Warning: Illegal string offset 'html' in /usr/home/pl4fc/domains/forum.pl4fc.net/public_html/admin/sources/classes/output/publicOutput.php(1739) : eval()'d code on line 370 TS vs Mumble. A ostatni gasi światło? - Polish 4Fun Clan :: Forum
←  Software i hardware

Polish 4Fun Clan :: Forum

»

TS vs Mumble. A ostatni gasi światło?

- zdjęcie splitek. 11 gru 2009

Ponieważ dziś ukazała się nowa wersja Mumble 1.2.0, jak i jego serwera (murmur), postanowiłem poszukać co tam słychać w teamie TS.

Jak wiadomo TS3 miał wyjść, bagatela 3 lata temu. Tak, tak... miał wyjść w połowie 2006 roku, a robią go już od 2004. Jak widać TS rozwija się baaaaardzo wolno. Ale kto ciekawy wie, że 19 grudnia tego roku ma zostać udostępniona publicznie testowa wersja TS3. Firmy hostujące serwery TS mogły uczestniczyć w zamkniętej becie od jakiegoś czasu. Można by się spodziewać iż niedługo zobaczymy wspaniały, przepisany od podstaw, o niezwykłych możliwościach, stabilny program - tak był reklamowany przez developerów (reklama dźwignią handlu :DD). Jakież zdziwienie wywołał u mnie artykuł ze strony www.teamspeak.com.pl. Osoby prowadzące ten serwis i popularyzujące używanie TS'a, skarżą się że każda kolejna poprawka w becie serwera TS wprowadza coraz to nowe i na nieszczęście coraz liczniejsze błędy. Bardziej sensacyjną wiadomością jest to, że screeny nowego klienta na stronie TeamSpeak.com rzekomo są cyt. "tylko projektem graficznym jak ma wyglądać trzecia wersja komunikatora". Czy programiści zdążą i TS ukaże się za te parę dni? Czy twórcy "ściemniają" pod wpływem rozwoju konkurencyjnych programów? Czas pokaże. Obawa fanów TS'a jest oczywista, błędy = częsta aktualizacja i poprawki.

Tymczasem Open Source ma się w najlepsze.

Jak wszyscy już wiedzą ukazał się nowy mumble 1.2.0 (wraz z serwerem murmur).
W kliencie dodano to czego niektórym tak brakowało, czyli możliwość rejestracji użytkownika z klienta (There are a few new permissions possible, and one of them is the ability to rightclick and register a connected user with the server). Dodano funkcję "whisper", dowolność w sortowaniu kanałów (już nie muszą być alfabetycznie), system "przyjaciół", "chat bar" itp.
Z ważniejszych rzeczy, dodano kodek CELT, dzięki czemu ma być jeszcze większa jakość dźwięku i jeszcze mniejsze opóźnienie (!). Dla wolnych łączy pozostał oczywiście cały czas kodek Speex. Jak wiadomo mumble sam potrafi dobrać odpowiedni kodek więc nie musimy się nimi zajmować. Z kolei do logowania można używać certyfikatu zamiast hasła.
Jak ktoś jest ciekawy to nowości mamy opisane dokładnie i z obrazkami w tym miejscu: http://mumble.sourceforge.net/1.2.0
A parę słów o nowym serwerze murmur w tym: http://mumble.sourceforge.net/Upgrade

Pytanie do wszystkich:
- Czy mumble przebiło już TS czy jeszcze czegoś mu brakuje?
Pytanie do jasnowidzów ;) :
- Który z programów ma przed sobą świetlaną przyszłość, a który będzie tracił użytkowników?

PS.
Wg. mnie jeśli team TS będzie działał jak do tej pory to zostaną z nimi tylko wierni fani.
Odpowiedz

- zdjęcie Shinev 11 gru 2009

Ja tylko dodam, że w tej wersji została dodana możliwość nadawania "R" przez odpowiednik SA na mumblu ;) ,więc TS znowu stracił swój jeden z ważniejszych plusów .

PS Może już jednak czas najwyższy zmienić Komunikator klanowy? :)
Odpowiedz

- zdjęcie 4TK 13 gru 2009

Więc zaczne tak jako ze jestem ciekawskie jajko z checia potestuje ten program w BF 2 . samo ze jest dzwiek przesztrzenny w tym komunikatorze mnie ciekawi jak to dzila w grze.
Odpowiedz

- zdjęcie ozzY_22 13 gru 2009

Świetlana przyszłość już od jakiegoś czasu była przepowiadana komunikatorowi Mumble.
Nadawanie SA przechyliło szale na korzysc uzytkowników Mumbla.
TS cały czas stoi w miejscu a Mumble sie rozwija na dobre i coraz bardziej przyspiesza z tym swoim rozwojem.

Już temat zmiany komunikatora klanowego był poruszany wiele razy i cały czas zarząd mówił że Mumble jest złe bo nie mozna sie rejestrować no i proszę programiści sprostali naszym oczekiwaniom.
Odpowiedz

Gość_M@T.com_* 13 gru 2009

Cytat

Więc zaczne tak jako ze jestem ciekawskie jajko z checia potestuje ten program w BF 2 . samo ze jest dzwiek przesztrzenny w tym komunikatorze mnie ciekawi jak to dzila w grze.

Z tego co wiem nie dziala bo pb kopie za ten plugin ;)
Odpowiedz

- zdjęcie qBa 13 gru 2009

Polecam mumble ++++ TEEEES SUCK
Odpowiedz

- zdjęcie zioda 13 gru 2009

Mumble miażdży TS na głowę !!
Odpowiedz

- zdjęcie Suburban07 13 gru 2009

Myśle ze można byc ten artykuł od Splitka wrzucic spokojnie na głowna ;) bardzo fajnie sie to czyta :) 

P.S. Zarząd ma nową zagwozdke xD
Odpowiedz

- zdjęcie Lauri2047 13 gru 2009

Mumble w wersji 1.2.0 ma to, czego brakowało mu w porównaniu do TSa. Mniej obciąża łącze zachowując przy tym lepszą jakość dźwięku, Opern-Source, cena wynajmu serwera - ja się dziwię że ktoś się zastanawia nad zmianą O_o Propozycje przejścia z TSa na Mumble padały za czasów kiedy ja byłem plackiem, facepalm.jpg panowie, motywować się.
Odpowiedz

- zdjęcie rik 13 gru 2009

Proszę poszukać najlepszych ofert hostingu serwerów Mumble. Interesuje nas 70 slotów, serwer w PL. Oferty proszę przedstawiać w tym temacie.

Głosowanie dla Klanowiczów: http://forum.pl4fc.n...eak-czy-mumble/
Odpowiedz

- zdjęcie Shinev 13 gru 2009

Rik, co do serwerów PL są one naprawdę beznadziejne. Mieliśmy 2x servery mumbla w Polsce i packet lost/ping sa za wysokie = duzo wieksze opoznienie niz TS.
Ja proponuje : http://www.verygames.co.uk/

Server można postawić w : Niemcy (Frankfurt) Anglia (Londyn) Francja (Paryż). My aktualnie mumbla 2142 mamy postawionego we Francji i polecam go jak najbardziej. Cena wynosiłaby 67.2 Euro za 70 slotów za ROK.

PS Jeżeli zdecydujemy się na zmianę komunikatora to warto byłoby zrobić zebranie zarządu na TS, powiedziałbym min. moje obserwacje co do zarządzania Mumblem.

PS 2 Oczywiście oferowany jest Mumble 1.2
Odpowiedz

- zdjęcie Kamaker 13 gru 2009

Cytat

...Czy programiści zdążą i TS ukaże się za te parę dni?...
To chyba miało na myśli otwartą betę :P
Ale zobaczymy czy ją otworzą :D
Odpowiedz

- zdjęcie Ryba 13 gru 2009

Pardon, jest tu 8 tematów a propos mumbla.... Weźcie to połączcie, bo czytam jeden, piszę w drugim... :DD
Odpowiedz

- zdjęcie Shinev 13 gru 2009

Użytkownik 4TK dnia 13 grudnia 2009 - 20:20 napisał

To jest jeden z serverów Mumbla, którym pisałem wcześniej - dno ( w czerwcu był dnem )
Odpowiedz

- zdjęcie splitek. 13 gru 2009

Najlepiej gdyby przed zakupem dało się przetestować z możliwie dużą ilością użytkowników.

Oferty:

1. www.mumble.pl/
[indent]Polska (0,55 PLN) oraz Niemcy (0,35 PLN)

[/indent] 2. gameservers.multiplay.co.uk/voice-comms/mumble/
[indent]Londyn, Amsterdam Cena za 75 slotów na rok ~56.70 £ ~63.50 €

[/indent]3. www.verygames.co.uk/product/1/Voice_Server/Mumble_ULL
[indent]Londyn, Paryż, Frankfurt Cena za 75 slotów na rok ~72 €

[/indent]
Jak coś ciekawego jeszcze znajdziecie to dopiszcie.
Odpowiedz

- zdjęcie brzos 14 gru 2009

Jak widać musiał wyjść nowy mumble aby coś się ruszyło. Ale co się odwlecze to nie uciecze. Wreszcie będzie można wszystkich zrozumieć a nie jakiś skrzek.
Odpowiedz

- zdjęcie PAKA.com 14 gru 2009

Jestem za mumblem.Sprawdziłem u siebie.Działa lepiej niż TS a jakość 4 x lepsza.
Zaznaczam ,że nigdy nie miałem problemów z TS.
Odpowiedz

- zdjęcie RALFIK 14 gru 2009

Jak dla mnie ktoś powinien sprawdzić ten serwer w Niemczech jak jest na chwilę obecną. Im bliżej tym mniejsze opóźnienie. Osobiście jak gram w BF2 zawsze najniższy ping mam na niemieckich serwerach. Więc może najlepszym serwerem do mumble okaże się również w ten Niemczech. Czyli co mam już rozumieć że będziemy się przesiadać od nowego roku na mumble? Czy tam od 21 grudnia tak jak mamy wykupione serwery...
Odpowiedz

- zdjęcie rik 14 gru 2009

Użytkownik RALFIK dnia 14 grudnia 2009 - 12:09 napisał

Czyli co mam już rozumieć że będziemy się przesiadać od nowego roku na mumble? Czy tam od 21 grudnia tak jak mamy wykupione serwery...
Należy się tego spodziewać.
Odpowiedz