Wielki problem z komputerem
90s
03 lut 2008
Pierwsze objawy miały miejsce gdzieś około 4 miesięcy temu.
Zaczęło sie od kiedy zamontowałem dodatkowe kości ram.
Z czasem wyszło że są słbasze od tych które miałem jako pierwsze.
Do ostatnich dni bylem przekonany że to jest przyczyna moich problemów.
Wiec je wyjąłem i pozostawiłem 2gb jednak problem nie zniknął.
Co sie dzieje. cały czas ja coś robie,co obciąża komputer.oglądam film,gram
odzywa sie spiker http://www.wrzuta.pl...V/0203080027_00
Ostatnio zaczął wyskakiwać niebieski ekran z krytycznym błędem i suma która dochodząc do 100 powoduje wyłączenie komputera.
dziś poszło o krok dalej jak zawsze wyskakuje taki błąd na niebiesko to dziś był już na czerwono.
Po tym jak odpaliłem crysisa i pograłem z 2 minuty na nim.
Zachodzie w głowę co może być grane i dwie myśli mi sie nasuwają.
1.na akarze pisze ze bezpiecznik działa do 13A na wtyczce do monitora i kompa pisze ze są na 16A
poza tym mam prarę rzeczy podpięty, głośniki, modem ale nic typu lodówka albo żelazko.
2.mam prądożerną karetę która bardzo dużo mocy pobiera
Sapphire Radeon 2900 XT 512MB DDR3
ale też zasilacz który powinien dawać sobie rade bez problemu Chieftec CFT-620A-12S 620W
co ciekawego tez czasem obserwuje.
włączam komputer odpala się i gaśnie, sekundę później znów się włącza i już idzie normalnie.
konfiguracja kompa:
procek:Intel Core 2 Duo E6550 2.33 GHz
płyta główna: Asus P5K
grafika:Sapphire Radeon 2900 XT 512MB DDR3
muzyczna:Creative X-Fi mX Xtreme Gamer
ram:DDR2 2x1GB PC6400 800MHz GeIL Ultra CL4
do kompa mam podpięty joystik x52 wiadomo mycha klawiatura głośniki
system vista 64bit
będę wdzięczny za jakiekolwiek rady i pomysły co może być przyczyną tego pikania i zwieszania komputera.
Dodam że nie obserwuje by komputer sie grzał, ale mam standardowy system chłodzenia.
Zaczęło sie od kiedy zamontowałem dodatkowe kości ram.
Z czasem wyszło że są słbasze od tych które miałem jako pierwsze.
Do ostatnich dni bylem przekonany że to jest przyczyna moich problemów.
Wiec je wyjąłem i pozostawiłem 2gb jednak problem nie zniknął.
Co sie dzieje. cały czas ja coś robie,co obciąża komputer.oglądam film,gram
odzywa sie spiker http://www.wrzuta.pl...V/0203080027_00
Ostatnio zaczął wyskakiwać niebieski ekran z krytycznym błędem i suma która dochodząc do 100 powoduje wyłączenie komputera.
dziś poszło o krok dalej jak zawsze wyskakuje taki błąd na niebiesko to dziś był już na czerwono.
Po tym jak odpaliłem crysisa i pograłem z 2 minuty na nim.
Zachodzie w głowę co może być grane i dwie myśli mi sie nasuwają.
1.na akarze pisze ze bezpiecznik działa do 13A na wtyczce do monitora i kompa pisze ze są na 16A
poza tym mam prarę rzeczy podpięty, głośniki, modem ale nic typu lodówka albo żelazko.
2.mam prądożerną karetę która bardzo dużo mocy pobiera
Sapphire Radeon 2900 XT 512MB DDR3
ale też zasilacz który powinien dawać sobie rade bez problemu Chieftec CFT-620A-12S 620W
co ciekawego tez czasem obserwuje.
włączam komputer odpala się i gaśnie, sekundę później znów się włącza i już idzie normalnie.
konfiguracja kompa:
procek:Intel Core 2 Duo E6550 2.33 GHz
płyta główna: Asus P5K
grafika:Sapphire Radeon 2900 XT 512MB DDR3
muzyczna:Creative X-Fi mX Xtreme Gamer
ram:DDR2 2x1GB PC6400 800MHz GeIL Ultra CL4
do kompa mam podpięty joystik x52 wiadomo mycha klawiatura głośniki
system vista 64bit
będę wdzięczny za jakiekolwiek rady i pomysły co może być przyczyną tego pikania i zwieszania komputera.
Dodam że nie obserwuje by komputer sie grzał, ale mam standardowy system chłodzenia.
Iras
03 lut 2008
90s
03 lut 2008
czyli jak to sprawdzić?
płyta do wymiany??
jakiś program diagnostyczny mógłby to zrobić?
a i działo się tak ostatnio jak zmieniałem ustawienia w biosie z ramem.
teraz odpala od kopa
płyta do wymiany??
jakiś program diagnostyczny mógłby to zrobić?
a i działo się tak ostatnio jak zmieniałem ustawienia w biosie z ramem.
teraz odpala od kopa
Pantas
03 lut 2008
Programem diagnostycznym tego nie zrobisz.
Kondensatory sprawdzasz organoleptycznie, jak są wybrzuszone to trzeba albo zmienić kondensatory, albo całą płytkę.
Kondensatory sprawdzasz organoleptycznie, jak są wybrzuszone to trzeba albo zmienić kondensatory, albo całą płytkę.
Sfajrol
03 lut 2008
hmm ja tez tak mam ze mi gasnie na te 5 sekund :] ale to czasem, i zadnego bluskrina nie wyrzuca mi... wiec to chyba nie to..
nick_122
04 lut 2008
Kondensatory możesz sprawdzić (te wokół procka), czy nie są wybrzuszone, albo nie mają białego nalotu wokoło.
Ale sprawdź ten dźwięk który wydaje bios : http://forum.pccentr...howtopic=152684
Jak dla mnie to pamięć.
Ale sprawdź ten dźwięk który wydaje bios : http://forum.pccentr...howtopic=152684
Jak dla mnie to pamięć.
Cytat
3 krótkie - błąd w pierwszych 64KB pamięci RAM
Cytat
Proponuję program Cpu-Z http://www.download.net.pl/1940/Cpu-Z/
W zakładce SPD są podane częstotliwości i timingi obsługiwane przez twoją pamięć. Ustaw takie w biosie( oczywiście odpowiednio do częstotliwości).

W zakładce SPD są podane częstotliwości i timingi obsługiwane przez twoją pamięć. Ustaw takie w biosie( oczywiście odpowiednio do częstotliwości).

Pantas
04 lut 2008
To jest wersja bardzo pesymistyczna z tym padem płyty głównej, bo sprzęt jest mocny.
Wykonaj aktualkę biosa, przeczyść wszystkie styki, pozbądź się kurzu z wnętrza obudowy. Sprawdź też napięcia zasilacza i temperatury procesora i karty graficznej.
Wykonaj aktualkę biosa, przeczyść wszystkie styki, pozbądź się kurzu z wnętrza obudowy. Sprawdź też napięcia zasilacza i temperatury procesora i karty graficznej.
Daszek
04 lut 2008
Napięcia zasilacza mierzymy miernikiem igłowym, możesz też do serwisu oddać by Ci zmierzyli. Sprawdzałeś temperatury podczas IDLE i STRESS?
Zasilacz spokojnie ciągnie wszystko, jeszcze z zapasem.
Miałem to:
Podczas pracy komputera ? przegrzanie procesora
Okazało się, że jeden kołek od mocowania radiatora nie jest wcisniety i po osiągnięciu 100 stopni komputer wylaczal sie lub walił blue screenem.
Zasilacz spokojnie ciągnie wszystko, jeszcze z zapasem.
Miałem to:
Podczas pracy komputera ? przegrzanie procesora
Okazało się, że jeden kołek od mocowania radiatora nie jest wcisniety i po osiągnięciu 100 stopni komputer wylaczal sie lub walił blue screenem.
Iras
04 lut 2008
Wszyscy maja racje, trzeba probowac wszystkiego, opisalem swoj post poniewaz czesto wlasnie mi kondesatory siadaly, ale teraz mam spokoj
Daszek
04 lut 2008
90s wyjmij stare ramy, włóż nowe
Zobaczymy, może to błąd pierwszych 64KB ramu, jak nick napisał.
90s
04 lut 2008
Dowaliłem więcej napięcia na ramy z 1.8 na 2,2 czytałem na forum że chodzą do 2,4 2.5
na razie cisza.przyjdą nowe wymienię.
dzięki za wszelkie uwagi. mam nadzieje że to było to naaięcie.
ale w tygodni czasu nie mam by sie tym zająć na spokojnie więc w weekend będę testowali i dam znać
raz jeszcze wielkie dzięki chlopaki
na razie cisza.przyjdą nowe wymienię.
dzięki za wszelkie uwagi. mam nadzieje że to było to naaięcie.
ale w tygodni czasu nie mam by sie tym zająć na spokojnie więc w weekend będę testowali i dam znać
raz jeszcze wielkie dzięki chlopaki
MZK
05 lut 2008
Zawsze najlepiej najpierw podociskać kabelki, odkurzyć kompa w środku, popatrzeć czy wszystko wygląda i siedzi jak powinno. Potem sprawdzać programikami.
90s
07 lut 2008
Sprawdziłem płytę główną i kondensatory są w porządku.
Dołożyłem nowe kości ale dalej pika.(ale teraz rzadziej)
Przypomniałem sobie że mam czasem problemy z grafiką
wyskakuje czarne tło z błędami. albo paski które nieznikającą.
Dzieje się to bardzo sporadycznie dlatego zapomniałem wspomnieć o tym na początku.
Może jest tak jak z tymi ramami że za małe napięcie dostaje karta?
a z tego co wiem ta którą ja posiadam to chyba najbardziej ssie prąd ze wszystkich.
gdzie mogę to sprawdzić i w razie czego dołożyć napięcia?
Dołożyłem nowe kości ale dalej pika.(ale teraz rzadziej)
Przypomniałem sobie że mam czasem problemy z grafiką
wyskakuje czarne tło z błędami. albo paski które nieznikającą.
Dzieje się to bardzo sporadycznie dlatego zapomniałem wspomnieć o tym na początku.
Może jest tak jak z tymi ramami że za małe napięcie dostaje karta?
a z tego co wiem ta którą ja posiadam to chyba najbardziej ssie prąd ze wszystkich.
gdzie mogę to sprawdzić i w razie czego dołożyć napięcia?
3CichY3
08 lut 2008
format C 9odpal kompa na czystko bez bzdetow kiedys mi zamulily tak kompa biblioteki od sterow karty grafiki, potem jak nie dziala sprawdz czy nie spada Ci napiece na zasilaczu to sa czeste problemy z resetem kompa bledami gry bo karta ma zamalo pradu zeby to udzwignac , potem kondesatory tak jak Irek mowil a na koncu najgorsze jak Ci sie przypadkiem nadkruszyl rdzen proca masz takie same objawy ale to wtedy proc do wymiany co do karty mozesz sprawdzic dzieki 3dmark czy to jej wina jak test jakis zwisnie chocby w 2001 3dmark to na bank wina karty jak zwisnie w min 3d mark 2003 to moze to wina proca.Pozdrawiam 90 tka
90s
09 lut 2008
przeinstalowałem system trzy razy.
Rozkręciłem komp wyciągnąłem kartę odkurzyłem wszystko, choć czysty był.
nie mogę odpalić na Viscie 64 bit 3Dmarka ani mtesta.nawet programu do sprawdzania temperatur.
ekran nadal sie rozwala.
Pika aż mnie k..bierze.
chce podkręcić wszystko
ram procek grafikę. możecie mi powiedzieć na ile co mogę?? i jak to zrobić?
chodzę po forach ale jest tego tyle i ciężko mi cokolwiek znaleźć
wiem jak ram podkręcić ale na ile najlepiej to zrobić?
Rozkręciłem komp wyciągnąłem kartę odkurzyłem wszystko, choć czysty był.
nie mogę odpalić na Viscie 64 bit 3Dmarka ani mtesta.nawet programu do sprawdzania temperatur.
ekran nadal sie rozwala.
Pika aż mnie k..bierze.
chce podkręcić wszystko
ram procek grafikę. możecie mi powiedzieć na ile co mogę?? i jak to zrobić?
chodzę po forach ale jest tego tyle i ciężko mi cokolwiek znaleźć
wiem jak ram podkręcić ale na ile najlepiej to zrobić?
Brewka
09 lut 2008
Co do ramu to musisz sam zdecydowac metoda prob i bledow zeby przyspieszylo a nie spowolnilo komputer. Karte graf to podkrecaj tak co 20 i zobacz kiedy bedzie najlepiej.Najlepiej jakbys sobie programik znalazl bo do gfow jest plik ktory podkreca autoamtycznie.
90s
09 lut 2008
np??
ważne by chodził pod Vista 64 bit
co do ramu to nie mogę tak próbować bo trzeba też napięcie podnosić i łatwo spalić coś
ważne by chodził pod Vista 64 bit
co do ramu to nie mogę tak próbować bo trzeba też napięcie podnosić i łatwo spalić coś
Brewka
09 lut 2008
tutaj powinienes cos znalesc
http://www.teampc.pl/index.php?Itemid=243&...=com_rd_sitemap
twoja karta ma uklad ati ??Jak tak to tutaj masz pliczek do podkrecania ale niewiem czy dobry do twojej karty graficznej.
http://www.techpowerup.com/atitool/ <narazie nieproboj poszperam moze znajde do twojej.
Mam znalazlem co do twojej karty graficznej
"Podkręcanie
Po takich wynikach niezwłocznie przystąpiliśmy do podkręcania kart. Nie jestem zbyt wielkim amatorem budowania napięcia, dlatego przejdźmy od razu do konkretów. Do podkręcania wykorzystaliśmy program RivaTuner 2.06, który poprawnie wykrywa oba nowe układy. ATI Radeon HD 3870 pracuje z zegarami 775/1125 MHz (układ graficzny i pamięc). Maksymalną stabilną częstotliwością pracy dla referencyjnej karty okazało się 860/1250 MHz. Nie jest to imponujący wynik; spodziewaliśmy się lepszych rezultatów. Wrażenie robi jednak taktowanie pamięci: efektywne 2,5 GHz! Ogólny zysk wydajności wynosi około 15-17%, co pozwoliło karcie wygrać z Radeonem HD 2900 XT w każdym z testów.
Podkręcanie karty z układem Radeon HD 3850 było niestety równie średnio udane. Domyślne taktowanie modelu to 670/830 MHz. Dość szybko przekonaliśmy się, że układ graficzny podkręca się bardzo słabo - lepiej wypadły pamięci. Maksymalne stabilne wartości to 720/920 MHz. Przy taktowaniu GPU 730 MHz karta potrafiła się już zawiesić. Widać dał o sobie znać przeciętny system chłodzenia (dobrze sprawdza się on raczej przy standardowych zegarach), ponieważ układ graficzny po podkręceniu zbliżał się już do 100oC. Co jednak warte odnotowania, to fakt, iż Radeon HD 3850 po podkręceniu ma wydajnośc trochę wyższą od Radeona HD 2900 XT (mówimy o testach, w których przewaga uzyskana dzięki większej ilości pamięci lokalnej tej drugiej karty nie występuje). "
Źródło : www.pclab.pl
Wprawdze nie podkrecali twojej karty graficznej ale powinno wykryc ją
http://www.teampc.pl/index.php?Itemid=243&...=com_rd_sitemap
twoja karta ma uklad ati ??Jak tak to tutaj masz pliczek do podkrecania ale niewiem czy dobry do twojej karty graficznej.
http://www.techpowerup.com/atitool/ <narazie nieproboj poszperam moze znajde do twojej.
Mam znalazlem co do twojej karty graficznej
"Podkręcanie
Po takich wynikach niezwłocznie przystąpiliśmy do podkręcania kart. Nie jestem zbyt wielkim amatorem budowania napięcia, dlatego przejdźmy od razu do konkretów. Do podkręcania wykorzystaliśmy program RivaTuner 2.06, który poprawnie wykrywa oba nowe układy. ATI Radeon HD 3870 pracuje z zegarami 775/1125 MHz (układ graficzny i pamięc). Maksymalną stabilną częstotliwością pracy dla referencyjnej karty okazało się 860/1250 MHz. Nie jest to imponujący wynik; spodziewaliśmy się lepszych rezultatów. Wrażenie robi jednak taktowanie pamięci: efektywne 2,5 GHz! Ogólny zysk wydajności wynosi około 15-17%, co pozwoliło karcie wygrać z Radeonem HD 2900 XT w każdym z testów.
Podkręcanie karty z układem Radeon HD 3850 było niestety równie średnio udane. Domyślne taktowanie modelu to 670/830 MHz. Dość szybko przekonaliśmy się, że układ graficzny podkręca się bardzo słabo - lepiej wypadły pamięci. Maksymalne stabilne wartości to 720/920 MHz. Przy taktowaniu GPU 730 MHz karta potrafiła się już zawiesić. Widać dał o sobie znać przeciętny system chłodzenia (dobrze sprawdza się on raczej przy standardowych zegarach), ponieważ układ graficzny po podkręceniu zbliżał się już do 100oC. Co jednak warte odnotowania, to fakt, iż Radeon HD 3850 po podkręceniu ma wydajnośc trochę wyższą od Radeona HD 2900 XT (mówimy o testach, w których przewaga uzyskana dzięki większej ilości pamięci lokalnej tej drugiej karty nie występuje). "
Źródło : www.pclab.pl
Wprawdze nie podkrecali twojej karty graficznej ale powinno wykryc ją