- j/w

#20 TASIOR.GAMEOHOLIC

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 25 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Śląsk, Tychy-Karkand



  • BF2 GUID

Napisano 06 listopada 2008 - 20:31

Dobra to ja dam coś od siebie xD



Panackes! To dopiero placuszki xD

Składniki:
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 300 g mąki
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Roztapiamy połowę masła.
Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy maślankę, roztopione masło, mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.
Osobiśćie smażyłem na taniej patelni teflonowej bez tłuszczu, na wolnym ogniu żęby się w środku dopiekły :P. Były bardzo rumiane :D. Czas smażenia to od 4-6 min w górę na pierwszej stronie. Jak dacie mały ogień to po 6 min moża przyjść sprawdzić czy się już odklejają od patelni czy nie. Przewracać najlepiej podrzucając by nie zniszczyć. Nakładać ok 3 pełne łyżki stołowe ciasta na środek patelni (ciasto powinno się lekko rozpływać na boki) - duże ciężko się przewracają i nie wyglądają tak fajnie :P. Maślanki użyłem mrągowskiej truskawkowej - gęsta.

Pancakes doskonale smakują polane syropem klonowym, dobre są też z miodem, roztopioną czekoladą, sosem owocowym. Ja przełożyłem dżemem i czekoladą jak np. nutella (może być inna).


Uwaga! nie zrażać się tym że ciasto jest bardzo gęste! Ma być jak gęsta śmietana albo gęstsze. Proporcje w przepisie sprawdzone ;]





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych