Przepisy Brewkii
#1
Napisano 13 maja 2008 - 21:50
1 przepis jest to przepis na Pizze
*Składniki na ciasto:
Mąka pszenna szymanowska. Jeden durzy kubek (kolo 3/4litra)
Drożdże daje tak na oko kolo 10g.
Oliwa Extra Virgin (Kieliszek)
Pół kubka ciepłego mleka (temp kolo 30-45Stopni)
łyżka cukru i soli.
*Składniki na Sos.
Miseczka soku pomidorowego bądź mały słoiczek koncentratu (z koncentratu jest mocniejszy smak pomidorów)
Przyprawy (bazylia, oregano, pieprz, sol)
*Reszta składników:
Ser
Ulubiona wędlina, szynka jak kto woli (najlepsza to polędwica sopocka oraz salami)
Oliwki
Piekarnik nastawiamy na 230stopni
Robimy ciasto.
Wsypujemy mąkę do głębokiej miski i posypujemy cukrem i solą, potrząsamy aby była gładka powierzchnia poczym robimy po środku dołek. Następnie oliwę i mleko z drożdżami wlewamy do miski po czym zaczynamy mieszać aby powstało tradycyjne ciasto o konsystencji na pierogi w razie gdyby było za rzadkie dodajemy maki a gdy składniki sie nie łączą dolewamy ciepłego mleka. Gdy wszystko sie polaczy robimy z tego kulke i wrzucamy spowrotem do miski przykrywamy i odstawiamy w cieple miejsce na 30 min. Przez ten czas zrobimy sos. Do miseczki wlewamy sok (koncentrat) dodajemy przypraw i mieszamy .Gdy minie 30 ciasto będzie o polowe większe. Wyciągamy je z miski i kładziemy na stół po czym rozwałkowywujemy w dowolny kształt o grubości kolo 3 milimetrów.. Gdy ciasto będzie rozwałkowane kładziemy je na blaszy i robimy pełno dziurek widelcem. Gdy ciasto będzie podziurawione rozlewamy nasz sos i rozsmarowywujemy go po całej powierzchni a następnie obficie posypujemy żółtym serem. Na wierzch kładziemy wędlinę, oliwki i kto co tam lubi. Następnie wstawiamy do piekarnika na 10-15 min tak aby ser sie stopił i lekko przypiekł a brzegi pizzy sie lekko zarumieniły.
Jutro napisze wam przpis na Bułeczki maślane.
@Edit
Sos mozna kupic gotowy przykladowo paste pomidorowa tez jest bardzo dobra. W Tesco jest przykladowo Pasta Pomidorowa z pieczarkami, z oliwkami, bez warzyw.
BF2- Brewkaa
Xfire- j/w
#2
Napisano 13 maja 2008 - 21:53
#3
Napisano 13 maja 2008 - 21:53
BF2- Brewkaa
Xfire- j/w
#4
Napisano 13 maja 2008 - 22:40
ja z chęcią napisze swoje ulubione danie tatar.choć krokiety z barszczem na równi stawiam:)
ps. ile tak na oko masz zamiar nam przepisów przedstawić i jakie?
z chęcią jakiś spróbuje
ps1. można przenieś? czy założysz nowy a ten skasować?
#5
Napisano 14 maja 2008 - 09:07
2.Buleczki Maslane
3.Chleb Bananowo waniliowy
4.Spaghetti
5.Faszerowane Pieczarki
i wiele innych ale to niespodzianka.
90s ale ja to stworzylem sam a nie brane przepisy od innych wiec czemu do innych.
BF2- Brewkaa
Xfire- j/w
#6
Napisano 14 maja 2008 - 13:31
#7
Napisano 14 maja 2008 - 16:02
*Składniki:
-1,5kg Mąki Tortowej
-2 cale Jaja
-8 dag drozdży
-1 płaska łyżeczka soli
-1 Łyzka masła (im wiecej masal tym mocniejszy maslany smak)
-1 łyzeczka Cukru
-2 szklanki mleka
-1 jajo do smarowania
Wyrób ciasta wszystko mieszamy ze soba az bedzie jednorodne po czym odstawiamy je do miski i w jakis ciepły kąt na 50-60min żeby wyrosło. Gdy ciasto juz nam wyrośnie formujemy z niego malutkie buleczki a najlepiej placuszki o srednicy 5cm o grubości gora centymetr im wieksza srednica tym buleczki beda wieksze. Jak uformujemy placuszki i posmarujemy je roztrzepanym jajkiem kladziemy na blaszy na kturej jest polozoy papier do piekarnika (wytrzymuje wysoka temp i sie nie pali).Po czym wstawiamy do piekarnika ktury zostal rozgrzany do temp 50-60 stopni po jakichs 10-15min zwiekszamy temp do 200stopni i czekamy az buleczki sie zarumienia. Liczba bulek kolo od 10 do 35 w zaleznosci jakie wielkosci zrobicie.
BF2- Brewkaa
Xfire- j/w
#8
Napisano 14 maja 2008 - 19:16
Ps- nie ktury tylko który
By (Ł)Ania ;D
#10
Napisano 15 maja 2008 - 21:08
Idę se zrobić żarcie, bo mi smaku narobiłeś.
#11
#12
Napisano 16 maja 2008 - 00:15
#13
Napisano 19 maja 2008 - 11:14
#15
Napisano 26 lipca 2008 - 18:51
Kabaczek zapiekany z mieskiem i serem
Składniki:
Kabaczek
Farsz: miesko wiepszowe mielone (ilosc dostosowana do kabaczka)(do mieska mozna dolozyc wazywka aby bylo smaczniejsze)
Ser do przykrycia calosci.
Sposob przygotowania:
Kabaczek rozkrajamy na pol i wyskrobujemy srodek aby zrobic miejsce na miesko. Do przygotowanej miseczki z kabaczka wsadzamy miesko tak aby bylo na rowni z krwedzia kabaczka
Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 220Stopni.
Po przygotowaniu kabaczka kladziemy go na blache ruszt czy jak kto tam woli i wsadzamy do piekarnika zmniejszajac jego temperature do 190stopni na 30-40min w zaleznosci od wielkosci kabaczka. Gdy miesko juz sie upiecze przykrywamy serem (najlepiej startym) i wkladamy spowrotem dopiekarnika aby ser sie rozpuscil.
Dodaje zdjecie niestety zdjecie zostalo zrobione po 2 godzinkach jak jest juz zimny i niewyglada tak pieknie i okazale jak zaraz po wyjeciu go z piekarnika:
BF2- Brewkaa
Xfire- j/w
#16
Napisano 31 lipca 2008 - 12:28
#17
Napisano 27 sierpnia 2008 - 15:54
SMACZNA
ale mam jeden pomysł te przyprawy co dodaje się do sosu można również dodać do ciasta lecz nie za dużo bo będzie przesada :shock:
ogólnie przepis znakomity mi wyszło a dotąd nic nie robiłem w kuchni sam no poza naleśnikami i daniem chińskim ( pomysł na kurczaka po chińsku :mrgreen: )
#18
Napisano 29 sierpnia 2008 - 00:00
#19
Napisano 03 listopada 2008 - 17:33
składniki
3 szklanki mąki
4 mocno dojrzałe banany
kostka masła - 20 dag
1,5 szklanki cukru
2 jajka
garść rodzynek
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
laska wanilii - około 10 cm
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
sposób przygotowania
Rodzynki zalewam wrzątkiem i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie odsączam je i odstawiam na bok. Masło ucieram z cukrem, następnie dodaję jajka i ponownie ucieram na jednolitą i puszystą masę. Banany obieram i rozgniatam widelcem na masę.
Laskę wanilii przekrawam na pół i nożem zeskrobuję jej zawartość do mąki.
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i solą.
Do utartego masła z jajkami i cukrem dodaję stopniowo mąkę i banany i ucieram na jednolitą masę. Dodaję rodzynki i mieszam.
Ciasto przekładam do foremki wysmarowanej masłem i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40-50 minut, aż skórka będzie brązowana, a patyczek włożony do ciasta, suchy po jego wyciągnięciu.
To nie jest moj przepis ale ja bazowalem na tym a przepisywac mi sie niechce. Ja robilem bez rodzynek bo tego nielubie jakies takie bobki to sa dla mnie
Jutro dam przepis na spaghetti i pieczarki
BF2- Brewkaa
Xfire- j/w
#20
Napisano 06 listopada 2008 - 20:31
Panackes! To dopiero placuszki xD
Składniki:
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 300 g mąki
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Roztapiamy połowę masła.
Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy maślankę, roztopione masło, mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.
Osobiśćie smażyłem na taniej patelni teflonowej bez tłuszczu, na wolnym ogniu żęby się w środku dopiekły . Były bardzo rumiane . Czas smażenia to od 4-6 min w górę na pierwszej stronie. Jak dacie mały ogień to po 6 min moża przyjść sprawdzić czy się już odklejają od patelni czy nie. Przewracać najlepiej podrzucając by nie zniszczyć. Nakładać ok 3 pełne łyżki stołowe ciasta na środek patelni (ciasto powinno się lekko rozpływać na boki) - duże ciężko się przewracają i nie wyglądają tak fajnie . Maślanki użyłem mrągowskiej truskawkowej - gęsta.
Pancakes doskonale smakują polane syropem klonowym, dobre są też z miodem, roztopioną czekoladą, sosem owocowym. Ja przełożyłem dżemem i czekoladą jak np. nutella (może być inna).
Uwaga! nie zrażać się tym że ciasto jest bardzo gęste! Ma być jak gęsta śmietana albo gęstsze. Proporcje w przepisie sprawdzone ;]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych